• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a crescut Traian Băsescu interesul pentru terenurile agricole

    agrointeligenta.ro -

    Potenţialii cumpărători nu au început să se intereseze de achiziţia de pămant, însă specialiştii spun că achiziţia de terenuri agricole de către şeful statului le-ar putea da idei investitorilor. Cele mai multe suprafeţe sunt date în arendă, iar primarii spun că proprietarii nu sunt interesaţi să le vandă, deoarece sunt singura lor sursă de venit. Î județul Vrancea, un hectar de arabil se vinde cu 1.000 – 2.000 de euro, dar preţurile ar mai putea creşte de la 1 ianuarie 2014, cand şi străinii primesc liber la cumpărare

    Liberalizarea vanzării terenurilor agricole de la începutul anului viitor a produs agitaţie în agricultura din ţara noastră, deoarece această înseamnă că orice persoană din orice colţ al UE poate deveni fermier în Vrancea sau în alt judeţ. Deocamdată însă, această agitaţie este la nivelul factorilor de decizie şi a celor cu bani mulţi, întrucat în judeţul nostru este linişte deocamdată. Puţini s-au interesat deocamdată prin comune dacă este teren de vanzare şi care sunt preţurile, după cum spun reprezentanţii autorităţilor locale. Mai mult, primarii spun că oamenii ţin la pămanturile lor şi nu le-ar vinde, deoarece pentru mulţi sunt singura sursă de venit. Totuşi, faptul că fiica preşedintelui Traian Băsescu a investit în 300 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi, pe care l-a dat în arendă şi pe care cultivă orz şi grâu, a starnit interesul pentru achiziţia de terenuri.

    Străinii, liber la cumpărare

    De la începutul anului viitor se liberalizează piaţa funciară, ceea ce înseamnă că oricine, de oriunde, va putea cumpăra cat teren doreşte. Proiectul de lege ar putea intra în această săptămana în discuţia Guvernului, fără limita de 100 de hectare pentru persoanele fizice, care a fost scoasă în urma discuţiilor cu Comisia Europeană. Vrancea nu este un judeţ cu mari suprafeţe de teren arabil, în comparaţie cu alte zone ale ţării, dar sunt totuşi multe exploataţii cu peste 1.000 de hectare. În ultimii ani, piaţa funciară s-a stabilizat: ceea ce era de vandut s-a vandut, iar ceea ce era de arendat s-a arendat. “Nu am mai avut de mult timp o tranzacţie cu terenuri la primărie”, spune Nicuşor Păcuraru, primarul comunei Vulturu.

    Preţurile, pentru ceea ce se mai vinde în extravilan, variază între 1.000 şi 2.000 de euro pentru un hectar. “Săptămana asta eu sper să intre pentru un punct de vedere în Guvern proiectul de lege, după care merge la Parlament. El prevede foarte clar că persoanele fizice şi juridice, romani sau străini, pot să achiziţioneze teren de la 1 ianuarie 2014, pentru că asta spune tratatul de aderare, trebuie să liberalizăm”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

    “Cei care au avut de vândut, au vândut”

    Deocamdată, la primăriile din Vrancea nu a întrebat nimeni dacă există terenuri agricole de vanzare. Mai sunt persoane interesate să ia pămant în arendă, dar este greu de pătruns pe o piaţă unde situaţia este cat de cat stabilă. “În mare parte, cei care au avut de cumpărat, au cumpărat. Este greu achiziţionat suprafeţe compacte, pentru că sunt proprietari cu diferite suprafeţe şi într-o zonă cu 100 de oameni este imposibil să nu fie 10 împotrivă. Dacă oamenii nu au vandut acum 10 ani, nu cred că vor vinde nici acum. Poate dacă li s-ar oferi preţuri mari”, spune Costel Necula, primarul comunei Măicăneşti, localitate cu 5.000 de hectare de arabil. Nici pe la Boloteşti nu a întrebat nimeni dacă vinde cineva terenurile. Cele mai multe proprietăţi ale comunei sunt date în arendă la unul dintre cei mai mari arendaşi ai judeţului. “Cred că sunt foarte puţini care ar vinde, sunt oameni care ţin la teren, iar cei care au avut de vandut, au vandut pană acum”, a declarat primarul Ştefan Sîchin. Pe la Vulturu au fost doar cateva persoane care s-au interesat dacă mai pot lua terenuri în arendă. “Cel care îl dă în arendă nu cred că îl vinde, pentru că este singura sursă de venit. Dacă a îmbătranit şi are două hectare de teren, atunci ia 500 – 600 kg de cereale, pe care le poate da la păsări. Doar de sărăcie extremă să vandă”, crede primarul Nicuşor Păcuraru.

    Vânzarea, doar cu respectarea priorităţii

    Vanzarea terenurilor agricole va fi supravegheată de Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, instituţie construită pe actualul schelet al Agenţiei Domeniei Statului. Potrivit unui proiect de ordonanţă, Autoritatea se înfiinţează prin preluarea activităţii personalului şi a patrimoniului ADS. Principalele atribuţiuni ale noii instituţii constau în publicarea ofertelor de vanzare – cumpărare pe site-ul propriu, verificarea dreptului de preemţiunii, îndeplininirea condiţiilor de către potenţialul cumpărător, emite avizul prealabil încheierii contractului de vanzare – cumpărare al terenurilor cu destinaţie agricolă de către pesoanele fizice, cetăţeni romani sau străini, constată contravenţiile şi aplică sancţiuni. Pe langă eliminarea limitei de 100 de hectare pentru persoanele fizice, o altă condiţie scoasă din proiectul de lege este cea a experienţei în agricultură. Pentru a achiziţiona terenuri ar putea fi suficientă desfăşurarea unor activităţi agricole pană în acel moment sau absolvirea unor cursuri. Vanzarea terenurilor se va face cu respectarea unor condiţii stricte de preemţiune. Atunci cand cineva vrea să vandă o suprafaţă agricolă va putea face acest lucru doar dacă persoanele care au prioritate nu sunt interesate. Pe această listă intră coproprietarii, arendaşii, vecinii, tinerii cu varsta de pană la 40 ani din localitate care vor să facă agricultură, precum şi statul. Abia după aceea tranzacţia se va putea realiza. (M. BOICU)

    Moşierul Băsescu

    Fiica preşedintelui Traian Băsescu, Ioana, a achiziţionat în luna septembrie 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana, judeţul Călăraşi, pe care l-a dat în arendă şi pe care cultivă orz şi grâu. Achiziţia a fost făcută la sfatul lui Adrian Rădulescu, consultant în agricultură şi consilierul prezidenţial al lui Traian Băsescu pe politici economice şi sociale, care i-a spus fiicei preşedintelui să nu plătească un preţ mai mare de 5.000 de euro pe hectar. Potrivit dezvăluirilor făcute de presă, achiziţia a fost făcută prin contractarea unui credit agricol. Ioana Băsescu a confirmat că a cumpărat 290,41 hectare de teren agricol în Călăraşi.

    „În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro, adică suma de 278.337,45 euro”, a precizat Ioana Băsescu. Preţul de achiziţie ar fi fost de 4.700 de euro pe hectar, ceea ce ar însemna că Ioana Băsescu a plătit în total 1,41 milioane de euro pe acest teren.

    Sursa: Ziarul de Vrancea


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!