• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plantarea pomilor fructiferi toamna: Sfaturile ing. Marius Roman pentru prindere 100%!

    Roxana Dobre -

    Plantarea pomilor fructiferi toamna nu trebuie să fie grăbită, ci se recomandă căderea brumelor. Este unul dintre sfaturile dr.ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman, care vine în sprijinul pomicultorilor cu o serie de informații utile menite să asigure prinderea puieților.

    ”În curând urmează campania de plantări de toamnă. Totuşi vă recomand să nu vă grăbiți să plantați foarte din vreme. De preferat aşteptați răcirea vremei, căderea brumelor, urmând să intrați la plantarea efectivă a pomilor după intrarea pomilor în repaus vegetativ”, spune specialistul.

    Acesta a împărtășit și o serie de recomandări privind plantările de toamnă care odată respectate duc la o rată de prindere a pomilor și de 100 la sută.

    Iată sfaturile ing. Marius Roman pentru plantarea pomilor fructiferi

    În primul rând trebuie stabilită distanța de plantare, în vederea realizării pichetării (marcarea locului unde urmează să fie executată groapă de plantare).

    Distanța de plantare se stabilește în funcție de tipul de portaltoi și de speciile pe care urmează să le plantați.

    În situația în care se plantează diversificat recomand să optați pentru distanța de plantare 4/3 metri (4 metri între rânduri și 3 metri între pomi/rând).

    Gropile de plantare se vor execută cu circa 2 – 3 săptămâni înainte de plantare și se vor săpa cât mai generoase, respectiv un cub cu laturile de cca. 50 cm.

    Este indicat să vă procurați mraniță (gunoi de grajd vechi de cel puțin 1 an vechime), care se va adăuga pe fundul gropilor de plantare, respectiv circa una galeată de 15 litri mraniță/groapă de plantare.

    Perioada optimă de plantare a pomilor este 20 octombrie – 25 noiembrie și se poate prelungi până la survenirea înghețului la sol. Este foarte important să nu ne grăbim și să aşteptăm răcirea vremii, respectiv intrarea în repaus vegetativ a pomilor (căderea frunzelor).

    Odată achiziționat materialul săditor este indicat să-l stratificați pentru o perioadă de circa 24 – 48 ore pentru o bună hidratare, respectiv se va sapă un şanț lat de circa 50 cm lățme și 50 cm adâncime, în care se vor aşeza rădăcinile pomilor, după ce în prealabil vor fi despachetați de folia, în care au fost coletați.

    Se vor acoperi rădăcinile cu pământ mărunțit sau cu nisip și se adăugă apă din belşug, pentru o bună hidratare. În acest fel pomii se vor păstra până la plantare. Astfel se pot păstra de la câteva zile, până la câteva săptămâni. De preferat să-i hidratați zilnic, până la plantare.

    La plantare trebuie să respectăm toate etapele, respectiv fasonarea rădăcinilor, mocirlirea rădăcinilor și plantarea propriu-zisă. Prin fasonarea rădăcinilor se înțelege scurtarea vârfurilor rădăcinilor, scurtarea cu pâna la 1/3 în cazul rădăcinilor foarte lungi, suprimarea rădăcinilor rănite sau fracturate.

    Mocirlirea presupune obținerea unui amestec de mraniță sau pământ galben, peste care se adaugă apă, astfel încât să obținem un amestec de consistența smântânii. La acest amestec se pot adăuga și stimulatori de înrădăcinare (Radistim, Razormin s.a.).

    După ce rădăcinile pomilor au fost fasonate, se va trece la mocirlirea acestora, respectiv la trecerea rădăcinilor prin acest amestec de consistența smântânii.

    După mocirlire se trece la plantarea propriu-zisă, respectiv aşezarea pomului în groapă de plantare, astfel încât punctul de altoire să rămâna deasupra solului de circa  2-3 centimetri. În situația în care groapă de plantare este prea adâncă se va adăuga pe fundul gropii câteva lopeți de pamânt fertil, astfel încât să nu îngropăm punctul de altoire al pomului.

    După aşezarea în groapă a pomului se va adăuga pamânt peste rădăcinii, iar ulterior se va tasa energic astfel incât să nu rămâna spații de aer, între rădacini și sol. Se adăuga pământ și se repetă de 2 – 3 ori această operațiune, până când groapă de plantare a fost umplută, dar cu atenție că punctul de altoire să rămână la suprafață solului.

    După ce pomii au fost plantați se vor efectua individual alveole/farfurii, în care aceştia vor fi udați cu norme de circa 30 litri apă/pom. Dacă avem o toamnă secetoasă se va repetă operația de udat la interval de 5 – 7 zile cu norme de circa 30 litri apă/pom.

    După plantare pomii se vor tutora, cu tutori de circa 1,5 metri, care vor fi bătuți în pământ de circa 0,5 metri, iar afară va rămâne circa 1 metru, de care se vor palisă pomii, în două puncte.

    După plantare este indicat să efectuăm scurtarea pomilor la circa 1,2 metri înălțime. Cele două operațiuni (tutorarea și scurtarea) au rolul de a preveni frângerea sau aplecarea pomilor sub acțiunea factorilor de mediu severi (vijelii, acumulări mari de zăpezi, polei s.a.).

    Spre sfarşitul lunii noiembrie, înainte de survenirea înghețului la sol se va efectua muşuroirea pomilor, respectiv se va ridică un muşuroi înalt de circa 30 cm, care să protejeze pomii, peste iarnă.

    În situația în care plantarea pomilor se realizează în spații care nu sunt prevăzute cu gard și sunt expuse la atacul de rozătoare/animale (iepuri, căprioare, porci mistreți s.a.) este indicat să protejați tulpinile pomilor cu plasă antirozătoare sau cu diverse materiale de protecție ( folie, resturi vegetale s.a.).

    Sursa: Dr.ing. Marius Roman/Gupul Facebook Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi și îngrijire


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!