• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Importanța erbicidării culturii de rapiță în preemergență sau în postemergență timpurie. Cu erbicidele FMC obțineți întotdeauna cele mai bune rezultate!

  agrointeligenta.ro -

  Rapița (Brassica napus) este cultura care ocupă un loc important în structura de culturi a celor mai multe ferme din România, în special datorită faptului că este una dintre cele mai profitabile culturi agricole din țara noastră, dar și pentru faptul că „aduce primii bani în fermă”, fiind printre primele culturi care se recoltează. De asemenea, cultura de rapiță este foarte importantă pentru fermierii din România, datorită faptului că ajută la stabilirea unui asolament rațional.

  Cultivarea rapiței este însă destul de complexă, iar în ultimii ani a devenit tot mai dificilă datorită condiţiile climatice din ce în ce mai schimbătoare. În România, se cultivă aproape exclusiv rapiță de toamnă, care are un ciclu de viață foarte lung (din septembrie până în iulie) şi o capacitate ridicată de ramificare, ceea ce îi conferă un foarte bun potențial de adaptare la diferite condiții de mediu.

  Fiind o cultură care oferă producții importante și profituri ridicate, rapiţa este o plantă cu cerinţe mari din punct de vedere tehnologic, iar fiecare verigă este vitală pentru obținerea potențialului maxim de producție, astfel încât tratamentul corespunzător fiecărei verigi asigură succesul etapei tehnologice ulterioare şi în final, succesul culturii.

  Combaterea buruienilor este un prim pas în obținerea unor recolte bogate cantitativ și calitativ

  Este foarte bine cunoscut faptul că plantele de cultură sunt foarte sensibile la îmburuienare în primele stadii de vegetație. Erbicidarea pre-emergentă a rapiței este lucrarea care le poate asigura fermierilor o cultură fără buruieni, care se poate dezvolta în mod corespunzător de la semănat până la intrarea în iarnă. Buruienile pot provoca pierderi de recoltă ce pot ajunge până la 40% din producția culturii de rapiță. Din acest motiv, fermierii care intervin în timp util și combat eficient buruienile din cultura de rapiță, au parte de o recoltă mai bogată, dar și de o calitate mai bună a acesteia, întrucât semințele buruienilor crucifere pot afecta considerabil producția de ulei.

  Pentru fermierii care aleg varianta erbicicidarii în pre-emergență, compania FMC recomandă erbicidele COMAND® și/sau NERO®, iar pentru acei fermieri care doresc să aibă și alternativa erbicidării în preemergență timpurie, vă recomandăm erbicidele SUCCESSOR® PRO și/sau GAJUS®.

  Erbicidul NERO® de la FMC conține două substanțe active (clomazonă 24g/ha + petoxamid 400 g/ha) și controlează buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale. Efectul sinergic al celor 2 substanțe active asigură controlul eficient a unui spectru foarte larg, de peste 60 de buruieni graminee, inclusiv samulastra de cereale păioase, și buruieni cu frunză lată. NERO® acționează inclusiv asupra speciilor de crucifere foarte dificil de combătut, cum ar fi Sinapis arvensis – muștarul sălbatic, Thlaspi arvense – pungulița, Capsella bursa pastoris – traista ciobanului sau Stellaria media – rocoină. Avand in vedere faptul ca erbicidul NERO® este unul pelicular, acesta trebuie aplicat pe un sol bine lucrat, maruntit si nivelat, pentru a permite realizare unei pelicule compacte si omogene. Erbicidul NERO® oferă culturii de rapiță un start puternic, prin eliminarea competiției buruienilor în toamnă. Mai mult, în condiții bune de umiditate, asigură controlul buruienilor pe toată perioada de vegetație din toamnă. Astfel, cultura va avea o dezvoltare normală și se va pregăti foarte bine pentru intrarea în iarnă. NERO® are o selectivitate foarte bună pentru cultura de rapiță, se aplică înainte de răsărirea culturii și nu influențează rotația normală a culturii.

  Un alt erbicid cu aplicare pre-emergentă este erbicidul COMAND®, ce conține substanța activă clomazonă 480 g/l. Acesta este un erbicid selectiv pentru rapiță, pelicular, cu acțiune sistemică și care controlează buruienile anuale cu frunză lată și unele monocotile. Produsul COMAND® trebuie aplicat pe un sol bine lucrat, pentru a permite realizarea unei pelicule compacte și omogene. Pentru combaterea unui spectru mai larg de buruieni cu frunză lată și graminee, se recomandă amestecul în rezervor cu erbicidul SUCCESSOR® PRO (petoxamid 600 g/l). Erbicidul SUCCESSOR® PRO se aplică pre-emergent după semănat și post-emergent timpuriu la cultura de rapiță, în doză de 1,5-2 l/ha.

  Începând cu toamna anului trecut, în portofoliul FMC poate fi găsit și erbicidul GAJUS®, ce conține 2 substanțe active (petoxamid 400g/l + picloram 8 g/l) . GAJUS® este flexibil în aplicare și poate fi aplicat pre-emergent sau post-emergent timpuriu (BBCH00-13), în doză de 2,25-3 l/ha, pentru combaterea buruienilor graminee și a unor buruieni cu frunză lată. Printre buruienile combătute de erbicidul GAJUS® se numără: Apera spica-venti (iarba vântului), Chenopodium album (lobodă), Capsela bursa-pastoris (traista ciobanului), Galium aparine (turița), Matricaria chamomilla (mușețel), Poa annua (firuta), Papaver rhoeas (mac), Stellaria media (rocoina), Thlaspi arvense (pungulița), Veronica persica (ventrilica) sau Viola arvensis (viorele de ogoare).

  Întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiti și datele de contact ale tuturor reprezentanților de vânzări ai FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.


  Te-ar mai putea interesa

  Conflict la o fermă de bovine. Unul dintre angajați a ajuns în stare gravă la spital! Ministrul Finanțelor: ”Nu vom crește și nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget” Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii: ”Nu UE ne interzice încălzirea cu lemne. Așa s-a negociat în PNRR”

  Ultimele știri

  Subvenție pentru tona de grâu procesată! Măsură pe termen scurt pentru fermieri și procesatori! Fermier rămas infirm după ce o combină agricolă i-a secționat picioarele Victorie a eurodeputatului Daniel Buda! Exportul de animale vii nu va fi interzis!