• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Control APIA prin teledetecție 2020: procedura de control, sancțiuni cu reducerea suprafaței la plată!

    Roxana Dobre -

    Informații oficiale transmise de APIA pentru fermierii care sunt controlați în acest an prin teledetecție. APIA a transmis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că cei 39.988 fermieri care au fost selectați la acest tip de control în 2020 vor fi verificați ca și în anii trecuți dar, ca o noutate pentru acest an, pentru neconformitățile care pot apărea în urma controalelor, campania de clarificări (follow-up n.r) se va face prin metode digitale și nu prin prezența fizică a fermierului la sediul APIA!

    APIA precizează că în ceea ce privește controlul prin teledetecție pentru campania anului de cerere 2020, zona de control a fost structurată pe 35 zone separate (site-uri) amplasate pe întreg teritoriul României.

    ”În cadrul controlului prin teledetecţie parcelele declarate de către fermieri în cererile de plată sunt verificate  pe baza imaginilor satelitare. Controlul se efectuează pe baza imaginilor multispectrale de înaltă şi foarte înaltă rezoluţie pe care s-au interpretat stadiul de vegetaţie al culturilor, limitele de culturi sau parcelele şi tipurile de culturi. Imaginile sunt preluate în perioade diferite, în lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august și septembrie”, ne-a adus precizări directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    Potrivit sursei citate, procesul de fotointerpretare, are la bază  identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA –online, astfel se determină  suprafaţa fiecărei parcele ținând cont de  limitele parcelelor din care au fost excluse  suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri în sensul Ordinului MADR nr. 619/2015, cu modificările și completările ulterioare („identificarea parcelei/parcelelor agricole utilizate” înseamnă declararea şi delimitarea în cadrul blocului fizic a parcelei/parcelelor agricole utilizate, în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA. Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de alţi fermieri şi să nu depăşească limita blocului fizic;”).

    Elementele care pot reduce suprafața eligibilă

    Potrivit datelor transmise de APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, detectarea caracteristicilor neeligibile pentru grupul de plăţi decuplate (SAPS) cu diferite neconformități (zone cu băltiri, stuf, pietriș, vegetație lemnoasă, pădure, etc) determină reducerea suprafeței pentru schemele de plăți directe.

    Pentru fermele care în urma controlului prin teledetecţiei au cel puţin o parcelă cu cod tehnic ce semnalează diferite neconformități (de exemplu: suprafețe confirmate în urma controlului mai mici decât cele declarate), se realizează acţiunea de “follow-up” care are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate în cadrul controlului prin teledetectie.

    În contextul situației epidemiologice nevaforabile generate de virusul SARS-Cov-2 clarificările cu fermierii vor fi realizate doar în format electronic prin toate mijloacele de telecomunicații existente iar dacă situația epidemiologică este una favorabilă, fermierul se poate prezenta la sediul Centrului Județean/Centrului Local APIA  pentru completarea documentelor de clarificare conform Procedurii Operaționale privind controlul prin teledetecție pentru anul de cerere 2020.

    ”Față de cele prezentate mai sus și având în vedere responsabilitatea APIA privind efectuarea corectă, completă și la timp a controalelor dar și asigurarea unui sistem de administrare și control care să permită garantarea unei bune gestiuni financiare, începând din acest an, vom utiliza datele obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus, facilitând astfel trecerea la monitorizarea suprafețelor agricole conform art. 40 lit. a al Regulamentului (UE) nr. 809/2014, odată cu noua Politică Agricolă Comună, ca o modalitate suplimentară de efectuare a controalelor pe teren”, mai anunță agenția de plăți.

    Conform datelor transmise pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, în acest an numărul cererilor de plată verificate scade cu 13.771 față de Campania 2019, însă există o creștere la numărul fermierilor care au picat la controlul prin teledetecție. În privința suprafețelor, pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie vor fi controlate 581.912 hectare comparativ cu 566.241,58 hectare în 2019, adică 15.670,42 de hectare mai mult.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!