• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Măsura 21 OVINE ȘI CAPRINE: Ajutor de maxim 2.500 euro plătit oierilor! Cererile – la APIA din 25 septembrie!

    Roxana Dobre -

    Măsura 21 ovine și caprine – ajutor de COVID-19 pentru crescătorii de oi și de capre în 2020! S-au publicat condițiile pentru ajutorul temporar acordat crescătorilor de ovine și caprine ca răspuns la pierderile cauzate de pandemia COVID-19. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat astăzi, miercuri – 23 septembrie, Ghidul Solicitantului pentru Măsura 21 în care sunt prevăzute regulile de acordare a banilor pentru oieri dar și documentele pe care crescătorii trebuie să le depună la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

    Măsura 21 ovine și caprine: unde și când se depun cererile

    Ghidul solicitantului prevede că cererile se depun la APIA în intervalul 25 septembrie – 23 octombrie iar sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară, care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

    Măsura 21 ovine și caprine: condiții de eligibilitate

    Potrivit Ghidului Solicitantului Măsurii 21, potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, crescători de animale din speciile ovine/caprine înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.

    Solicitantul deține minimum 50 capete femele adulte din specia ovine sau minimum 50 capete femele adulte caprine, înregistrate în RNE pe unitate de producție / exploatație cu cod ANSVSA. ”Cele 50 capete de femele adulte pe care trebuie să le dețină solicitantul NU pot fi cumulate din cele două specii (de ex: 20 ovine și 30 caprine). Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional, în fiecare exploatație cu cod ANSVSA trebuie să existe minim 50 capete femele adulte la data de 01.07.2020, din fiecare specie în parte respectiv 50 capete ovine și/sau 50 capete caprine. Fiecare femelă adultă din specia ovine sau caprine pentru care se solicită sprijin temporar cu caracter excepțional, trebuie să aibă vârsta de minimum 12 luni la data de 1 iulie 2020”, mai arată sursa citată.

    Fermierii activi sunt:

    Măsura 21 ovine și caprine: documente necesare

    Documente generale:  coordonatele bancare / trezorerie. Copia coordonatelor bancare trebuie depuse doar dacă aceasta prezintă modificări față de documentul depus la cererea unică 2020. Procură notarială și o copie a CI / BI a reprezentantului (dacă este cazul).

    Pentru sectorul ovine și/sau caprine crescătorii de animale trebuie să pregătească următoarele documente:

    În Ghidul Solicitantului se precizează că în contextul epidemiei de Coronavirus pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile din Fișa Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, documentele generale și specifice pe care fermierii trebuie să le prezinte la APIA la depunerea cererii de solicitare sprijinul temporar cu caracter excepțional – M21, pot fi transmise la centrele județene /locale APIA, prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

    Cererea de solicitare sprijin se poate depune personal/prin reprezentant la APIA. În cazul în care, cererea este depusă prin reprezentantul unei persoane fizice, reprezentarea în vederea completării şi semnării cererii de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional, în locul solicitantului, se face în baza unei procuri notariale care trebuie să fie însoțiță de o copie BI/CI a reprezentantului. ”În cazul în care, cererea este depusă prin reprezentantul unei persoane fizice, reprezentarea în vederea completării şi semnării cererii de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional, în locul solicitantului, se face în baza unei procuri notariale care trebuie să fie însoțiță de o copie BI/CI a reprezentantului”, precizează sursa citată.

    În cazul în care, cererea este depusă prin reprezentantul unei persoane fizice, reprezentarea în vederea completării şi semnării cererii de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional, în locul solicitantului, se face în baza unei procuri notariale care trebuie să fie însoțiță de o copie BI/CI a reprezentantului.

    APIA pune la dispoziția fermierilor cereri pretipărite cu datele de identificare din evidențele proprii pentru toate cele trei sectoare pentru care se acordă sprijin temporar cu caracter excepțional. Beneficiarul are obligația să anunțe orice modificare privind datele din cerere la centrul județean / local al APIA, respectiv al municipiului București, unde a depus cererea de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional în termen de 5 zile lucrătoare de la emiterea documentului.

    Măsura 21 ovine și caprine: ce sume se plătesc pe exploatație

    Potrivit Ghidului Solicitantului, sprijinul pentru sectorul ovine sau caprine se plătește pe exploatație astfel :

    Sursa citată precizează că în cadrul sectorului ovine – caprine, sprijinul se va acorda cumulat pe speciile ovine și caprine. Astfel, în situația în care un solicitant deține, spre exemplu, 50 de capete de ovine și 120 de caprine, acesta va beneficia de 800 Euro pentru ovine și caprine.

    Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară, care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA