• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Proiect ANSVSA: Reguli noi pentru înregistrarea bovinelor! Costurile sunt suportate de fermieri!

    Roxana Dobre -

    Noile reguli privind identificarea și înregistrarea bovinelor sunt anunțate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Conform unui proiect de Ordonanță de Guvern, care trebuie aprobat de Executiv ca să intre în vigoare, crescătorii de animale vor trece la identificarea electronică a animalelor pe care le dețin astfel facilitându-se înscrierea în Baza Națională de Date, ceee ce potrivit ANSVSA ”crește acuratețea datelor și se asigură trasabilitatea într-un mod mult mai facil și mai eficient”.

    Proiectul postat de ANSVSA pe site-ul propriu, prevede că bovinele vor avea începând cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență două mijloace oficiale de identificare din care unul poate fi electronic, pentru identificarea individual. Este necesară de asemenea și eliberarea paşaportului individual de către autoritatea sanitară veterinară competentă, în cazul în care animalul face obiectul comerțului intracomunitar sau al exportului.

    Proiectul mai prevede că bovinele importate vor fi identificate şi înregistrate în conformitate cu sistemul naţional, într-o perioadă de 20 de zile de la data importului, cu păstrarea datelor privind originea menţionate în documentele care au însoţit animalele. Bovinele provenite din comerțul intracomunitar își păstrează mijloacele de identificare aplicate în țara de origine. Mijloacele oficiale de identificare care au fost aplicate de către ţara de origine a bovinelor importate vor fi predate direcţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti după identificarea şi înregistrarea bovinelor potrivit sistemului naţional.

    Fondurile necesare desfășurării procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor se asigură din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, din venituri bugetare şi extrabugetare ale direcţiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi din contribuţii acordate de asociaţiile profesionale în acest scop, astfel:
    a) cheltuielile pentru mentenanța și dezvoltarea bazei de date informatice, întocmirea registrelor pentru bovinele identificate, înregistrarea exploataţiilor, serviciul de aplicare a mijloacelor oficiale de identificare, din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;
    b) cheltuielile pentru desfășurarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, precum şi cheltuielile materiale aferente derulării acestuia, din venituri extrabugetare ale direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi din contribuţii acordate de asociaţiile profesionale în acest scop.

    ”Identificarea şi înregistrarea bovinelor din exploataţiile comerciale se efectuează şi se suportă de către proprietarul acestora”, se precizează în proiectul de OUG.

    ”În bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se prevăd anual sume destinate realizării acţiunii de identificare şi înregistrare a bovinelor, în condiţiile ordonanţei de urgenţă”, mai arată sursa citată.

    Atenție! Potrivit proiectului ANSVSA, contravaloarea mijloacelor oficiale de identificare şi a paşaportului individual se suportă de către deținătorul animalelor. Contravaloarea duplicatelor mijloacelor oficiale de identificare pentru bovine, necesare pentru înlocuirea mijloacelor oficiale de identificare convenționale sau electronice, pierdute sau nefuncționale, în cazul mijloacelor oficiale de identificare electronice, precum şi plata manoperei pentru aplicarea acestora, se suportă de către proprietarii animalelor.

    Proiectul de Ordonanță de Urgență mai prevede că contravaloarea mijloacelor oficiale de identificare şi a paşaportului individual se suportă de către proprietarul bovinelor. Mijloacele oficiale de identificare se vor achiziționa de la furnizorii de mijloace oficiale de identificare aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Identificarea şi înregistrarea bovinelor din exploataţiile comerciale se efectuează şi se suportă de către proprietarul acestora.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!