Soluția cu bor și zer: rețeta pentru îngrășământul cu care poți stropi toate legumele!
Angelica Lefter -Îngrășământul de bor cu zer este una dintre soluțiile de stropit legumele pe care fermierii și grădinarii cu experiență o aplică atunci când vor să îmbunătățească legarea fructelor pe toate culturile legumicole și să determine formarea și creșterea rapidă a căpățânilor de varză. Această rețetă este una pentru fertilizare foliară a plantelor și se aplică prin stropirea lor cu soluția ușor de preparat pe loc.
Pentru a prepara soluția de fertilizare a legumelor cu bor și zer veți avea nevoie de două ingrediente de bază: acid boric și zer.
Cum acționează îngrășământul de bor cu zer
Deficitul de bor poate reduce semnificativ recolta, de aceea este este un microelement important pentru toate plantele în perioada creșterii și înfloririi lor. La rândul său, calciul din componența zerului influențează benefic dezvoltarea tuturor punctelor de creștere, de la vârfuri, inflorescențe și rădăcini. Totodată, borul – care este și un antifungic natural, poate contribui la prevenirea dezvoltării putregaiului, care afectează tufele de roșii, ardei sau dovlecei. Cele două elemente, borul și calciul se completează unul pe altul, iar împreună sunt asimilate mai bine de plante.
Pentru pregătirea soluției de bor cu zer este nevoie de:
- 500 ml de zer;
- 2 g de acid boric (circa o jumătate de linguriță);
- 4,5 litri de apă.
Cum se prepară îngrășămîntul din bor cu zer
Zerul se toarnă primul în pulverizator. Aveți grijă ca produsul să fie unul de calitate, fără aditivi sau alte substanțe artificiale adăugate.
Acidul boric se dizolvă în jumătate de litru de apă fiebinte, dar până la temperatura de fierbere. Soluția obținută se toarnă peste zerul deja pus în atomizor.
Peste amestecul de zer și acid boric diluat se mai vine cu patru litri de apă curată, apoi tot produsul obținut se amestecă bine și se agită pentru omogenizarea compoziției.
Produsul obținut se aplică pe plante prin stropire. Plantele pe care doriți să le fertilizați cu bor și zer se recomandă a fi stropite în perioade când nu este soare, adică fie dimineața foarte devreme, fie seara sau când vremea este înnorată, dar nu bate vântul.
Fertilizarea cu acid boric poate fi aplicată de maxim 3 ori pe parcursul perioadei de înflorire. Intervalul dintre aplicări trebuie să fie de 10-14 zile, deoarece atât carența, cât și excesul de bor pot fi dăunătoare pentru plante.