• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răsucirea frunzelor la roșii: cauze, tratament, prevenire

    Roxana Dobre -

    Răsucirea frunzelor la roșii sau curbarea frunzelor este unul dintre fenomenele frecvent reclamate de către cultivatorii de tomate. Problema este una ce nu trebuie neglijată întrucât fără o intervenție rapidă pentru identificarea cauzei și luarea unor măsuri, producția de roșii poate fi serios compromisă, întreaga cultură putând fi pierdută dacă răsucirea frunzelor la tomate este cauzată de un virus specific.

    Primele semne la răsucirea frunzelor de roșii

    Așa cum este de așteptat, cultura începe să sufere încă de la primele frunze afectate. De cele mai multe ori, acestea se răsucesc spre interior și încep să se usuce. În funcție de cauza care stă la baza problemei, curbarea frunzelor poate fi totală sau parțială, și poate fi însoțită și de alte semne precum uscarea sau niște pete galbene. În anumite situații, puteți vedea și o răsucire ciudată, chiar inversă, spre exterior.

    Răsucirea frunzelor de roșii: cauze

    Cauzele care duc la curbarea frunzelor de roșii pot fi diverse, de aceea este important să parcurgeți integral acest articol pentru a identifica exact situația în care puteți încadra cultura dumneavoastră. Problema poate porni de la factori minori, ușor de ”reparat” precum udarea excesivă sau, dimpotrivă, ineficientă sau aerisirea inadecvată a culturii, până la cauze mai serioase precum virusul răsucirii frunzelor care cauzează o boală gravă pentru plante, cu riscul pierderii complete a culturii.

    Tratament pentru răsucirea frunzelor de roșii

    Tratamentul pe care îl puteți aplica atât pentru a preveni pierderile cauzate de răsucirea frunzelor, dar și pentru a ”vindeca” plantele, este unul care trebuie să țină cont de cauza problemei. De precizat că frunzele afectate nu mai pot fi recuperate, important fiind să controlați situația astfel încât impactul să fie minim și fenomenul de răsucire să fie stopat urgent, înainte de a acapara cultura și de a cauza pierderi de producție.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune ce măsuri trebuie să luați în cazul răsucirii frunzelor la cultura de roșii.

    Din ce cauză apare răsucirea frunzelor la roșii și care sunt soluțiile și tratamentele ce pot fi aplicate:

    Răsucirea frunzelor din cauza vântului puternic. Roșiilor nu place vântul, mai ales când vremea este uscată. Condițiile de vând puternic  pot deteriora marginile exterioare ale frunzelor, determinându-le să se onduleze.

    Soluția: Dacă plantele sunt afectate de vânt, luați în considerare ridicarea unor ”obstacolele” temporare ridicate din plase de umbrire sau plantarea unor ”perdele” forestiere pe marginea grădinii unde plantați roșiile.

    Răsucirea frunzelor din cauza unui deficit de umiditate: Când umezeala este insuficientă, tufa de roșii încearcă să își reducă gradul de evaporare a apei, răsucindu-și frunzele în sus, spre interior. Astfel se acoperă fața superioară a frunzelor, la nivelul căreia au loc fotosinteza și evaporarea.

    Soluția: Tomatele preferă să fie udate rar, dar abundent. Astfel, irigați-le cu 5-10 litri de apă/tufă o dată la 5 zile sau instalați un sistem de irigare cu picătura pe parcela lor. De asemenea, solul trebuie să fie afânat și să dreneze bine apa.

    Răsucirea frunzelor de roșii din cauza unui exces de umiditate: La roșiile de grădină, răsucirea frunzelor poate fi cauzată de ploile abundente, iar la cele din spații protejate (solar sau seră),  de irigarea excesivă și prea frecventă. Frunzele se pot răsuci în sus, spre interior, dar deseori direcția de răsucire este inversă: în jos, spre exterior. Astfel partea superioară a frunzelor este larg deschisă, favorizând evaporarea.

    Soluția: Dacă știți că urmează o perioadă ploioasă, acoperiți tufele de roșii din grădină cu o peliculă, astfel încât apa de ploaie să nu ajungă la sistemul lor radicular. Dacă plantele dumneavoastră se află în solar sau seră, pur și simplu nu le mai udați o săptămână.

    Răsucirea frunzelor de roșii din cauza căldurii excesive: În acest caz absolut toate frunzele de pe tufe se răsucesc în tuburi compacte. De exemplu, fenomenul devine vizibil când temperatura din solar sau seră depășește valoarea de 35 de grade Celsius. Seara, când aerul se răcorește, frunzele revin la forma lor normală.

    Soluția: Apelați la plasele de umbrire cu care să protejați plantele atât de căldură, cât și de arsurile solare ce pot apărea în zilele cu multă radiație.

    Răsucirea frunzelor de roșii din cauza fertilizării cu azot: Fertilizarea excesivă cu azot parte fi o cauză pentru răsucirea frunzelor dacă vârfurile tufelor se răsucesc compact spre interior, iar tulpinile lor sunt foarte groase. Roșiile nu iubesc fertilizările cu mult azot: astfel se dezvoltă excesiv partea vegetativă, iar fructele sunt practic absente.

    Soluția: Stopați fertilizarea cu azot și veți vedea că plantele își vor reveni.

    Răsucirea frunzelor la roșii după o copilire sau o defoliere incorectă: Adică ați îndepărtat prea mulți copili, care erau deja bine dezvoltați. Astfel tufa a pierdut o parte vegetativă mare și multă umezeală. În asemenea situație frunzele se răsucesc doar parțial, modificându-li-se axul. Cel mai frecvent sunt afectate frunzele inferioare.

    Soluția: Fertilizați culturile cu îngrășăminte bogate în potasiu și fosfor, cum ar fi infuzia de cenușă, superfosfatul.

    Răsucirea frunzelor de roșii din cauza afidelor: Dacă pe frunzele răsucite sesizați că apar și pete galbene pe partea superioară și frunzele se și usucă, atunci aveți de-a face cu un atac al afidelor.

    Soluția: Aplicați în cultură insecticide cât timp roșiile nu s-au copt. Este important să știți că insecticidele profesionale sunt eliminate din roșii în aproximativ 14 zile. Puteți, de asemenea, să apelați la insecticide bio, inclusiv la rețete pe care le puteți prepara în gospodări. Vă recomandăm să citiți pe acest subiect articolul: Tratamente bio în grădina de legume

    Răsucirea frunzelor la roșii din cauza soiului: Uneori, răsucirea frunzelor s-ar putea să fie favorizată de soiul de tomate. Unele varietăți prezintă frunze mari și lungi ce sunt predispuse la răsucire.

    Soluția: Căutați să aveți cât mai multe informații despre soiul sau hibridul de roșii pe care îl cultivați.

    Răsucirea frunzelor de roșii din cauza unor carențe minerale: În cazul răsucirii frunzelor de roșii cu frunze mai mari, alături de predispoziția genetică pot apărea și deficite minerale, ușor de depistat după aceste semne:

    Astfel, dacă irigarea optimă nu v-a ajutat să soluționați problema, cumpărați un îngrășământ mineral complex și fertilizați culturile cu el.

    Răsucirea frunzelor de roșii din cauza virusului BCTV

    Cea mai gravă situație de răsucire a frunzelor este atunci când problema este cauzată de virusul răsucirii frunzelor – virusul BCTV. În acest caz, sunt șanse mici să mai salvați plantele dacă nu interveniți rapid, iar producție poate fi complet pierdută.

    Semne ale virusului răsucirii frunzelor:

    Pentru acest virus nu există tratament pentru aceasta viroză, de aceea măsurile preventive sunt foarte importante. Monitorizarea populației și controlul riguros al musculiței albe, îndepărtarea buruienilor și a resturilor vegetale imediat dupa terminarea recoltării, sunt măsuri esențiale.

    Pentru a stopa atacul și a salva cultura de roșii se recomandă îndepartarea imediată a plantelor ce prezintă simptome și folosirea de hibrizi toleranți de tomate, dar și de ardei, atunci când sunt plantați în apropierea culturilor de tomate.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Ce avantaje are semănătoarea Czajkowski ST600 Cele mai bune rase de porci pentru Crăciun. Prețuri Lucrări obligatorii în livadă la venirea iernii. Îngrijirea pomilor în decembrie