• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ordin ANSVSA: Medicii veterinarii – controale ample la porcii crescuți în gospodării!

  Roxana Dobre -

  Ordin ANSVSA privind controale ale medicilor veterinari în gospodăriile țăranilor care cresc porci în sistem tradițional! Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a publicat pe site-ul propriun un proiect de act normativ prin care se instituie reguli privind verificarea tuturor crescătorilor de animale.

  Cu puțin înainte de Ignat, când are loc în mod tradițional tăierea porcului de Crăciun, ANSVSA a postat pe pagina proprie un ordin  pentru modificarea și completarea Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor, precum și a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor.

  ”În ceea ce privește pesta porcină clasică, în conformitate cu prevederile Deciziei Grant nr. SANTE/VP/2020/RO/SI2.823617 de aprobare a programelor naționale și a fondurilor asociate, se propune următoarea modificare: Programul de monitorizare și control al pestei porcine clasice la porcii domestici și mistreți se efectuează doar prin supraveghere clinică, supraveghere serologică pasivă și supraveghere virusologică pasivă; nu se mai efectuează supraveghere serologică activă; prin excepție de la această regulă, SUPRAVEGHEREA ACTIVĂ se efectuează la mistreți doar în cele 10 județe situate la granița cu Ucraina, Moldova și Serbia, respectiv în județele: Satu-Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Timiș și Caraș-Severin”, se arată în documentul ANSVSA.

  Sursa citată mai arată că referitor la inspecțiile în exploatațiile nonprofesionale, se propune ca acestea să fie realizate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți în perioada februarie – mai, în vederea monitorizării stării de sănătate a animalelor, precum și pentru corelarea efectivelor de animale din exploatațiile nonprofesionale cu înregistrările din Baza Națională de Date.

  ”Programul de inspecție a animalelor din exploatațiile nonprofesionale face parte din programul de supraveghere pasivă prin depistarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile la bovine, ovine, caprine și suine existente în exploatații, corelarea animalelor inspectate cu efectivele înregistrate în BND, înregistrarea evenimentelor care nu au fost notificate anterior dar au fost declarate de proprietar la momentul inspecției, cu respectarea și aplicarea prevederilor legale”, se mai arată în textul menționat.

  Fiecare exploataţie nonprofesională înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor este inspectată o dată pe an, în perioada februarie – mai dacă există cel puțin un animal în exploatație la momentul inspecției. Exploataţiile nonprofesionale care nu sunt înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor, dar deţin animale la data inspecţiei, trebuie inspectate şi înregistrate conform legislaţiei în vigoare.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie! Felicitări, domnule Oros! Ați dat ordonanța pe despăgubiri, ați transparentizat consultările pe PNS. Asociația Forța Fermierilor vă întinde mâna! Prognoza meteo de la ANM. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni!

  Ultimele știri

  Pallas™ si Floramix ™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu! Alertă emisă de ANM! Avertizare meteo de ninsori și vânt puternic care poate atinge 70 km/h! ”Legumicultorii trebuie să cultive ce le dictează piaţa, nu roşii că aşa a spus Oros sau Daea”