• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se pregătesc comisiile! Porumbul și floarea-soarelui afectate de secetă – evaluate în teren în august!

    Roxana Dobre -

    Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui se pregătește pentru operațiunea de verificare în teren a culturilor agricole de primăvară, afectate de seceta prelungită din ultimele luni. În acest sens, va fi solicitată reactualizarea ordinului emis de Prefectura Vaslui, în care se stabilește procedura de verificare în teren. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a precizat că acțiunea de constatare a efectelor provocate de secetă la culturile semănate în această primăvară va demara în cursul lunii august.

    ”Vom începe acțiunea de constatare și la culturile de primăvară. Deja fermierii au anunțat autoritățile locale cu privire la efectele secetei aspra culturilor. Din cauza secetei, au avut de suferit culturile de porumb, floarea-soarelui, mazăre, soia. Deficitul de apă din sol este foarte mare, iar ploile torențiale care au căzut nu au pătruns adânc în sol, astfel încât rezervele de apă s-au epuizat repede. Va fi reactualizat ordinul prefectului și va fi stabilită o altă componență a echipelor de control”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, potrivit www.estnews.ro.

    DAJ Vaslui a finalizat luna trecută operațiunea de verificare în teren a culturilor agricole de toamnă, afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare.

    În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate este următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.

    Reamintim că pentru culturile de toamnă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat deja un proiect de Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat conform reglementărilor în vigoare. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 1.088.409.000 de lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2020, prin rectificare bugetară. Proiectul de act normativ este notificat la Comisia Europeană, iar în prezent așteaptă aprobare de la Bruxelles.

    Potrivit documentului trimis spre aprobare la Comisia Europeanp, 34.674 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică și o suprafață de 1.168.064,79 de hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019 a fost calamitată la nivel național.

    Sumele aprobate pentru despăgubirile pe hectar sunt:

    -grâu: 833.213,53 ha. Cuantum: 925 de lei/ha;
    -secară: 314,5 ha. Cuantumt: 925 de lei/ha;
    -triticale: 5.112,51 ha. Cuantum: 805 lei/ha.
    -orz: 175.680,44 ha. Cuantum: 912 lei/ha;
    -orzoaică: 16.613,71 ha. Cuantum: 951 lei/ha;
    -ovăz: 628,69 ha. Cuantum: 772 lei/ha;
    -rapiță: 136.501,41 ha. Cuantum: 1.002 lei/ha.

    Conform datelor MADR. valoarea ajutorului de stat se calculează sub formula procentului de calamitare, care trebuie să depășească 30 la sută, înmulțit cu cuantumul pe hectar în lei.


    Te-ar mai putea interesa

    ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri Doi falși apicultori au păcălit APIA cu facturi pentru familii de albine ce nu existau

    Ultimele știri

    Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă Șefa de la Mediu despre revolta fermierilor din Lungulețu: ”Trebuie să declare câtă apă iau şi să plătească nişte sume modice” Fermierii îi cer președintelui Nicușor Dan să obțină de la Comisia Europeană mai multe fonduri pentru agricultură