Subvenția APIA de 484,09 lei/cap de vacă! Județul-campion unde merg cei mai mulți bani pentru fermieri!
Roxana Dobre -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat în data de 29 septembrie perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutoarelor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19. Datele agenției de plăți, transmise către Agrointeligența-AGROINTEL.RO arată că județul ”campion” unde fermierii au depus cele mai multe cereri este Mureșul, acolo unde vor merge și cei mai mulți bani după ce se va verifica eligibilitatea documentelor.
În județul Mureș, 48 de fermieri care dețin minim 91 de capete bovine în exploatații au cerut ajutorul de 100 euro/cap de vacă adică 484,09 lei. Conform directorului APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, numărul de capete pentru care s-a solicitat ajutorul este de 8.026 bovine.
În topul județelor se mai află și județele: Brașov cu 38 de cereri, Alba cu 36 de cereri, Arad cu 31 de cereri, Sibiu cu 30 de cereri și Cluj 28 de cereri. Lista extinsă pe județe o puteți consulta aici:
Ce se întâmplă acum la APIA cu cererile crescătorilor de bovine
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură efectuează după ce a încheiat la 29 septembrie campania de depunere a cererilor un control la fața locului pe 5% din numărul beneficiarilor sau 10% din efectivul de femele adulte bovine pentru care se solicită ajutor.
Când se plătesc subvențiile pentru bovine
Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020. Nu se acordă plăți ulterior datei de 31 decembrie 2020 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Câți bani sunt alocați de Guvern
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 35.700.000 de lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2020 iar conform datelor APIA numărul total de cereri depuse este de 543 solicitări. Sprijinul financiar este acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la cursul de schimb valutar de 4.8409 lei/euro. Plata maximă pe care o poate încasa o exploatație este în echivalentul a 100.000 de euro.