• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Primul judeţ din România care ar putea fi declarat zonă calamitată! Seceta a ”ars” 183.000 ha, aproape tot terenul arabil!

  Angelica Lefter -

  Un prim judeţ din România ar putea fi declarat calamitat 100% din punct de vedere agricol. Asta după ce lipsa de apă din sol și soarele din această vară au pârjolit culturile, iar fermierii nu s-au ales cu nimic. Autoritățile locale fac demersuri pentru declararea județului Galați drept zonă calamitată, în conditiile în care toată suprafaţa agricolă este grav afectată de lipsa precipitaţiilor şi de temperaturile ridicate din această vară, potrivit monitoruldegalati.ro.

  Conform situaţiilor prezentate Prefecturii Galaţi de către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, toată suprafaţa agricolă a judeţului este afectată de secetă în proporţie de 90% până la 100%.

  Așa cum s-a întâmplat în majoritatea zonelor din țară afectate, lipsa de precipitaţii s-a făcut simţită încă din iarnă, dar seceta a continuat, iar luna iulie a fost de-a dreptul dezastruoasă în condiţiile în care s-au înregistrat numai 17,16/litri/metru pătrat.

  În primul semestru al anului 2020, media înregistrată pe judeţul Galați a fost de 135,36 l/mp faţă de o medie multianuală de 242 l/mp, rezultând un deficit de 106,64 l/mp.

  Luna iunie, deşi este considerată cea mai bogată în precipitaţii, anul acesta s-a dovedit a fi mai săracă în ploi mai mult ca niciodată.

  Luna iulie a agravat şi mai mult situaţia rezervei de apă în sol, cantităţile de precipitaţii fiind extrem de reduse, media/judeţ însumând doar 17,16 litri/metru pătrat.

  Un raport al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Galaţi arată că: ”La parametrul rezervă de apă în sol, orizonul 0 – 100 cm, încadrarea ANM pentru judeţul nostru conduce la un deficit de apă în sol de aproximativ 2.000 mc/ha, respectiv peste 200 l/mp, imposibil de remediat cu mijloacele pe care le au agricultorii la dispoziţie”. De asemenea, dacă la culturile de toamnă s-a stabilit o suprafaţă de 59.628 de hectare afectate de secetă, la culturile de primăvară, situaţia este dezastruoasă. Datele centralizate din rapoartele operative cu pagubele la culturile principale, în primăvara anului 2020 (porumb, floarea soarelui, lucernă, legume de câmp) judeţul Galaţi prezintă o suprafaţă agricolă calamitată de aproximativ 183.000 de hectare, alcătuită din 80.572 de parcele, cu un grad estimat de afectare între 90 şi 100 la sută, cu precizarea că gradul de calamitare este în creştere, deoarece procedura de verificare şi constatare este în desfăşurare, termenul de finalizare fiind stabilit pentru jumătatea lunii septembrie.

  Doar terenurile irigate se prezintă mai bine

  Există și foarte puține excepții, câteva sute de hectare irigate din totalul de aproximativ 288.000 de hectare de teren agricol, atât cât totalizează suprafaţa agricolă a judeţului Galaţi. Până la această oră, au fost verificate şi întocmite procese verbale pentru culturile de primăvară de grâu, orzoaică, ovăz, mazăre, fasole, muştar, etc, însumând o suprafaţă de 11.000 ha. Pentru restul suprafeţei, verificarea şi întocmirea documentelor ar fi imposibil de realizat de cei 3-4 angajaţi ai Direcţiei Agricole Galaţi şi ai APIA, care ar avea de verificat circa 80.000 de parcele şi un număr de 2.681 de fermieri.

  La rândul său, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu a menționat că a mers alături de fermieri în câmp și a constat dezastrul. ”Astăzi (n.r. – 08 august 2020) am avut o întâlnire cu fermierii, dar am fost şi eu personal în judeţ, iar situaţia este dezastruoasă. Am solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca judeţul Galaţi să fie declarat judeţ calamitat”, a declarat prefectul de Galați.

  Veștile bune se lasă, însă, așteptate, pentru că meteorologii estimează că în următoarele patru săptămâni un regim pluviometric deficitar în cea mai mare parte a ţării.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Un TIR încărcat cu 625 de porci s-a răsturnat pe DN 17. O parte din animale au murit pe loc! Codul Rutier: Amenzi pentru tractoarele care intră pe drumuri cu roțile murdare de noroi! Tractor cuprins de flăcări pe câmp, în timp ce efectua lucrări agricole

  Ultimele știri

  Dimitrie Muscă: ”O mână criminală mi-a pus pestă porcină africană în ferma de la Macea!” Alertă meteo în vigoare! ANM: Temperaturi scăzute, vânt, ninsori și viscol în 16 județe! Registrul de fermă – documentul fără care APIA nu plătește subvențiile