• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roşiile pentru diabetici aduc profituri-record: minimum 45.000 de euro la un hectar

    agrointeligenta.ro -

    Recent, culturile fermierilor români s-au îmbogăţit cu tomate cu proprietăţi curative, dar şi cu alte legume mai adaptate nevoilor gospodinelor.

    Unele dintre cele mai rentabile culturi de legume de la noi sunt ale roşiilor cu conţinut mare de licopen, care, spun producătorii, înlocuiesc necesarul de insulină pentru diabetici.

    În România există două soiuri mai cunoscute: unul produce roşii de mărime normală, în timp ce celălalt soi (Tiger), legume de dimensiuni reduse, dar cu o concentraţie mult sporită de licopen. Roşiile de mărime normală, venite în ţară pe filieră turcească, produc circa 3-4 kilograme pe vrej, deci aproximativ 100 de tone la hectar, per ciclu de producţie. Costul unui kilogram este de 10 lei, la producător, ceea ce înseamnă că valoarea producţiei unui hectar ajunge la un milion de lei.

    Dacă investiţiile cu serele sunt amortizate, beneficiul net al unui producător este de circa 20 – 30%, adică 200.000 – 300.000 de lei profit net la hectar, respectiv 45.000 – 67.000 de euro, ne-au spus producătorii. Roşiile mai mici (Tiger) produc circa un kilogram pe fiecare vrej, care se vinde cu 15 lei. Roşiile se vând în supermarketuri. Profitul nu se obţine însă atât de uşor. Pe de o parte, seminţele sunt destul de scumpe, respectiv un leu bucata. Pe de altă parte, investiţia iniţială este substanţială.

    „Costul unei sere se amortizează în circa 10 ani. Am construit o seră acum zece ani şi de abia anul acesta recolta va fi profitabilă. Am luat un credit bancar. Dacă erau banii mei, atunci amotizarea se făcea în cinci ani”, ne-a declarat Marian Baronescu, fermier din comuna Petrişor, judeţul Dolj.

    08varza_pentru_sarmale._foto_Nicu_Dîrdîiac

    Varză ideală pentru sarmale

    Pe filieră olandeză au pătruns în România soiuri deosebite de varză, conopidă, salată, rezistente, care dau un randament sporit la hectar, faţă de culturile autohtone. Compania Bejo România aduce din Olanda seminţele unei „verze chinezeşti” care poate atinge dimensiuni impresionante. Murată, leguma este excelentă pentru sarmale. „Are o dimensiune impresionantă pentru că frunzele sunt dispuse aerat. Saramura pătrunde foarte bine în ele. Fiind foarte mari, sunt excelente pentru sarmale”, ne-a explicat Mihail Başturea, managing director Bejo România. În medie, o astfel de varză atinge greutatea uneia obişnuite: 2-3 kilograme. Diametrul mediu este însă de 40 de cm. Sunt şi legume care la maturitate cântăresc 8 kilograme, ne-au declarat cei care au început să producă aceste soiuri. Rentabilitatea la hectar poate fi de câteva mii de euro, peste cea obţinută din soiurile obişnuite.

    Holland Farming România aduce în ţară, din Olanda, o altă legumă interesantă: conopida verde, mult mai dulce şi mai gustoasă decât cea albă, dar şi mai rezistentă decât soiul autohton.

    08rosiile_cu_licopen_-_foto_ND

    Seminţe made in România

    Majoritatea seminţelor de legume mai deosebite vin din Olanda, Turcia, Italia. Există însă şi producători locali, cu sute de soiuri proprii brevetate, cum ar fi Agrosel. Compania livrează seminţe peste tot în lume. Pentru înmulţierea acestora colaborează cu firme din Ungaria, Italia, Franţa dar şi China. Potrivit reprezentanţilor firmei, multe din stadioanele americane au gazon crescut din seminţe furnizate de Agrosel.

    Sursa: evz.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!