• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii: Încă nu am hotărât sumele din ajutorul de minimis pentru apicultori!

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a vorbit, astăzi, despre problemele cu care se confruntă apicultura românească, de la măsurile de sprijin dedicate acestui sector, la mierea falsă din China și sumele alocate prin programul de minimis.

    Declarațiile au fost făcute la televiziunea online Via Cluj Tv, unde ministrul a răspuns mai multor întrebări adresate de moderator și de publicul urmăritor. Astfel, Adrian Oros a explicat că numărul de familii de albine s-a dublat în mai bine de 10 ani, iar Ministerul Agriculturii încearcă sprijinirea producătorilor prin diverse programe naționale, cu fonduri de la bugetul de stat și de la Uniunea Europeană.

    ”Am avut multe întâlniri cu apicultorii, am și un consilier la cabinet, care este un apicultor cunoscut și prin care încerc să am contact permanent cu tot ceea ce înseamnă apicultură. În ultima perioadă, într-adevăr, numărul familiilor de albine a crescut foarte mult În România și am un grafic, începând cu 2008, când erau 998.000 de familii de albine, astăzi, la finele lui 2019 înregistrăm 1.997.840 de familii de albine. Au fost diferite programe naționale apicole”, a explicat șeful de la Agricultură.

    Ministrul Oros a punctat că în acest an au fost alocate 150.000.000 de lei pentru sectorul apicol printr-un nou program care va dura 3 ani: ”Chiar în acest an am lansat un nou program, care se întinde pe o perioadă de 3 ani, căruia i-am alocat o sumă de 150 de milioane de lei, câte 50 de milioane de lei pentru fiecare an, 2020, 2021, 2022. Jumătate din bani sunt de la bugetul național, jumătate din bani sunt din fonduri europene. Și aici am încercat să îmbunătățim producția și comercializarea produselor apicole, să dezvoltăm apicultura prin acest sprijin financiar pe mai multe axe: asistență tehnică pentru apicultori și organizații. Combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, și în special a varozei, raționalizarea transhumanței, măsuri de asistență pentru repopulare și îmbunătățirea calității produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piață”.

    Un alt subiect din sfera apicolă este controlul mierii care intră pe piața din Uniunea Europeană, despre care Adrian Oros spune că ar trebui să fie unul mai bun, dar și despre preferințele din rândul consumatorilor.

    ”Vreau să le spun apicultorilor că în aproape fiecare întâlnire de la Bruxelles, eu și câțiva miniștri ai agriculturii din țări unde producția apicolă este importantă, pentru că România are o producție apicolă importantă în Europa, susținem un mai bun control la granițele Uniunii Europene al varietăților de miere, spun al varietăților pentru că de multe ori intră din afara spațiului european miere falsă, mai ales din zona Chinei, deci avem nevoie de un mai bun control al pătrunderii acestei mieri, care nu are calitatea mierii care se produce în Europa și mai ales în România, dar care produce mai pagube economice, în primul rând apicultorilor din România, care au costuri însemnate, care fac o apicultură însemnată, care fac uneori o apicultură ecologică, mai ales în unele zone ale țării. Dar piața fiind invadată de produse de proastă calitate, dar foarte ieftine, de multe ori beneficiarii, cei care le utilizează preferă să cumpere aceste produse mai proaste, dar mai ieftine. Este foarte important controlul la granițele UE, pentru că au diferite căi de pătrundere care sunt consacrate, iar apoi se răspândesc aceste produse foarte ușor pe teritoriul Uniunii”, a explicat ministrul Agriculturii.

    La final, Adrian Oros a menționat că încă nu sunt cunoscute cu exactitate sumele ce vor fi alocate apicultorilor prin ajutorul de minimis, însă pot varia între 23 și 25 de lei pentru fiecare familie de albine. ”Este foarte important pe de o parte să susținem apicultura, pe de altă parte să îi ferim pe producătorii de produse apicole de concurența neloială din țările terțe. Trebuie spus că anul acesta, la fel ca și pentru celelalte domenii de activitate în agricultură, pentru că și asupra apiculturii seceta și tot ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere meteorologic și climatic a afectat mult, vom oferi un sprijin, un program de minimis, aproximativ 23, 24, 25 de lei, vom vedea acum, pe familia de albine”, a precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

    Amintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO  i-a ținut la curent pe apicultori cu știrile din domeniu, inclusiv când la 15 iulie, ministrul de resort a anunțat că ca termenul pentru depunerea unor documente justificative, obligatorii pentru încasarea banilor din Programul Național Apicol (PNA), să fie prelungit cu o lună, de la 1 august la 1 septembrie, însă data-limită pentru depunerea cererii de înscriere în program a rămas 1 august.

    CITEȘTE ȘI: Ministrul agriculturii, anunț oficial pentru toți apicultorii!


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!