• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Erbicidarea de toamnă la cereale cu Trinity – o poliță de asigurare pentru culturile-cheie din fermă!

    agrointeligenta.ro -

    Erbicidarea de toamnă la cultura de cereale a devenit o veritabilă ”poliță de asigurare” pentru culturile-cheie din fermă: grâu și orz, dar și pentru secară și triticale. Aplicarea unui erbicid eficient, așa cum este Trinity de la ADAMA, s-a dovedit lucrarea ”de susținere” a grâului chiar și în condițiile unei toamne lungi și a unei primăveri capricioase, când intrarea în câmp pentru primele lucrări s-a putut abia târziu, când au permis condițiile de vreme.

    Compania ADAMA a identificat trei elemente ce trebuie luate în considerare la erbicidarea în toamnă:
    1. Eficacitatea erbicidelor
    2. Momentul germinării buruienilor
    3. Competiția cu buruienile

    De subliniat că experiența din ferme a dovedit că erbicidarea din toamnă este mult mai eficientă comparativ cu cea din primăvară datorită faptului că în toamna buruienile sunt mai ușor de combătut în stadii incipiente de dezvoltare. Astfel, dintre cele aproximativ 60 de specii de buruieni mai răspâdite în cultura de grâu, peste 11 apar în toamnă, ceea ce reprezintă un procent de circa 20%.

    ”Multe buruieni se dezvoltă mai bine în toamnă datorită precipitațiilor și temperaturilor optime din sol și aer. Buruienile sunt mult mai competitive în toamnă, deoarece grâul se dezvoltă puternic abia în primăvară, când reușește să concureze buruienile”, explică specialiștii ADAMA.

    Competiția cu buruienile în toamnă are efecte negative asupra recoltei, chiar dacă se realizează o combatere eficientă în primăvară. Astfel, schimbările climaterice (încălzirea globală) determină apariția de toamne lungi și călduroase, deci condiții mai favorabile pentru dezvoltarea buruienilor, care sunt tot mai prezente. În plus, în fermele din România s-a remarcat o creștere a suprafețelor semănate utilizând tehnologii no-till sau minim-till ceea ce favorizează apariția mai multor buruieni, comparativ cu tehnologia clasică.

    Erbicidarea de toamnă la cereale dă fermierului posibilitatea combaterii buruienilor dicotiledonate ce răsar toamna: Stellaria media, Lamium spp., Conyza, Consolida regalis, Capsella, Thlaspi arvense, Papaver, Matricaria, Galium, Chenopodium. De asemenea, lucrarea de toamnă oferă oportunitatea controlului buruienilor monocotiledonate ce răsar toamna: Apera spica-venti, Alopecurus mysuroides, Bromus secalinus.

    CE provocări apar când buruienile acoperă terenul în toamnă, în cultura de grâu:
    • Se întârzie pornirea în vegetație primăvara;
    • Competiția cu buruienile stagnează din dezvoltare planta de cultură;
    • Multe buruieni favorizează atacul dăunătorilor și al bolilor.

    Pachetul Trinity – ”Curățenia din toamnă asigură liniștea din primăvară”

    Din portofoliul ADAMA, erbicidul Trinity este cel care asigură fermierilor succesul combaterii buruienilor încă din toamnă la culturile de cereale. Agricultorii pot opta pentru pachetul Trinity care include pe lângă cunoscutul erbicid rezidual cu spectru larg de acțiune, și insecticidul Lamdex Extra.

    Trinity care combate buruienile eficient (mono și dicotiledonate), având în compoziție trei substanțe active (clortoluronul – care îmbunătățește calitățile substantelor active: diflufenican și pendimetalin), se recomandă a fi aplicat în fenofaza de 1-3 frunze a culturii, perioadă în care aceasta poate fi sensibilă la alte tipuri de erbicide (hormonale). Produsul ADAMA este preluat foarte rapid atât prin rădăcini cât și prin frunze, generează un efect vizibil rapid, cât și un efect remanent la nivelul solului ce protejează cultura de eventuale reinfestări primăvara. Trinity se aplică în doză de 2 litri per hectar.

    Lamdex Extra (lambda-cihalotrin 25 g/kg) este un insecticid din grupa piretroizilor cu utilizare largă în culturile agricole. Produsul este versatil și flexibil în aplicare, putând fi utilizat individual sau în tank mix cu alte pesticide. Lamdex Extra are o puternică acțiune decontact și ingestie asupra unei game largi de dăunători. După aplicare substanța activă penetrează rapid cuticula insectei acționândasupra sistemului nervos, astfel dăunătorii încetează să se hrănească și mor.Lamdex Extra este omologat pentru contro-lul dăunătorilor problemă din principalele culturi agricole. Insecticidul ADAMA combate: afide, tripși, gândacul ovăzului, viermele roșu al paiului, musca suedeză. Se aplică în doză de 0,3 kg la hectar.

    Pentru mai multe detalii despre Pachetul Trinity și oferta ADAMA la cele două produse, accesați www.adama.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an