• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordinul lui Orban: Mobilizați-vă! Trebuie să creştem subvențiile la hectar și să dezvoltăm zootehnia!

    Roxana Dobre -

    Premierul Ludovic Orban le-a cerut reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) să se mobilizeze pentru a crește sumele acordate fermierilor pe fiecare hectar lucrat în înregistrat la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). ”Trebuie vă mobilizaţi. Există deschidere pentru grăbirea convergenţei astfel încât să putem să creştem sumele alocate la hectar, dar ele trebuie folosite în mod inteligent pe Pilonul 1”, a transmis șeful Guvernului în deschiderea ședinței de joi, 10 septembrie.

    Ludovic Orban s-a interesat și de stadiul în care se află Planul Naţional Strategic (PNS) subliinid că prin acesta se vor accesa fonduri uriaşe pentru irigații, pentru combaterea deșertificării, pentru desecări, pentru combaterea eroziunii solului, lucrări de îmbunătățiri funciare și de combatere a pericolului de secetă, ca urmare a schimbărilor climatice.

    ”Ministerul Agriculturii, domnul secretar de stat, PNS – Planul Național Strategic și, de asemenea, gândiți-vă că vom putea accesa fonduri uriaşe pentru irigații, pentru combaterea deșertificării, pentru desecări, pentru combaterea eroziunii solului, lucrări de îmbunătățiri funciare și de combatere a pericolului de secetă, ca urmare a schimbărilor climatice. Aici va trebui să pregătim foarte bine proiectele, pentru că acolo avem nevoie de documentații tehnico-economice, avem nevoie de utilizarea soluțiilor moderne, inclusiv pentru asigurarea energiei electrice pentru funcționarea staţiilor de pompare și ar trebui puțin regândit sistemul acesta, să folosim mai mult căderea liberă, căderea gravitaţională a apei, şi mai puţin pomparea la deal, așa cum se întâmplă în unele dintre sistemele de irigație. Aici, vă rog, să vă mobilizați pentru că este extrem de important să utilizăm toate resursele disponibile, atât din bugetul Uniunii, cât și din Programul Național de Reziliență și Recuperare”, a transmis Orban.

    Secretarul de stat care l-a reprezentat pe minsitrul agriculturii, Adrian Oros, la ședința de Guvern a subliniat că este o oportunitate unică pentru România având în vedere că sistemele de irigații din România nu au mai beneficiat de o asemenea finanțare. ”(…)Și credem noi că vom răspunde la provocarea pe care Ministerul Fondurilor Europene ne-a lansat-o și suntem pregătiți. Toate investițiile pe care le-am avut pe buget național din acel vestit miliard de euro, aprobat în 2015, să treacă pe finanțare europeană și să reabilităm infrastructura principală de irigații pe 3,2 milioane hectare și inclusiv lucrările de desecare și drenaj care sunt la fel de importante, cel puțin de-a lungul Dunării, pentru că avem probleme cu băltiri. Sigur că atunci putem să discutăm, nu de despăgubiri la secetă, ci de niște producții constante și, practic, vom avea o agricultură care să fie predictibilă și să poată să producă hrană pentru pentru piaţă”, a spus secretarul de stat.

    Analiza SWOT, la a doua versiune

    Oficialul MADR a mai subliniat că pe planul Național Strategic ministerul de resort de află la a doua versiune de analiză a nevoilor, analiza SWOT care a fost notificată la Comisie. ”(…) Am primit observații pe care le-am și operat şi, practic, va urma să fundamentăm intervențiile pe măsuri. Analiza SWOT ne arată o agricultură cu două viteze, ferme mari care s-au consolidat – şi nu avem o clasă de mijloc în agricultură – și fermele de familie vor fi finanțate în mod consistent tocmai pentru a crea o bază de dezvoltare în agricultura României”, a mai arătat secretarul de stat.

    Ludovic Orban: trebuie să dezvoltăm zootehnia și să creștem plățile pe hectar

    Șeful Guvernului a mai transmis și care sunt obiectivele care trebuie să fie următrite în noul PNS. ”Valorificarea superioară a culturilor cerealiere se face prin dezvoltarea zootehniei, prin procesare. Trebuie să alocăm bani în aceste direcţii, pentru a stimula aceste două direcţii. Doi, accesul la piaţă – avem o mare problemă. Am avut n discuţii cu comercianți, cu supermarketuri, de-acestea în care toți îmi spun: e nevoie de colectare, depozitare, sortare, ambalare, marcare – operațiuni care, în general, sunt foarte greu de derulat. Aici trebuie să încurajăm asocieri, să încurajăm punerea în comun, identificarea acestor interese și obiective comune și punerea în comun pentru că accesul la piață este fundamental, pentru că el îți dă și posibilitate. M-am uitat la structura exporturilor – avem aproape 70% din exporturi cereale vrac şi animale vii. Şi structura exporturilor trebuie modificată şi trebuie redusă oarecum dependenţa de input-uri, pentru că dacă facem un studiu, vedem că avem o dependenţă de peste 70% pe input-uri, plus alte obiective care trebuie urmărite. Adică orice resursă pe care o alocăm trebuie să urmărească anumite obiective”, a arătat premierul.

    În plus, a spus răspicat Orban, trebuie să vă mobilizaţi! ”Există deschidere pentru grăbirea convergenţei astfel încât să putem să creştem sumele alocate la hectar, dar ele trebuie folosite în mod inteligent pe Pilonul 1”, a fost mesajul premierului.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”