Grâul PG 102, soiul românesc care dă standardul: 7-8 tone/ha în ferma Agro Total pe 300 ha!
Ramona Dascălu -Producții de 7-8 tone la hectar la cultura de grâu cu soiul PG 102! La ferma Agro Total, din Adunații-Copăceni, județul Giurgiu, a fermierului Marian Iordache, producția de grâu obținută la hectar a fost una îmbucurătoare, în condițiile unui an extrem de dificil cum a fost 2020. Astfel, pe cele 300 de hectare, pe care au fost semănate în toamna anului trecut soiul de grâu PG 102, creat de Peteka Agricultură, s-au obținut producții de epste 7 tone la hectar, ceea ce asigură profitabilitatea culturii.
Obținerea unor astfel de producții mari într-un an agricol atât de greu, l-a determinat pe fermierul Marian Iordache să ia decizia de a acorda, în anul agricol ce stă să înceapă, soiului PG 102 40% din suprafața totală de grâu care se cultivă la nivelul fermei Agro Total.
”La grâul PG 102, de la Peteka Agricultură, am obținut producții bune, între 7-8 tone la hectar, în funcție de planta premergătoare. Pe suprafețele unde a fost cultivat după mazăre, am obținut cele mai mari producții, 8 tone la hectar. Este un soi stabil și de aceea la anul va ocupa 40% din suprafața pe care noi o cultivăm cu grâu la noi în fermă, în condițiile în care cultivăm în jur la 1.000 de hectare de grâu pe an și punem undeva la 6-7 soiuri de grâu. Anul acesta am avut PG 102 pe o suprafață de 300 de hectare”, a declarat fermierul Marian Iordache, care conduce o exploatație de 3.000 de hectare de cultură mare, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
PG 102, un soi de grâu care se pretează a fi cultivat în sudul României
Soiul românesc de grâu PG 102 este un soi semitardiv, care a dovedit anul acesta că se pretează a fi cultivat în fermele din județele situate de-a lungul Dunării. ”A fost un an dificil, soiurile de grâu foarte timpuriu au avut de suferit din cauza înghețului. Anul ăsta au mers mai bine soiurile de grâu semitardive și tardive. PG 102 este un soi semitardiv care s-a comportat bine în acest an dificil. Se pretează pentru a fi cultivat în sudul României, în județele situate de-a lungul Dunării”, a spus proprietarul fermei Agro Total, din Adunații-Copăceni, județul Giurgiu.
Soiul cultivat și tehnologia folosită au făcut diferența anul acesta la cultura de grâu
Cum anul agricol 2019-2020 a fost un an secetos, în aproape toate zonele țării, atât în ceea ce privește culturile de toamnă, cât și cele de primăvară, diferența de producție de la o fermă la alta a fost făcută de soiul cultivat și de tehnologia folosită la nivel de fermă.
”Grâul anul acesta a fost o cultură destul de vitregită, mai ales în sudul României, nu a avut parte de condiții foarte favorabile. Din punctul meu de vedere diferența a făcut-o tehnologia aplicată și soiul. Probabil că trebuie zonate mult mai bine soiurile de grâu, să avem din toate categoriile, timpurii, semitardive și tardive. Foarte mult contează și tehnologia aplicată. Anul ăsta solele arate au dat cu 1-2 tone de grâu mai mult la hectar. La mine în fermă am aplicat o tehnologie medie, 60-70 de kilograme de fosfor, 110-120 de nitrogen substanță activă și vreo trei tratamente, în funcție de presiunea bolilor și a dăunătorilor. Deci a fost o tehnologie clasică, cu trei tratamente în primăvară, unul în toamnă, undeva la 150 de kilograme de 18-46-0 și azot, fracționat în trei serii. Grâul PG 102 a fost semănat la o densitate de 550 de boabe pe metru pătrat”, a dezvăluit fermierul Marian Iordache.
Producția lui PG 102 în ferma Agro Total – un standard pe piață
Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii și în prezent director general la compania Peteka Agricultură, spune că producția obținută de PG 102 în ferma Agro Total și decizia fermierului Maria Iordache de a face din acest soi un soi de bază în ferma sa nu fac altceva decât să transforme soiul de grâu PG 102 într-un standard de piață.
”Agro Total este Partener Peteka în proiectul CLUB PG 102, prin care dezvoltăm soiul de grâu PG 102, având disponibilă sămânță de grâu PG 102 din Categoriile bază și C1. Faptul că într-o fermă atât de importantă a convins, devenind soiul de bază constituie un exemplu și pentru alți fermieri și ne dă încredere că PG 102 devine un standard pe piață. O producție de 7-8 tone, într-un an dificil cum este 2020, constituie un standard de performanță greu de atins și aici reiterez că utilizarea unui îngrășământ cu eliberare lentă, cum este Booster și a unui stimulator de fotosinteză cum este QuickGrow contribuie la atingerea unor astfel de standarde. Ceea ce observăm la partenerii din CLUB PG 102, cum este și Agrototal, este o creștere a cererii pentru acest soi, ceea ce denotă o creștere a încrederii fermierilor în acest soi de grâu!”, a declarat Stelian Fuia, directorul general al Peteka Agricultură.
Ferma Agro Total nu este însă singura în care soiul PG 102 a obținut producții bune în acest an. Și la Etinocereal, unul dintre cei mai mari producători de sămânță de grâu din țară, soiul PG 102 a obținut în acest an o producție medie de 9,8 tone la hectar și un vârf de 11,2 tone la hectar., cu mențiunea că în această fermă a beneficiat de un regim hidic aproape de normal.
Fermierii care doresc să achiziționeze sămânță de grâu din soiul PG 102, pot lua legătura cu reprezentanții fermei EtinoCereal la telefon: 0722.444.888.