• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Se pregătesc comisiile! Porumbul și floarea-soarelui afectate de secetă – evaluate în teren în august!

  Roxana Dobre -

  Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui se pregătește pentru operațiunea de verificare în teren a culturilor agricole de primăvară, afectate de seceta prelungită din ultimele luni. În acest sens, va fi solicitată reactualizarea ordinului emis de Prefectura Vaslui, în care se stabilește procedura de verificare în teren. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a precizat că acțiunea de constatare a efectelor provocate de secetă la culturile semănate în această primăvară va demara în cursul lunii august.

  ”Vom începe acțiunea de constatare și la culturile de primăvară. Deja fermierii au anunțat autoritățile locale cu privire la efectele secetei aspra culturilor. Din cauza secetei, au avut de suferit culturile de porumb, floarea-soarelui, mazăre, soia. Deficitul de apă din sol este foarte mare, iar ploile torențiale care au căzut nu au pătruns adânc în sol, astfel încât rezervele de apă s-au epuizat repede. Va fi reactualizat ordinul prefectului și va fi stabilită o altă componență a echipelor de control”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, potrivit www.estnews.ro.

  DAJ Vaslui a finalizat luna trecută operațiunea de verificare în teren a culturilor agricole de toamnă, afectate de seceta prelungită din ultimele luni. Potrivit rapoartelor operative transmise de către UAT-uri, fermierii au declarat calamitată o suprafață totală de 85.433 hectare.

  În urma controalelor din teritoriu realizate de echipele de specialiști a fost constatată o suprafață totală afectată de secetă de 62.104 hectare. Situația culturilor calamitate este următoarea: grâu – 47.603 hectare; secară – 67 de hectare; triticale – 135 hectare; orz – 3.593 hectare; orzoaică – 167 hectare; rapită – 10.321 hectare.

  Reamintim că pentru culturile de toamnă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat deja un proiect de Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat conform reglementărilor în vigoare. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 1.088.409.000 de lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2020, prin rectificare bugetară. Proiectul de act normativ este notificat la Comisia Europeană, iar în prezent așteaptă aprobare de la Bruxelles.

  Potrivit documentului trimis spre aprobare la Comisia Europeanp, 34.674 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică și o suprafață de 1.168.064,79 de hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019 a fost calamitată la nivel național.

  Sumele aprobate pentru despăgubirile pe hectar sunt:

  -grâu: 833.213,53 ha. Cuantum: 925 de lei/ha;
  -secară: 314,5 ha. Cuantumt: 925 de lei/ha;
  -triticale: 5.112,51 ha. Cuantum: 805 lei/ha.
  -orz: 175.680,44 ha. Cuantum: 912 lei/ha;
  -orzoaică: 16.613,71 ha. Cuantum: 951 lei/ha;
  -ovăz: 628,69 ha. Cuantum: 772 lei/ha;
  -rapiță: 136.501,41 ha. Cuantum: 1.002 lei/ha.

  Conform datelor MADR. valoarea ajutorului de stat se calculează sub formula procentului de calamitare, care trebuie să depășească 30 la sută, înmulțit cu cuantumul pe hectar în lei.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Primul judeţ din România care ar putea fi declarat zonă calamitată! Seceta a ”ars” 183.000 ha, aproape tot terenul arabil! Mihai Răzvan Moraru: ”Zona rurală va rămâne cu cămara goală în această iarnă!” Incendiu la o mare fermă din România! Pompierii s-au luptat cu flăcările 39 de ore, pagubele – 700.000 de lei!

  Ultimele știri

  Prognoza meteo până pe 7 septembrie! Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni! Subvenții APIA: Lista cu crescătorii de animale aflați la control în fiecare județ! Subvenții APIA 2020: Controlul pe teren se face și în lipsa/fără prezența fermierului!

  Căutare în articole