• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anunț URGENT de la Ministerul Agriculturii pentru fermieri!

    Roxana Dobre -

    Anunț urgent pentru fermieri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale reamintește fermierilor care dețin proces–verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse culturilor agricole înființate în toamna anului 2019 de seceta pedologică, că termenul de depunerea a acesteia este 15 septembrie, inclusiv! Formularul se depune la centrele locale/județene APIA, respectiv al municipiului București!

    Potrivit MADR, până în prezent s-au depus 14.456 de cereri, pentru o suprafață calamitată de 282.969 ha, din totalul de 34.647 fermieri afectați de seceta pedologică. ”Pentru a evita aglomerația din ultimele zile reamintim că, cererile pot fi depuse atât la sediul centrelor locale/județene APIA, cât și prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail”, precizează ministerul de resort.

    Reamintim că în data de 2 septembrie s-a publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 806,  Ordonanța de urgență a Guvernului nr.148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat  acordat  producătorilor agricoli  care au inființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

    Potrivit art. 8 din Ordonanță, cererea de solicitare a ajutorului de stat se depune în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului, la centrele locale/județene APIA, respectiv al municipiului București.

    Condiții de eligibilitate pentru despăgubirile de secetă

    Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și au depus cerere unică de plată 2020, respectiv:
    a) producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
    b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.

    Schema de ajutor nu se aplica beneficiarilor care au obținut un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața internă printr-o decizie a Comisiei Europene, atât timp cât ajutorul ilegal nu este rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială, reprezentând valoarea totală și dobânzile aferente ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă.

    Fermierii care pot beneficia de ajutoare de secetă trebuie să îndeplinească, cumulativ, condițiile:
    a) dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare menționat este de peste 30% aferent culturii calamitate;
    b) suprafața calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată in anul 2020, aferentă culturii calamitate;
    c) sunt înregistraţi în evidenţele Agenției de Plăți și Intervenței pentru Agricultură cu cerere unică de plată 2020;
    d) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

    Cererea și actele doveditoare se depun la APIA

    Fermierii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 6, depun la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului București unde au depus cererea unică de plată 2020, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, o cerere de solicitare a ajutorului de stat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, însoţită de următoarele documente:
    a) copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
    b) coordonate bancare în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020; copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA, rămân valabile și pentru acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta Ordonanță de Urgență a Guvernului.

    Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoţită de documentele doveditoare, poate fi transmisă la centrele locale / județene APIA, respectiv al municipiului Bucureşti şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail.

    Documentele depuse în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”,vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an