Avans APIA 2020: Lista schemelor tăiate de la plata primei tranşe din subvenţii!
Roxana Dobre -Primii fermieri din sectorul vegetal și crescătorii de oi au primit în conturi banii alocați în avans pentru Campania 2020 după ce plățile au demarat în noaptea de joi spre vineri, 15 spre 16 octombrie, așa cum directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. Sunt însă și fermieri care mai au de așteptat dacă nu se încadrează la una dintre schemele aprobate!
Schemele ”tăiate” de la plata avansului sunt cele pentru care controalele nu au fost finalizate, mai sunt necesare documente justificative sau se plătesc din bugetul pe anul financiar viitor. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce categorii de fermierii mai au de așteptat până la plata regulară din luna decembrie sau chiar până la începutul anului viitor pentru a încasa banii de la APIA.
- Crescătorii de vaci: În acest an crescătorii de vaci nu intră la plată în prima parte a perioadei de plăți regulare, care începe la 2 decembrie. Potrivit Ghidului Solicitantului pentru subvenții, material publicat de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), crescătorii de vaci, fie că vorbim de rase de carne sau lapte, trebuie să menţină animalele solicitate pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) până la data de 15.12.2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.Prelungirea cu o lună a termenului privind menținerea animalelor în exploatații a dus și la modificarea perioadei până la care animalele trebuie să fie menținute în explotații, adică șase luni de la data-limită pentru depunerea cererii unice. În acest an, prin excepție, crescătorii de vaci trebuie să nu înstrăineze animalele până la data de 15 decembrie, inclusiv. Acest regulament pe care APIA trebuie să îl respecte va duce și la o ”întârziere” a plăților pentru achitarea Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ). Crescătorii nu primesc nici Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) care se știe că se plătește mereu în anul viitor al campaniei de plăți, adică în acest caz 2021. APIA trebuie să aștepte încheierea perioadei de retenție pentru a putea stabili cuantumul pe cap de animal. Astfel, după stabilirea numărului de animale eligibile și a plafonului alocat pentru anul 2020, se poate calcula cuantumul pe cap de animal care va fi aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. De abia după aceea APIA poate începe plățile și pentru crescătorii de vaci.
- Fermierii care au Ajutoare Naționale Tranzitorii, vegetal sau zootehnie: Aceste scheme se achită din bugetul pe anul următor campaniei de plăți, adică 2021 în cazul campaniei pentru subvenții din acest an. În campania 2019 APIA a demarat plata pentru ANT vegetal și zootehnie la 21 ianuarie la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/03 din 01.10.2019.
- Fermierii care au Sprijinul Cuplat vegetal (SCV). Aceste scheme care aduc bani în plus pe hectar sunt legate de producție și necesită prezentarea mai multor documente justificative, în funcție de cultura pe care fermierii o au. În campania 2019 APIA a demarat plata pentru SCZ vegetal pe 16 mai. Culturile pentru care se achită această schemă sunt: soia, lucernă, leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe, cânepă pentru ulei și/sau fibră, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveți pentru industrializare cultivați în câmp, legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă, fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre și cartof timpuriu pentru industrializare. Plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329 din 03 octombrie 2019.
Schemele care sunt la plățile APIA în avans dar și plafoanele care sunt alocate pentru fiecare plată:
- Schema de plată unică pe suprafață: SAPS – 98,7381euro/ha. Total schemă: 974.939.000 euro;
- Schema de plată redistributivă: primul interval – 1-5 ha inclusiv – 5,0000 euro/ha. al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv – 48,1053 euro/ha. Total schemă: 104.163.000 euro;
- Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) 57,8245 euro/ha. Total schemă: 570. 959.000 euro;
- Schema de plată pentru tinerii fermieri: 36,6119 euro/ha. Total schemă: 20.547.000 euro;
- Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), ovine caprine 17,92 euro. Total schemă: 71.300.oo0 euro.
Reamintim că în ședința de Guvern din data de 1 octombrie a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine.
Potrivit MADR, de aceste forme de sprijin vor beneficia peste 800.000 fermieri. Începând cu data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal și zootehnic într-un procent de maximum 70%, avans care poate fi achitat după finalizarea controalelor administrative, cu condiția să nu fie periclitată buna gestiune financiară și îndeplinirea cerinței referitoare la un nivel de asigurare suficient.
Sumele necesare pentru aplicarea plăților directe în sectorul vegetal și a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă se asigură din bugetul aprobat MADR pentru anii 2020 și 2021.
Plăţile se fac la cursul de schimb de 4,8725 de lei pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), stabilit de către Banca Centrală Europeană la 30 septembrie. Faţă de anul trecut, valoarea stabilită a euro a crescut, când fermierii au primit subvențiile la un curs de 4,7496 de lei.
Conform celui mai recent bilanț al APIA, până la data de 21 octombrie, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 547.311 fermieri, reprezentând un procent de 65 % din totalul fermierilor declarați eligibili.
Suma totală autorizată la plată este în valoare de 719.414.149 euro, astfel:
– 559.956.449,18 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
– 133.006.126,52 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
– 26.451.573,56 euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).