Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România!
Angelica Lefter -În condițiile actuale de piață, ferma de familie care optează pe creșterea unui număr limitat de capete de vaci de lapte, 40-50, are șanse minime de a se dezvolta și prospera. Este opinia cunoscutului fermier ialomițean Nicușor Șerban, administratorul Agroserv Măriuța, care, deși la început a avut în vedere dezvoltarea unei ferme mici de bovine, s-a convins după vizitarea exploatațiilor din afară, că numai o fermă mare are asigurată forța de a rezista pe piață.
Nicușor Șerban are și câteva explicații plauzibile pentru a-și susține ideea și vine cu exemplul propriei experiențe, în cadrul emisiunii ”Viața Satului”, de la televiziunea publică (TVR 1).
”Valorificarea producției vegetale cea mai bună este cea care se face prin producția zootehnică, carne, lapte, ouă…și atunci undeva spre anul 2000, am gândit să fac o fermă de familie la timpul acela, undeva la 10, 15, 20 de capete, că așa gândeam atunci. Spre norocul meu, intrând atunci într-o colaborare cu Danone și livrând la ei, prima livrare a fost de 120 de litri de lapte pe zi, dar intrând în colaborare cu ei și intrând în colaborare și cu niște furnizori de inputuri pentru fermele de vaci, respectiv material seminal și furaje, am început să ies în afară și să văd ce se întâmplă în zootehnia din Europa, din Ungaria, extrem de mult a contat pentru mine, în zootehnia de peste Ocean. După ce am văzut toate lucrurile astea, după discuții extrem de intense cu fermierii la care am fost în vizită, am fost ferm convins că transformarea producției vegetale în producție zootehnică este nu neapărat necesară, ci este un profit care se poate obține, încă muncă suplimentară, dar cu profit suplimentar, fără niciun dubiu, iar ca model de fermă am concluzionat atunci și sunt convins că acesta este drumul că în România și pentru zona noastră, ferma de familie, în sensul 40-50-100 de vaci, nu are niciun viitor.
Și nu are niciun viitor din două considerente: unul din punct de vedere economic, pentru că vedeți că astăzi, toate fermele mici au probleme, în primul rând cu vânzarea laptelui, pentru că a negocia cu un mare procesator o cantitate mică de lapte nu te pune într-o postură favorabilă în negociere, ci dimpotrivă, și cel mai important, pe lângă aspectul economic, este aspectul social”, a explicat fermierul ialomițean.
Dincolo de raționamentele economice, fermierul Nicușor Șerban susține că asocierea este un punct forte al zootehniei, astfel încât afacerea să lase loc și timpului liber, petrecut cu familia. Totodată, a opinat că ceea ce în România i se prezenta ca un model de succes, ferma de familie, în fapt nu era o rețetă de viitor, după cum i-a confirmat și interacțiunea sa cu fermieri din alte părți ale lumii.
”Am fost în Franța și pe lângă asta și pentru mine a rămas definitoriu pentru ceea ce trebuie să fac și eu și ce trebuie să facem noi în România, în zonele cu agricultură puternică, vorbesc de Bărăgan, de Moldova, sudul Moldovei, zonele de câmpie, vorbesc de Banat, de Oltenia, vestul țării. Am mers într-o fermă unde 4 fermieri la timpul acela 2003-2004, aveam undeva la 30 și ceva de ani, făcuseră o asociere. Împreună aveau vreo 300 și ceva de hectare de teren și 160 de vaci, făcuseră un adăpost nou, de asta am și mers la ei să vedem adăpostul nou. Am pus o întrebare, în afară de aspectele economice pe care eu le înțeleg, la ce înseamnă asocierea, negocierea de produs, de input etc, ce altceva v-a determinat să faceți această treabă? Răspunsul pentru mine a fost șocant și a fost cel care m-a determinat să hotărăsc ce aveam de făcut în continuare, mi-au spus: Noi nu mai vrem să trăim ca părinții noștri. Adică? Păi noi suntem 4, 2 suntem aici, era februarie, 2 sunt în Alpi la ski. La vară, 2 suntem aici, 2 sunt la mare și facem schimb! În fiecare weekend lucrăm 2 și 2 au liber, nu se poate altfel! Vaca se mulge de 2-3 ori pe zi, vaca se furajează de 2 ori pe zi sau de 3 sau minim o dată. Mi-au arătat că ceea ce în România îmi era arătat ca un model viabil, ferma de 40-50 de vaci, practic nu are viitor!”, a spus unul dintre dintre cei mai de succes fermieri ai României, Nicușor Șerban.
Mergând pe această idee, a fermelor mari, cu un număr considerabil de animale, care să genereze profit, dar care să fie direct proporționale cu investiția financiară și cu munca, fermierul Nicușor Șerban, deține acum 1.000 de vaci în producție. Totodată, a mărturisit că ar vrea să integreze cultura mare, cele 3.000 de hectare pe care le lucrează, astfel încât acestea să se regăsească în zootehnie.
”În 5-10 ani aș vrea să ajung la 2.000 de vaci, care ar acoperi și capacitatea fabricii din următorii 5-6-10 ani. Investițiile în zootehnie sunt acum legate de capacitatea de vânzare. Vindem, trebuie lapte mai mult, deci trebuie investiții. Totul se leagă! Nu mai are rost să investești dacă nu ai perspectiva desfacerii produselor!”, a conchis fermierul ialomițean Nicușor Șerban.