• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii, chemați în Instanță pentru ordinul privind genotiparea berbecilor!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de ovine care au dat în judecată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (A.N.Z.), pentru retragerea Ordinului de ministru 180/2020 au primit citație să se prezinte la primul termen la procesului care are loc pe 27 octombrie.

    CITIȚI ȘI:

    Potrivit secretarului general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România ROMOVIS, Ionică Nechifor, ordinul are sincope mari pe care ciobanii nu le pot accepta. ”ANZ forțează și pune presiune pe angajații OJZ să ceară fermierilor declarație pe propria răspundere că nu doresc testul de fertilitate a materialului seminal, responsabilitate care revine exclusiv ANZ și care nu poate fi realizată. Mai fac presiuni către DSVSA să recolteze probe privind testul de filiație, de la niște animale care nici măcar nu mai figurează în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), au fost reformate și abatorizate sau decedate. În prezent nu există la această dată nici o evaluare a capacității de fertilitate și ei cer o declarație pe propria răspundere că noi nu vrem asta, ca sa se absolve de responsabilitate”, ne-a declarat Ionică Nechifor.

    11 asociații de crescători, citate în Instanță

    Asociațiile Crescătorilor de Ovine și Caprine care se judecă cu MADR sunt: Asociația crescătorilor de ovine “Păstorul Crișana”- Arad, Asociația județeană a crescătorilor de ovine “Dacia”- Hunedoara,  Asociația Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine «Moldoovis» Botoșani, Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România (Caprirom), Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Bacău, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine  Teleorman, Asociația Crescătorilor de ovine Reghin, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Miorița Moldavis, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine 2003 Călărași,  Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Chișineu-Criș.

    De ce îi nemulțumește pe oieri O.M. 180/2020

    Oierii spun că prin ordinul de ministru se dorește autorizarea la montă a reproducători masculi (bovine, ovine, caprine) care nu au performanță cunoscută, autorizarea fiind în baza unei bonitări fenotipice, acțiune care contravine Legii Zootehniei (25.al.1; Art. 30.al.2) și Reg. UE 1012 /2016 cu aplicare din Noiembrie 2018.

    ”Prin acest Ordin de Ministru, Asociațiile care dețin Registrele Genealogice, sunt scoase din ecuație! Noi nu mai contăm! Progresul genetic se face prin supunerea animalelor ameliorării și se realizează de către asociații!   În Ordinul de ministru susținut de Bela Vaida, directorul ANZ, România rămâne fără animale cu performanță cunoscută, vom sta  în continuare la coada Europei, o să  importam genetică de la vecini!”, mai susțin ciobanii.

    Ordinul ANZ privind monta și genotiparea berbecilor se află în vigoare din 3 august iar conform noilor reguli, pentru autorizarea reproducătorilor masculi oficiile județene de zootehnie sunt obligate să întocmească la începutul fiecărui an necesarul de reproducători pentru montă naturală, iar societățile de ameliorare recunoscute, pe specii, asociațiile de crescători pe specii, autorizate ca părți terțe, asigură, după caz, reproducătorii necesari pentru montă naturală.

    Același document specifică faptul că pentru montă naturală se acceptă reproducători de rasă pură identificați în conformitate cu legislația Uniunii Europene în domeniul sănătății animalelor privind identificarea și înregistrarea animalelor, care au vârsta optimă pentru introducerea și utilizarea la montă, sunt în stare perfectă de sănătate, îndeplinesc condițiile sanitar-veterinare, condițiile pentru aptitudinea de reproducător și comportamentul sexual, condițiile minime privind capacitatea de fertilizare a materialului seminal și condițiile minime privind performanțele.

    ”Reproducătorii masculi, indiferent de specie, utilizați la montă naturală, sunt autorizați de către autoritatea competentă a statului în zootehnie dacă îndeplinesc performanțele minime stabilite prin programele de ameliorare și cerințele sanitar- veterinare în vigoare. Pentru reproducătorii care nu îndeplinesc condițiile menționate mai sus și care activează la reproducția femelelor cuprinse în lucrările de ameliorare, autorizarea se face conform derogărilor prevăzute de societățile/exploatațiile de ameliorare în programele de ameliorare rasiale”, mai menționează documentul publicat în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”