• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legea mirosurilor se modifică! Primarii nu mai pot închide ferme şi nici să dea autorizații de construcție lângă ele!

  Roxana Dobre -

  Legea mirosurilor va fi modificată! Un grup de deputați din Comisia pentru agricultură a luat atitudine și a dat curs solicitării fermierilor de a limita atribuțiile primarilor care, prin Legea 123/2020, au primit dreptul de a suspenda temporar sau permanent activitățile agricole care sunt generatoare de ”disconfort olfactiv”. Inclusiv această formulare ambiguă va fi corectată dacă inițiativa legislativă depusă astăzi, 28 iulie, va primi votul final din partea parlamentarilor.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO publică, în premieră, modificările supuse dezbaterii parlamentare. Cele mai importante vizează limitarea atribuțiilor primarilor, inclusiv cu privire la emiterea autorizațiilor de construcții în proximitatea fermelor agricole. În loc de ”disconfort olfactiv”, o terminologie menită să creeze confuzie, deputații inițiatori au venit cu cuvântul clar ”miros”, care însă trebuie să fie cuantificat după metode specializate, nu este o chestiune subiectivă.

  Primarii care au ”pică” pe anumiți fermieri sau care primesc reclamații cu privire la mirosurile pe care exploatațiile agricole le-ar degaja, nu vor mai putea să ia decizia de a suspenda activitatea agricolă sau de orice natură. Propunerea legislativă prevede că în astfel de situații, există ”obligația autorității administrației publice locale de a notifica autoritatea de mediu locala asupra depășirii limitelor legale a activității generatoare de miros, la sesizarea publicului si pe baza unui rezultat de laborator”. Astfel, se elimină riscul unor abuzuri ale edililor.

  Totodată, primarii nu mai au voie să dea autorizații de construcții în apropierea fermelor. Astfel, se introduce ”obligația autorităților administrației publice locale de a respinge solicitările de proiecte ale dezvoltatorilor dacă distanțele minime de protecție sanitară a fermelor funcționale și în conservare nu sunt respectate sau în zonă sunt instalații care produc miros”. Se elimină riscul ca un proiect imobiliar să fie ridicat lângă o exploatație agricolă, iar ulterior să existe nemulțumiri legate de mirosul pe care locatarii îl resimt din cauza activităților agricole.

  ”La implementarea prevederilor Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în vecinătatea activităților cu posibil impact al depășirii limitelor de miros reglementate, se aplică prevederile Legii nr.204/2008 privind protecția sanitară a fermelor. Autoritățile administrației publice locale au obligația de a respinge solicitările de dezvoltare a proiectelor rezidențiale aflate în apropierea instalațiilor funcționale și în conservare de creștere a animalelor dacă sunt depășite limitele de distanță și de protecție sanitară din reglementările de mai sus”, se clarifică în textul inițiativei legislative care vrea să îndrepte Legea mirosurilor.

  Deputații din Comisia pentru agricultură au avut în vedere inclusiv situația transporturilor agricole care pot genera mirosuri și care trebuie să rămână nerestricționate dacă respectă normele de mediu și de circulație. Astfel, se prevede, în proiect: ”interzicerea temporară sau permanentă, accesul anumitor tipuri de autovehicule, cu excepția transportului de animale furaj si combustibil, transporturile spre unități de neutralizare si alte transporturi care pot afecta, prin interzicerea lor, protecția animalelor”. 

  Reamintim că Legea nr.123/2020 sau Legea ”Mirosurilor” a apărut în Monitorul Oficial pe 14 iulie după ce a fost promulgată pe data de 10 iulie de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ aduce modificări importante la textul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului și introduce termenul de ”disconfort olfactiv” adică un efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare.

  Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Legea Mirosurilor – în vigoare! A fost publicată în Monitorul Oficial!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cele 900 de vaci blocate pe vas în Mediterana s-au întors în Spania și vor fi ucise Apel către parlamentarii de pe “lista rușinii”: Aveți o ultimă șansă, uriașă, să deveniți eroii fermierilor! Nu o ratați! Ioan Suciu, crescător de ovine: Vin arabii în sate să negocieze prețul la miei și oferă 13 lei/kg în viu!

  Ultimele știri

  Europarlamentarul Dan Motreanu: Mecanismul European de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, estimat să intre în vigoare în 2023 Rețeta batoanelor cu miere a ajutat-o pe Liza Mămăligă să facă din stupina familiei un brand Bugetul pe anul 2021 – adoptat în Parlament! Primele subvenții APIA deblocate pentru fermieri!