• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul concurs de ape minerale din România are loc mâine, la Corbeanca. În competiție intră numele grele ale industriei

    agrointeligenta.ro -

    Pentru prima dată în România, un grup de șase somelieri, dintre care un specialist italian, vor juriza apele minerale românești și vor stabili care sunt cele care merită premiate. Competiția are loc vineri, 22 noiembrie, la Centrul Aroma din Corbeanca, lângă București, iar producatori de apă minerală invitaţi la concurs sunt numeroși. Lista lor include cele mai ”grele” nume din industrie: Borsec, Stânceni, Poiana Negri, Perla Harghitei, Phoenix Buzias, Bucovina, Roua Muntilor, Carpatina, Bodoc, Amfiteatru, Perla Covasnei, Zizin, Vâlcele, Lipova, Tuşnad, Hera, Izvorul Minunilor, Biborţeni, Harghita, Nova Oaş, Boholt, Keia, Talea, Azuga, Bilbor, Aqua Carpatica, Aqua Sara, Aqua Hercinica, Perenna Premier, Izvorul Muntelui, Spring Harghita, Apa Iezer, Poiana Izvoarelor, Apa Maxima, Calipso.

    ”În cadrul competiţiei, producătorii români vor putea să-şi înregistreze probele de apă în următoarele patru categorii: apă minerală naturală, apă de izvor, apă de masă şi apă medicinală”, ne-a declarat Răzvan Avram, project manager la BonChef.ro, unul dintre organizatorii evenimentului, alături de Eventosophy şi Organizaţia Somelierilor din România 2011.

    Jurizarea se va face de către o comisie formată din 6 membri – 5 somelieri din România şi unul din Italia, care este şi preşedintele juriului: Davide Oltolini, Formator în Asociaţia Italiană a Somelierilor, specializat încă din 2002 în ape minerale. Din juriu vor face parte câţiva somelieri români de marcă: Marian Timofti, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România 2011 (OSR2011) şi Laurenţiu Achim, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România (FSR).

    Degustarea probelor se va face, în orb, pe categorii, iar evaluarea se va face cu ajutorul fişelor de degustare, în funcţie de următoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactivă, impresia gustativă (aromă, postgust), impresie globală (echilibru, corpolenţă).

    ”Pentru producători va fi o premieră, deoarece nimeni nu a făcut până acum o evaluare comparativă, la nivel gustativ, a apelor minerale din piaţă. Pentru operatorii de HORECA rezultatele vor fi extrem de folositoare atunci când vor trebui să ia decizii de listare a apelor minerale. Pentru somelierii români va fi, cu siguranţă, o premieră, care va marca începutul unei noi specializări profesionale. Sunt sigur că în scurt timp vor apare şi în România ‘hidrosomelierii’. Nu în ultimul rând, pentru consumatori, rezultatele concursului vor fi un ghid util atunci când se vor afla în faţa unui raft imens cu ape minerale şi se vor întreba care este produsul ce li se potriveşte mai bine”, mai spun organizatorii.

    Premiile se vor acorda pentru fiecare categorie în parte şi vor purta menţiunea: „Apă apreciată şi recomandată de juriul Concursului Naţional de Ape Minerale 2013”. Numărul de premii acordate la o categorie nu va depăşi 30% din numarul total de probe înscrise la categoria respectivă.

    Agrointel este partener media al primului concurs de ape minerale din România. Mai multe informații și programul evenimentului, găsiți aici.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Estimări privind suprafețele cu cereale anul viitor. Prețul cerealelor la zi Fermier cu 300 de vaci, fără niciun euro în cont din avansul APIA: Nimeni nu îmi poate da o explicație! Conferința națională organizată de Clubul Fermierilor Români, un eveniment de referință în agribusiness