• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutorul de 7.000 euro aruncă agricultura în aer! Dumitru Grigorean, ACBCR: ”Nu mi-am închipuit că sunt fermieri cu minim 5 vaci care nu au și teren”

    Roxana Dobre -

    Fermierii ”fierb” în aceste zile din cauza unei situații de care s-au lovit la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) când au mers să depună cererea pentru accesarea banilor aferenți Măsurii 21, un sprijin temporar care îi despăgubește pe producătorii agricoli care au avut pierderi din cauza pandemiei COVID-19. Fermierii au sesizat redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO că s-au lovit la APIA de o situație care îi poate lăsa fără banii atât de necesari în orice fermă: nu au putut depune cererea deorece nu îndeplinesc condiția de fermier activ.

    În Ghidul solicitantului pentru Măsura 21 prevede că pentru a beneficia de sprijinul pe fermă fermierii trebuie să se încadreze în una din următoarele situații: au îndeplinit calitatea de fermier activ și au încasat plăți directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019 sau au solicitat plăți directe pentru prima dată în anul 2020 și
    îndeplinesc prevederile OM nr. 619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

    Problema creșterii animalelor fără teren a scos la iveală o ”durere” mai veche a fermierilor

    Președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România – ACBCR, Dumitru Grigorean a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în cadrul asociației pe care o conduce nu are niciun caz de fermieri care să crească animale și să nu dețină și teren în exploatație.

    ”La noi în Suceava încă nu s-a început efectiv depunerea pentru că am înțeles că deja se printează cererea din aplicație și fiind situația cu COVID-19 funcționarii, cel puțin la noi pe plan local, pornesc pe comune cu documentul pregătit adică cererea. Nu avem cazuri să se fi respins cererea, dar vedem în zilele următoare. Chiar am citit pe Agrointeligența și am stat și m-am gândit că nu avem în asociație niciun fermieri care să nu aibă și teren. Eu nici nu mi-am închipuit că există fermieri care au minim 5 vaci și nu au măcar un hectar de teren. Eu nu cunosc personal un fermier care să aibă acest efectiv și să nu aibă teren deloc”, ne-a declarat Dumitru Grigorean.

    Fermierii cu animale, dar fără teren, pot depune cererile de luni la APIA

    Reamintim că Adrian Pintea a explicat Agrointeligența-AGROINTEL.RO  că pentru  că acei crescători de animale care nu au trecut teren în declarația APIA, ci doar animale, pot depune începând de luni – 5 octombrie, cerere pentru accesarea sprijinului. Astăzi, vineri 2  octombrie, șeful APIA va ține o nouă video-conferință cu funcționarii din țară pentru a lămuri toate spețele pe care aceștia le au în legătură cu primirea cererilor pentru acest sprijin.

    ”Fermierii pot să beneficieze de ajutorul pentru Măsura 21 și dacă au, spre exemplu, ANT 7 sau ANT 8 (scheme de Ajutor Național Tranzitoriu, achitat din bugetul național, n.r.), persoane fizice, pentru că au depus o cerere unică la APIA și au fost eligibili. Dar condiția este la persoana fizică să nu depășească suma de 5.000 euro/exploatație pentru că atunci trebuie să depună acea declarație de la ANAF. Dacă tot am suspendat depunerea cererii pentru că am ”corectat” pentru legumicultori o serie de coduri și suprafața minimă de 0,03 ha pentru parcela de legume, am decis să oprim doar pentru data de 2 octombrie depunerea și pentru zootehnie pentru că banii se împart la toate sectoarele și nu este corect ca unii fermierii să depună și alții nu, trebuie să aibă toți șanse egale. În consecință, mâine dimineață vom efectua o nouă video-conferință cu toate județele pentru a lămuri toate problemele și întrebările legate de acest sprijin pentru că au venit foarte multe spețe și din partea funcționarilor APIA”, a precizat directorul APIA pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Reamintim că cererile de solicitare pentru sprijinul temporar cu caracter excepțional  pentru sectoarele bovine, ovine/caprine și legume-fructe și cartofi din măsura M21 se depun în perioada 25.09.2020-23.10.2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor