Apicultorii, critică dură pentru ministrul Oros: Amplasarea stupilor este deja în Legea apiculturii, noile reguli – aberații!
Roxana Dobre -Apicultorii, reacționează oficial la Ordinul 182/2020, semnat de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) a remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO o adresă care a fost trimisă șefului de la Agricultură și în care atrag atenția care sunt aberațiile din Ordinul 182 dar și că apicultorii nu au fost consultați în privința prevederilor care îi vizează.
ACA: Ministerul Agriculturii nu colaborează cu formele asociative
”Cu tot respectul cuvenit, se pare că modalitatea de colaborare a Ministerului cu formele asociative, cel puțin cu Asociația Crescătorilor de Albine din România, lipsește cu desăvârșire. După ce am aflat din presă și mediul online despre Ordinul 134 din 18 mai 2020 privind aprobarea Criteriilor de autorizare a stupinelor de elită și a stupinelor de multiplicare privind acreditarea stupinelor, din aceleași surse de informare am aflat și despre Ordinul nr. 182 din 30.06.2020 privind aprobarea Normelor de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol, fără o consultare prealabilă”, se atrage atenția în adresa semnată de președintele ACA, Ioan Fetea.
În cadrul aceluiași document se explică pe puncte de ce noile norme care au fost deja publicate în Monitorul Oficial sunt absurse și imposibil de pus în practică de către apicultori. ”Referitor la Ordinul 182 din 30.06.2020, cu deosebit respect vă informăm că normele referitoare la activitatea din apicultură / stupine sunt prevăzute fie în legislația anterioară, fie în tehnologia apicolă, astfel: art.255 (1) amplasarea familiilor de albine este prevăzută în Legea Apiculturii 383/2013 la art.13 (1) și art.255 (2) care prevede împrejmuirea stupinei și depozitarea produselor chimice, iritante, alcool, combustibil, lubrifianți, lacuri, vopsele, pune apicultorii într-o situație dificilă privind împrejmuirea stupinei în pastoral. Din acest articol reiese că apicultorii vor transporta materialele necesare pentru împrejmuire inclusiv în pastoral, ceea ce reprezintă un efort uriaș, efort care nu se justifică, constituind un mare abuz, dacă asta s-a dorit”, mai subliniază Ioan Fetea.
Mai mult, președintele APIA subliniază că un alt articol, 256, ”este o aberație. ”Vă informăm că în tehnologia apicolă intervenția cu afumătorul se face pentru a liniști albinele din stup, iar deplasarea ramelor cu albine la 4 metri distanță de stup reprezintă o aberație care trebuie corectată. Art.257 punctele 1 și 2 care prevăd transportul albinelor sau asigurarea sistemului de ventilație nu sunt necesare pentru că tehnologic acestea se fac în condiții normale, iar stupii prin construcția lor au asigurat acest sistem de ventilație. Având în vedere intenția dumneavoastră public exprimată de a modifica acest Ordin, vă rugăm să renunțați la aceste prevederi și să țineți cont de observațiile noastre”, se mai arată în textul citat.
CITIȚI ȘI: Măsurile antiincendiu ce devin obligatorii în toate stupinele începând de luna viitoare!
Ce măsuri trebuie să ia apicultorii
Potrivit documentului emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 22 iulie, apicultorii trebuie să respecte obligatoriu următoarele prevederi privind amplasarea stupinelor:
-Stupinele se amplasează cât mai departe de drumuri circulate, de unitățile de producție cu profil chimic sau siderugic;
-Zona stupinei se împrejmuiește și nu se va permite depozitarea produselor chimice iritante, alcool, combustibil, lubrifianți, lacuri, vopsele.
Aceeași sursă mai prevede că, în timpul deschiderii stupului și intervenției cu afumătorul se va scoate scoate cu atenție rama din stup, iar afumarea și observarea albinelor se fac la o distanță de circa 4 m spre a evita căderea scânteilor în interiorul stupului. În plus se mai specifică faptul că transportul albinelor se va face cu vehicule în bună stare de funcționare, însoțitorul având afumătorul la îndemână, precum și echipamentul individual de protecție și unelte pentru eventualele reparații.
Stupii vor fi prevăzuți cu dispozitive de închidere, lăsându-se numai orificii pentru aer, prevăzute cu site metalice.
De precizat că măsurile antiincendiu incluse în anexa Ordinului 182 din 2020 vin ca reguli suplimentare pe lângă normele deja în vigoare prin legislația dedicată apiculturii.
De precizat că ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc pe 4 august că actul normativ care îi obligă pe fermierii români să contracteze servicii private de urgență urmează să fie modificat. Oros a recunoscut că unele prevederi ale Ordinului 182/2020 sunt exagerate și a dat asigurări că pompierii vor interveni în continuare, fără excepții, la stingerea incendiilor din fermele agrico