Tânăr crescător de vaci: ”O fermă de familie nu rezistă și nu are viitor în România!”
Ionel Văduva -Un adevăr spus de un mare fermier şi susţinut de un mic fermier care, este, pe deasupra, şi la început de drum în sectorul de creştere a animalelor. După ce Nicuşor Şerban, administratorul fermei Agroserv Măriuţa cu 3.000 de hectare şi 1.000 de vaci la muls, şi-a exprimat convingerea că, în contextul actual, exploatațiile zootehnice cu 40-50 de capete nu pot rezista în piață, tânărul Ionuț Dragoș Biholari, fermier din Arbore, Suceava, vine să întărească cele spuse de Șerban.
O declarație care a stârnit un val de reacții. De o parte și de alta, unii l-au lăudat pe Nicușor Șerban pentru curaj, alții s-au arătat mai optimiști decât acesta, dar totuși rezervați cu privire la șansele fermei de familie să performeze în piața actuală a laptelui românesc. La afirmațiile publicate în articolul Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România!, publicat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, tânărul crescător de bovine sucevean, Ionuț Dragoș Biholari, de doar 19 ani, sufletul unei ferme de familie din localitatea Arbore, a dorit să își exprime, din propria experiență, viziunea asupra fermelor mici de animale: ”Nu are nici o șansă (ferma mai mică de vaci de lapte – n.r.), vă spun din proprie experiență. Dețin o fermă de 50 de vaci, o fermă de familie în care lucrăm toți, dar este foarte greu să ne menținem pe linia de plutire din mai multe motive:
1. Lipsa forței de muncă, nu mai găsim oameni la animale nici cu 3.000 de lei pe lună, mâncare și țigări.
2. Nu suntem susținuți de statul român, mai ales în situația de față, după ce ne-a lovit Covid-19, a venit și o secetă năprasnică, iar statul zero.
3. Prețul laptelui este jalnic – 90 de bani litrul.
4. Nu putem accesa fonduri europene prin fondul de garantare APIA, ci doar prin girament bancar cu imobiliare, iar un proiect care să te „salte” un pic este de minim 1.000.000 de euro, la noi se face agricultură încă cu tractorul U650 pentru că nu ne permitem utilaje noi
Vrem o schimbare, iar o corectitudine în zootehnie ar fi suvenția mare la vaca de lapte, mare nu înseamnă „380 de euro”, mare ar însemna minim 700-800 de euro pe cap de animal, la animalele performante.
Acestea sunt doar o mică parte din motivele pentru care o fermă de familie nu rezistă și nu are viitor în România”.
Viziunea tânărului sucevean a venit ca o replică la cele spuse de fermierul Nicușor Șerban despre ferma de familie cu efective de vaci de 40-50, până în 100 de capete. Afirmațiile au fost făcute în emisiunea Viața Satului de duminică, 27 septembrie, și preluate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO. „(…) Nu are niciun viitor din două considerente: unul din punct de vedere economic, pentru că vedeți că astăzi, toate fermele mici au probleme, în primul rând cu vânzarea laptelui, pentru că a negocia cu un mare procesator o cantitate mică de lapte nu te pune într-o postură favorabilă în negociere, ci dimpotrivă, și cel mai important, pe lângă aspectul economic, este aspectul social”, a explicat fermierul ialomițean în intervenția sa televizată.