• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Este oficial! Oierii au dat în judecată Ministerul Agriculturii! Ionică Nechifor, ROMOVIS: ”Așteptăm termenul pentru proces!”

    Roxana Dobre -

    Războiul dintre crescătorii de ovine și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cauzat de ordinul privind monta autorizată, a ajuns oficial în Instanța de judecată. Potrivit secretarului general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România ROMOVIS, Ionică Nechifor, fermierii nu au primit răspuns la plângerea prelabilă pe care au înregistrat-o la minister, conform procedurile legale precendente deschiderii unui proces.

    ”MADR nu a răspuns la plângerea prealabilă referitoare la Ordinul de ministru nr. 180 privind monta autorizată, drept pentru care am înaintat către Curtea de Apel București și a fost înregistrată plângerea sub nr. 4789/2/2020. Asteptăm termen de judecată”, a declarat Ionică Nechifor în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Oierii spun că la acest moment se fac presiuni asupra lor, iar speranța lor este că lucrurile se vor rezolva în instanță. ”Până atunci solicităm directorului general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Vaida Bela, să nu mai facă presiuni asupra funcționarilor din Oficiile Județene pentru Zootehnie să intre cu forța în fermele noastre! De asemenea, în loc să folosească banul public pentru un lucru bun și anume genotiparea reproducătorilor, actualul director cere sprijinul ANSVSA, și avem și dovada (foto mai jos n.r) în recoltarea probelor pentru testul de filiație! Este în mod clar acțiune de răzbunare și nu de a realiza ceva benefic zootehniei”, este de părere Ionică Nechifor care este și președinte al Asociației Moldooovis, ce ține Registrul Genealogic pentru rasa de ovine Karakul de Botoșani.

    Conflictul dintre crescători și conducerea MADR și implicit cea a ANZ a început odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr.180/2020 care, potrivit crescătorilor de ovine dar și a celor de bovine, are mai multe prevederi aberante. ”În istoria României de la aderarea în UE, nu am întâlnit o situație atât de gravă si contrar principiilor de dezvoltare a agriculturii românești-sectorul zootehnic, generată de actualul ministru al Agriculturii și directorul general al ANZ. Se dorește promovarea unui ordin de ministru prin care obligă fermierii ca începând cu anul 2020, să genotipeze animalele (reproducătorii masculi), acțiune necesară dar este tardivă! Motivul? Periclitează atât subvențiile fermierilor cât și, campania de reproducție din anul 2020. România nu dispune de logistica necesară pentru ca rezultatele probelor să ajungă în timp util la fermieri, din acest motiv am solicitat să recoltam probele începând din această toamnă pentru a avea rezultatele în 2021, înainte de campania de montă. Ordinul cu pricina să se aplice din 2021”, au semnalat fermierii, care au trimis situația chiar și la Bruxelles, în atenția eurodeputatului Daniel Buda.

    CITIȚI ȘI:

    Crescătorii de ovine refuză punerea în aplicare a Ordinului

    Ionică Nechifor ne-a mai precizat că asociațiile refuză să trimită probele și datele cerute de ANZ pentru că ”asta ar însemna că este acceptat ordinul pe care ei îl contestă”. ”Ar însemna să acceptăm ordinul de ministru ceea ce nu e cazul. Mai grav este că ne cer bani pentru determinarea probelor. Recoltarea se încearcă prin medicul veterinar cărora, spun ministeriabilii, tot li le dă 10.000 pe lună, dar transportul, rezultatele se plătesc de către fermieri. Suma se vehiculează la 25-27 euro pe probăm ori trei probe (berbec, mamă, tată) vine foarte mult”, mai susține secretarul general al ROMOVIS.

    De ce îi nemulțumește pe oieri O.M. 180/2020

    Oierii spun că prin ordinul de ministru se dorește autorizarea la montă a reproducători masculi (bovine, ovine, caprine) care nu au performanță cunoscută, autorizarea fiind în baza unei bonitări fenotipice, acțiune care contravine Legii Zootehniei (25.al.1; Art. 30.al.2) și Reg. UE 1012 /2016 cu aplicare din Noiembrie 2018.

    ”Prin acest Ordin de Ministru, Asociațiile care dețin Registrele Genealogice, sunt scoase din ecuație! Noi nu mai contăm! Progresul genetic se face prin supunerea animalelor ameliorării și se realizează de către asociații!   În Ordinul de ministru susținut de Bela Vaida, directorul ANZ, România rămâne fără animale cu performanță cunoscută, vom sta  în continuare la coada Europei, o să  importam genetică de la vecini!”, mai susțin ciobanii.

    Ordinul ANZ privind monta și genotiparea berbecilor se află în vigoare din 3 august iar conform noilor reguli, pentru autorizarea reproducătorilor masculi oficiile județene de zootehnie sunt obligate să întocmească la începutul fiecărui an necesarul de reproducători pentru montă naturală, iar societățile de ameliorare recunoscute, pe specii, asociațiile de crescători pe specii, autorizate ca părți terțe, asigură, după caz, reproducătorii necesari pentru montă naturală.

    celași document specifică faptul că pentru montă naturală se acceptă reproducători de rasă pură identificați în conformitate cu legislația Uniunii Europene în domeniul sănătății animalelor privind identificarea și înregistrarea animalelor, care au vârsta optimă pentru introducerea și utilizarea la montă, sunt în stare perfectă de sănătate, îndeplinesc condițiile sanitar-veterinare, condițiile pentru aptitudinea de reproducător și comportamentul sexual, condițiile minime privind capacitatea de fertilizare a materialului seminal și condițiile minime privind performanțele.

    ”Reproducătorii masculi, indiferent de specie, utilizați la montă naturală, sunt autorizați de către autoritatea competentă a statului în zootehnie dacă îndeplinesc performanțele minime stabilite prin programele de ameliorare și cerințele sanitar- veterinare în vigoare. Pentru reproducătorii care nu îndeplinesc condițiile menționate mai sus și care activează la reproducția femelelor cuprinse în lucrările de ameliorare, autorizarea se face conform derogărilor prevăzute de societățile/exploatațiile de ameliorare în programele de ameliorare rasiale”, mai menționează documentul publicat în Monitorul Oficial.

    Genotiparea berbecilor și a țapilor a devenit obligatorie

    O altă regulă obligatorie este că toți berbecii și țapii prezentați pentru autorizare trebuie să dețină testul de genotipare pentru rezistența la scrapie, conform protocolului de colaborare încheiat între Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ANZ. Mai mult, mai spune sursa citată, reproducătorii care participă la programele de ameliorare aprobate, indiferent de specie, trebuie să fie identificați prin analiza grupei sanguine (verificarea filiației), în procent de 3%, din efectivul de masculi existent în exploatație, dar nu mai puțin de 1 cap. În exploatațiile în care rezultatele testării depășesc 20% neconformități, ANZ dispune verificarea întregului efectiv.

    Reproducătorii care activează la reproducția femelelor care nu sunt cuprinse în lucrările de ameliorare vor fi autorizați conform derogărilor elaborate de ANZ la recomandarea Consiliului tehnico-științific. Berbecii și țapii prezentați pentru autorizare trebuie să dețină testul de genotipare pentru rezistența la scrapie.

    Oficiile județene de zootehnie organizează anual bonitarea și clasarea reproducătorilor din punctele de montă, în vederea autorizării acestora. Cu acest prilej se fac propuneri de reformă a celor inapți pentru montă, precum și planurile de rotire a reproducătorilor. Bonitarea și clasarea reproducătorilor se fac de către o comisie de clasare formată, după caz, din:

    • a) 2 reprezentanți din cadrul oficiului județean de zootehnie;
    • b) în funcție de caz, medicul veterinar oficial, reprezentantul societății/exploatației de ameliorare recunoscute și/sau al asociației de crescători autorizate ca parte terță a societăților de ameliorare.

    Persoanele menționate mai sus sunt desemnate prin decizie a directorului general al autorității competente. Autoritatea competentă se asigură că personalul propriu care face parte din comisia de bonitare și clasare nu se află în niciun conflict de interese în ceea ce privește desfășurarea acestor activități.

    Autoritatea competentă are stabilite măsuri tehnice și procedurale, pentru a proteja și pentru a asigura confidențialitatea și integritatea datelor cu caracter personal prelucrate, prevenirea utilizării sau accesul neautorizat, precum și prevenirea încălcării securității datelor cu caracter personal, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor).

    Bonitarea și clasarea reproducătorilor se fac conform instrucțiunilor și fișelor de bonitare, care vor fi elaborate în termen de 5 zile de la publicarea prezentelor norme tehnice aprobate prin decizie a directorului general.

    Pe larg despre acest ordin puteți citi aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania