• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunțul șefului ANZ pentru toți crescătorii care așteaptă avansul APIA!

  Roxana Dobre -

  Anunțul șefului ANZ pentru toți crescătorii care așteaptă avansul APIA! Inspectorii Agenției Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ) au încheiat încă de pe 11 septembrie verificările în fermele de ovine care au fost extrase în eșantionul de control pentru Campania de subvenții 2020. Directorul general al agenției, Bela Vaida, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că rapoartele de control nu au fost introduse în totalitate în sistem dar acest lucru nu va bloca plata în avans a subvențiilor, care este programată să înceapă la 16 octombrie.

  ”Au început controalele imediat ce am primit eșantionul, și efectiv controlul pe teren pe 11 septembrie a fost finalizat. Am reușit să încheiem verificările astfel încât să nu ”deranjăm” campania de montă la ovine și să evităm și vremea mai capricioasă, ploi, frig care putea îngreuna controalele. Ne-am asigurat astfel încât niciun județ nu se poate plânge că nu a fost asigurat logistic cele necesare verificărilor. Acum avem o problemă de soft care nu depinde de noi, de ANZ, pentru generarea și introducerea rapoartelor de control. Dar asta nu influentează cu nimic subvenția pentru că este o decizie a Comisiei Europene care precizează clar că și fermierii care nu au rapoartele introduse o să primească avansul urmând ca regularizarea să se facă în funcție de rezultatul raportului la plata finală. Din cauza ANZ-ului îi asigur pe fermieri că niciunul nu va în situația de a nu primi avansul. Procedura este clară și nu avem nicio problemă din acest punct de vedere și domnul ministru a spus clar că pe 16 octombrie încep plățile în avans”, a menționat Bela Vaida pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

  APIA va achita din 16 octombrie sumele în avans pentru Campania 2020, în procent de 70% din schemele stabilite prin hotărâre de Guvern pentru sectorul vegetal și cel pentru creșterea animalelor. Vor încasa avans și crescătorii de ovine, aceștia urmând să primească o parte din banii aferenți sprijinului cuplat pentru ovine, nefiind încă anunțat cuantumul schemei, deci nici al avansului aferent.

  Plăţile se vor efectua la cursul de schimb de 4,8725 de lei  pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), stabilit de către Banca Centrală Europeană la 30 septembrie. Astfel oierii vor primi în conturi  17,9 euro cap ovină/caprină adică 87,217 lei. În avans oierii primesc 61.052 lei pe cap de animal.

  Cuantumul SCZ pentru anul 2019 a fost de de 17,7173 euro/cap de animal adică 84,15 de lei pe cap de animal. Pe lângă acest sprijin fermierii au primit și Ajutorul Național Tranzitoriu în cuantum de 4,7157 euro/cap de animal adică 22,397 de lei/cap de animal.

  Începând cu data de 1 decembrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi prevăzute la art. 1 şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2020 ca plăţi în avans.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Oros ar vrea subvenții APIA plătite pe factură, în funcție de producția din fermă! Ordinul cu noile reguli pentru subvențiile APIA – retras de MADR! Fermieri disperați: ”O greșeală la intepretarea controlului prin teledetecție ne blochează plățile APIA!”

  Ultimele știri

  Producătorii de flori, la un pas de dezastru. Ministrul Educației clarifică: Se pot oferi flori și mărțișoare la școală! Agricultură ecologică 2021. Termen pentru fermierii care vor să-și înregistreze culturile în acest an Fonduri pentru investiții în ferme 2021. Sprijinul: minim 350.000 euro/fermă, maxim 1.500.000 euro/fermă