• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Au început plățile pentru despăgubirile de secetă! În conturile fermierilor moldoveni!

    Roxana Dobre -

    Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a autorizat primele cereri spre plată de acordare a compensației pentru agricultorii afectați de secetă și grindină. Potrivit AIPA, din momentul lansării procesului de recepționare a cererilor de acordare a compensației, au fost recepționate 106 dosare dintre care 101 pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale ce au afectat culturile cerealiere de I grupă și 5 dosare pentru grindină.

    De menționat că, cuantumul valoric per cultură, raportat la unitatea de suprafață s-a majorat de 3 ori, astfel pentru 1 ha de grâu de toamnă producătorul agricol va obține despăgubiri în sumă de 1500 lei, orz de toamnă – 1530 lei, rapița – 2100 lei, terenurile reînsămânțate – 1620 lei, plantații pomicole – 3800 lei, legume – 2 000 lei, viță-de-vie – 3 000 de lei.

    Termenul limită de depunere a dosarului este 18 septembrie 2020.

    Moldovenii au renunțat la proteste

    După lungi discuții cu autoritățile, agricultorii protestatari din Moldova au anunțat vineri, 21 august, că își retrag tehnica militară din Capitală. Fermierii susțin însă că nu renunță de tot la acțiunile de protest și că vor reveni neapărat în stradă. Totodată, fermierii au creat un comitet care îi va reprezenta în discuțiile de mai departe cu autoritățile.

    „Ne așteaptă pământurile acasă, ne așteaptă terenurile, ne așteaptă familiile, trebuie să ne întoarcem acasă ca să facem lucrările strict necesare. Dar asta nu înseamnă că noi ne-am întors și am cedat”, a menționat Ion Plămădeală, protestatar din raionul Leova.

    Protestatarii spun că vor continua demersurile către autorități. „Comitetul care astăzi s-a format are misiunea ca în perioada următoare să stabilească niște priorități, să facem niște adresări, să-i dăm în judecată pe cei care ne-au intimidat fiindcă s-au purtat foarte obraznic cu noi”, a declarat Ion Plămădeală.

    „Noi le-am dat soluții foarte clare. Le-am spus câte sute de milioane se poate de luat, fără a afecta alte păduri ale societății. Nu am ajuns să atingem și Fondul rutier, că dacă ne băgam acolo, atunci putem să luăm și pentru grupa a doua de cereale deja”, a notat un alt fermier, participant la acțiunile de protest.

    „Noi o să ne întoarcem înapoi. Mergem acasă pe scurt timp să ne rezolvăm problemele”, a menționat un fermier.

    „Neapărat ne vom întoarce și fiți siguri că nu vom fi atâția, dar de 50 de ori mai mulți. Noi nu suntem cerșetori, suntem oameni muncitori. Noi am venit să ne cerem drepturile, nu să cerșim”, a declarat alt protestatar.

    Amintim că zeci de fermieri din mai multe raioane ale țării au ieșit la proteste la începutul săptămânii trecute pentru a le cere autoritățile să se implice urgent în soluționarea problemelor legate de agricultură, în contextul secetei severe din acest an, când agricultorii au avut pierderi serioase ale roadei.

    Cele mai importante revendicări ale agricultorilor au fost majorarea subvențiilor până la 3000 de lei pentru un hectar de culturi cerealiere, declararea stării excepționale în agricultură și returnarea TVA-ului. În cea mai recentă ședință a Guvernului, miniștrii au decis să majoreze subvenționarea per hectar de la 1000 de lei până la circa 1500 de lei, dar au declarat că mai mult nu vor mai fi alocați bani în acest sens.


    Te-ar mai putea interesa

    Urări de Paşte 2024. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare

    Ultimele știri

    Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție? Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații