Ştiri agricole

Șeful APIA Satu-Mare arestat pentru corupție. Directorul general APIA:”O să-l suspendăm din funcție!”

Viorel Pintea este acuzat că a pretins unui fermier 2.500 de euro și 5.000 de euro pentru a nu dispune controale în legătură cu activitățile agricole desfășurate de acesta. Ancheta procurorilor DNA a fost efectuată cu sprijinul DGA și SRI. Tribunalul Satu Mare a admis propunerea procurorilor DNA şi a dispus arestarea lui Viorel Pintea pentru 29 de zile. “O să-l suspendăm din funcție!”, a declarat directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu imediat ce a aflat verdictul judecătorilor.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul Viorel Pintea, director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată, informează DNA.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

În cursul lunilor martie și mai 2012, inculpatul Pintea Viorel, în calitate de director la APIA Satu Mare, a pretins unui denunțător (fermier) suma de 2.500 euro, respectiv 5.000 euro, pentru a nu dispune controale în legătură cu activitățile agricole desfășurate de acesta, respectiv la culturile de viţă de vie pe care fermierul le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substanţiale. Din totalul sumelor pretinse, în perioada anterior menționată, inculpatul Pintea Viorel a primit de la denunțător 2.500 euro și 3.000 lei.

Prins în flagrant delict

Separat de sumele deja menționate, în dimineaţa zilei de 22 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a pretins de la denunţător suma de 3.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă.

În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 2013, inculpatul Pintea Viorel a primit de la denunțător suma de 3.000 euro pe care o pretinsese, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

La data de 24 noiembrie 2013, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Pintea Viorel pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat, astăzi, la Tribunalul Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) și au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Sursa: evz.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu