• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Târgurile apicole, anulate de pandemie. Fetea, ACA: Nu putem organiza Târgul Național al Mierii – ediția de toamnă!

    Roxana Dobre -

    Târgurile apicole ce trebuiau să aibă loc în această perioadă a anului au fost amânate sau chiar anulate din cauza faptului că restricțiile legate de pandemia COVID-19 interzic manifestările cu peste 100 de persoane. Mai mult, avem informații că și primăriile, care erau în multe cazuri co-organizatori sau parteneri ai evenimentelor apicole, evită să elibereze autorizații chiar dacă manifestările au loc în aer liber.

    Celebrul Târg Național al Mierii, ediția de toamnă, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA), nu se va mai ține în acest an din cauza pandemiei și a regulilor privind limitarea la 100 de persoane a manifestărilor de acest gen. Evenimentul, care anul trecut s-a aflat la cea de-a 21-ediție, își închide în premieră în acest an porțile, ne-a confirmat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

    Apicultorii au ratat în acest an aproape toate târgurile de profil unde își puteau vinde produsele apicole obținute în stupine. Potrivit lui Ioan Fetea, Târgul Național al Mierii, eveniment cu tradiție care se ținea în Capitală, nu va fi organizat anul acesta.

    ”Nu putem să ținem evenimentul pentru că ați văzut că regulile nu dau voie să participe mai mult de 100 de persoane. Noi am avea peste 100 de standuri, deci pragul este depășit numai de organizatori, ce să mai vorbim și de cumpărători sau vizitatori. Nu putem să ne desfășurăm activitatea, mai ales că la târg aveam zile când veneau 1.000-1.500 de oameni iar în aceste condiții ar fi greu cu verificat temperatura, verificat distanțarea, măști, etc. Și oricum regulile nu permit să participe mai mult de 100 de oameni. Singurele târguri care s-au ținut au fost la începutul anului, în iarnă, înainte să înceapă pandemia.  Acestea sunt condițiile, anul acesta stăm și ne uităm din păcate iar apicultorii pierd”, a declarat Fetea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Târgul Național al Mierii reunea peste 100 de expozanţi – apicultori şi firme specializate, care își etalau produsele într-o gamă extrem de diversificată: de la produse apicole obţinute direct din stupină până la produse apicole condiţionate sau alte preparate derivate din produse apicole – suplimente nutritive, cosmetice etc. De asemenea, de acest târg beneficiau şi apicultorii deoarece erau expuse și produsele dedicate acestora – stupi şi componente, utilaje şi alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriţie, cărţi de specialitate etc.

    Fără târguri apicole, vânzările s-au mutat în online

    În lipsa târgurilor, apicultorii și-au îndreptat atenția către mediul online unde își pun produsele la vânzare. Site-urile de profil abundă în anunțuri privind vânzarea mierii, a fagurilor, căpăcelii dar și alte produse derivate de la stup. Prețurile pentru un borcan de 800 gr de miere pleacă de la 25 de lei pentru mierea polifloră și ajung la 30-35 de lei în funcție de sortiment, tei, salcâm, floarea-soarelui sau rapiță.

    Reamintim că secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a declarat luni – 14 septembrie, că vor fi permise manifestările publice doar în limita a 100 de persoane, respectându-se regulile valabile şi în cazul mitingurilor electorale.

    ”Se vor permite demonstraţiile în limita a 100 de persoane în spaţii deschise, bineînţeles, dar aplicându-se aceleaşi reguli ca şi pentru mitingurile electorale, adică portul măştii, distanţarea şi celelalte aspecte generale de igienă. A mai fost aprobat un aspect referitor la Ministerul Culturii, în urma mai multor solicitări care au venit: excepţia de la carantină a echipelor de filmare şi a echipelor care sunt angrenate în producţii în interiorul României şi care vin, bineînţeles, din afară. Ele vor fi scutite de carantină. Oricum, erau scutite prin alt articol, care este articolul cu activitatea profesională, dar s-a dorit clarificarea acestui lucru, ca să limităm anumite proceduri birocratice prin care trebuiau acum să treacă”, a spus Arafat

    În cazul în care este depăşit numărul maxim de participanţi, poliția și jandarmeria vor împărți amenzi.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale