Utilaje și tehnologii

Traian Băsescu dă lecții de agricultură: ”Când bagi plugul și întorci brazda, expui pământul la soare și pleacă apa din sol”

Șeful statului a declarat că pe terenul de 290 de hectare cumpărat de Ioana Băsescu, fiica cea mare a președintelui, s-a cultivat fără să mai fie arat pâmântul, aceasta fiind o tehnologie nouă pe care o recomandă tututor agricultorilor.

“Am aflat, pe cele 290 hectare, 140 sunt cu grâu și 150 cu orz, cam așa ceva, sper să nu mă înșel. S-a cultivat fără să se bage plugul în brazda, îi rog pe agricultori să țină cont de aceasta tehnologie”, a spus președintele României, la postul de televiziune B1TV.

“E o mașinărie care bagă doar câțiva centrimetri în pământ niște vârfuri, așa…., și acolo semeni”, a explicat Băsescu.
Șeful statului a mai spus că agricultorii greșesc atunci când ară pământul și întorc brazda (de obicei arătura de toamnă se face la 30 cm – n.r.), întrucât pământul este expus la soare și își pierde din umiditate.

“Când bagi plugul și întorci brazda, expui pământul la soare, și pleacă apa din sol, ultima tehnologie e să nu mai bagi plugul în brazdă și să vedeți, e regula se pun îngrășăminte care se duc la fundul brazdei. E o mare greșeală, azotul nu ajunge la plantă, practic dai degeaba. Cu tehnologia asta au pus azotul exact pe bob și a înflorit imediat”, a mai spus Băsescu.

El a mai spus că agricultorii o să râdă de el, dar cel care a făcut lucrarea pe terenul cumpărat a folosit o cantitate de semințe mult mai mica decât se practică în mod normal.

“Cred că vor râde agricultorii de se prăpădesc: în mod normal la un hectar de grâu se pun 240 – 250 kg de boabe. Cu această tehnologie, cel care a făcut lucrarea a spus punem 180 kg”, a adăugat președintele.

La finele săptămânii trecute, Traian Băsescu a declarat că fiica sa Ioana a achiziționat un teren cu o suprafață de 291 de hectare în județul Călărași, ea fiind singurul membru al familiei care putea achiziționa terenul cu un credit de la bancă.

Sursa: capital.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. se practica si la noi in tara tehnologia aceasta.de exemplu la mine in localitate este o ferma detinuta de cetateni turci care exploateaza aproximativ 1600 de hectare si sunt deja la al 3-lea an de cand practica treaba asta.diferenta este ca ei practica “no till”,adica nu fac nici macar lucrarea aceea de scarificat despre care vorbea colegu mai sus.ei pur si simplu seamana si atat….si din ce am inteles ar mai fi un francez prin judetul tulcea care lucreaza vreo 3-4000 de hectare tot in modu acesta

  2. Tehnologia aceasta se numeste “minimum tillage” si intr-adevar reprezinta un curent nou. Se foloseste un scarificator pentru formarea unor zone afanate mai inguste, in care se seamana.

    Pe langa economia de apa, se reduce si numarul lucrarilor agricole. Practic se elimina lucrarea de grapat (realizata in mod normal dupa arat). Asta inseamna economie de motorina, de bani pentru tractorist si de uzura a tractorului.

    Plantele dezvolta sistem radicular mai profund, iar aplicarea localizata a fertilizantilor reduce cantitatea de ingrasaminte utilizata.

    Este incurajator ca Presedintele promoveaza agricultura si tehnologiile noi. Acest domeniu reprezinta cu siguranta un viitor bun pentru tineretul Romaniei.

    Bineinteles, este un viitor bun pentru acei tineri care se pot trezi la 5-6 dimineata (nu pentru cei din cluburi).

Scrie un comentariu