• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordinul antiincendiu va fi modificat! Adrian Oros: ”Ne asumăm greșelile!”

    Ramona Dascălu -

    Forța fermierilor a învins! Actul normativ care îi obligă pe fermierii români să contracteze servicii private de urgență urmează să fie modificat, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, cel care a și semnat actul normativ apărut în Monitorul Oficial pe data de 30 iunie. Oros a recunoscut că unele prevederi ale Ordinului 182/2020 sunt exagerate și a dat asigurări că pompierii vor interveni în continuare, fără excepții, la stingerea incendiilor din fermele agricole.

    Ordinul antiincendiu – despre care Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris în premieră că a fost adoptat cu o serie de aberații pentru fermieri, va fi revizuit, a anunțat astăzi, marți – 4 august, ministrul Adrian Oros, într-o conferință de presă desfășurată la sediul ministerului Agriculturii. Decizia șefului de la MADR vine ca urmare a nemulțumirii fermierilor români, care s-au declarat stupefiați de noile reguli pe care ar fi trebuit să le implementeze la nivel de fermă.

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros a ținut să precizeze că prin acest ordin antiincendiu nu se dorește împovărarea fermierilor și tocmai din acest motiv va fi revizuit. Acesta a recunoscut că în ordin s-au strecurat și greșeli, iar de aceea, pentru elaborarea ordinului antiincendiu într-o nouă formă, au fost consultate de această dată și asociațiile de fermieri.

    ”Vreau să aduc și o clarificare, am văzut o anumită efervescență, și pe bună dreptate, în acest weekend în legătură cu un ordin, un ordin care stă de vreo 8 ani în minister, ordin care trebuia făcut și avizat punctual cu cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru că practic se referea la aprobarea unor norma de prevenire și stingere a incendiilor, specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol. Sigur că după 7 ani de stat în minister și trimis de la minister la IGSU și de la IGSU înpoi, colegii mei au decis să dea drumul la acest ordin și s-au strecurat și unele greșeli sau unele lucruri care pot fi interpretate. De aceea, ordinul este în revizuire, l-am trimis într-o altă formă celor de la IGSU, am chemat și câteva dintre asociațiile de fermieri, pentru fiecare tip de activitate, care doresc să lucreze la elaborarea acestui ordin. Eu aș dori să precizez următoarele. Acest ordin, până la urmă nu este ilegal, este făcut chiar în baza unei legi care obliga ministerul, încă de atunci din 2007, să emită acest ordin și aceste norme generale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prin acest ordin nu se dorește împovărarea fermierilor români, dotările minime pe care vor trebui să le aibă, conform celor sugerate și monitorizate de către IGSU, în cazul unui dezastru sau în cazul unui incendiu, le va permite ca până la sosirea echipajelor să aibă posibilitatea să intervină”, a declarat Adrian Oros, în conferința de presă.

    De asemenea, ministrul Oros a ținut să sublinieze faptul că în continuare pompierii vor interveni atunci când vor avea loc incendii, dar că proprietatea trebuie să dețină și ea o dotare minimă pentru ca până la sosirea echipajelor să se poată apăra împotriva focului.

    ”Nu se pune problema, sub nicio formă, că IGSU sau pompierii să nu intervină în incendiile agricole, dar proprietatea trebuie să aibă o dotare minimă, iar normativele acestea sunt impuse de către IGSU și fiecare minister, spune aici în lege, trebuie să emită și să intre în legalitate, să emită aceste reglementări tehnici generale privind apărarea împotriva incendiilor. Am observat și eu câteva lucruri care nu sunt potrivite, unele au fost scoase din context și au făcut deliciul în acest acest weekend, dar am vrut să clarificăm. Deci, ordinul va fi revizuit, ne asumăm greșelile care au fost speculate”, a spus ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!