• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier afectat puternic de criză: ”Nu pot accesa Măsura 21! Porumbul zaharat a fost omis de la categoria legume!”

    Angelica Lefter -

    Unul dintre puținii cultivatori de porumb zaharat din România, Gabi Corodeanu, din județul Bacău, localitatea Tamaș, se confruntă cu probleme din cauză că nu este eligibil pe Măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID-19. Motivul pentru care fermierul, care a avut mari pierderi din cauza pandemiei, nu poate accesa sprijinul din fonduri europene este ”o hibă” apărută în redactarea Ghidului pentru Măsura 21.  Mai exact, porumbul zaharat nu este trecut în secțiunea vegetală la capitolul legume, unde ar fi fost normal, întrucât la ”legume” figurează această cultură în ghidurile pe fonduri europene.

    Fermierul Gabi Corodeanu cultivă în total 20 de hectare de porumb zaharat, dar numai 10 sunt trecute la APIA. Fermierul a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO situația cu care s-a confruntat când a mers la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru a cere explicații în legătură cu eligibilitatea sa în cadrul Măsurii 21.

    ”Eu am fost la centrul APIA și am întrebat vis-a-vis de această măsură. Ei mi-au explicat că în ghidul care este venit nu este această cultură trecută. M-am uitat în Ghid, era într-adevăr acel cod 251 pentru legume proaspete în câmp, dar porumbul zaharat în nomenclatorul lor are un 109. Deci în momentul în care îl declari la APIA, el e trecut la codul 109. La 108 e porumbul normal. Nu este trecut ca legumă, ci ca cereală, dar în celelalte ghiduri, porumbul zaharat este considerat ca și legumă. De altfel nu poți face nimic altceva decât că se consumă în stare proaspătă”, a explicat fermierul băcăuan.

    CITIȚI ȘI: MĂSURA 21 VEGETAL: Până la 5000de euro/fermă pentru 0,1-10 hectare: condiții, culturi, acte necesare, termen cereri

    Astăzi unul dintre cei mai mari producători din zona Moldovei de porumb zaharat, Gabi Corodeanu spune că de 10 ani a început această afacere și și-a format o serie de clienți, care valorifică acest tip de porumb la diverse evenimente, târguri, bâlciuri sau la piață. Din cauză că aceste evenimente au fost anulate, pierderile sunt uriașe pentru cultivator.

    ”Anul acesta am avut 0 facturi tăiate în sectorul de activitate al târgurilor și evenimentelor. Nici organizatorii nu au avut ce face cu porumbul, nu am avut unde să-l furnizez. Oricum culturile au fost calamitate din cauza porcilor mistreți și a graurilor, dar nu am mai făcut cerere la primărie pentru a veni comisia de constatare pentru că aceste pagube se tot produceau permanent și am renunțat la ideea de a fi despăgubit. Cu toate acestea, cultura a ajuns la țăranii din sat, care veneau cu căruțele și luau pentru animale, n-am avut ce face cu porumbul mâncat!”, a menționat Gabi Corodeanu.

    Fermierul băcăuan consideră că așa cum au fost afectate vânzările la tomate sau ardei, au fost iremediabil și la porumbul zaharat din cauza COVID-19.

    ”Acum am în teren în jur de 7 ha de porumb zaharat pe care trebuie să-l recoltez, l-am pus în ideea în care anul trecut am implementat un proiect cu fonduri europene și am făcut spațiu de congelare. În condițiile în care toate târgurile și festivalurile sunt închise, eu congelez degeaba porumbul. Mai mult plătesc curentul electric decât să scot pe porumb. Am ajuns la concluzia că nu voi congela porumb, îl voi da en-gros la un preț mai mic în zona Iașului, în zona Bucureștiului, astfel încât să-mi recuperez din investiții și ar fi șoc și de un minim profit. Dacă în momentul de față aș băga la congelat, costurile de congelare s-ar duce la 2.500 de lei pe lună, asta ar însemna, în câteva luni 10.000 – 15.000 de lei pe energie electrică, dar nu aș avea cui să-l vând. Având în vedere evoluția COVID-19 pot să-mi iau la revedere de la festivaluri!

    Eu am contracte cu Auchan Iași, Bacău și Brașov. Am livrat anul trecut, acum doi ani și anul acesta. Anul trecut am avut livrări de 90.000 de lei la cele trei magazine, anul acesta abia am trecut de 50.000 de lei. Anul acesta am avut porumb mai mult, dar din păcate vânzări mai mici. Am irigat culturile parțial, dar unde nu am irigat culturile nu s-au dezvoltat”, a menționat Gabi Corodeanu.

    Apelul fermierului se îndreaptă către autoritățile din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care au uitat cu desăvârșire de cultura porumbului zaharat care ar trebui să facă parte din categoria legumelor și pentru Măsura 21.

    ”Porumbul zaharat este, de fapt legumă și pe alte măsuri sunt fonduri europene care pot fi accesate. Banii pe Măsura 21 se acordă tot din fonduri europene. Din punctul meu de vedere ar fi o discriminare logică a înșiruirii tuturor normativelor și documentelor. Efectiv suntem afectați mult mai mult decât celelalte culturi pentru că porumbul zaharat este o cultură de nișă. Dacă nu vinzi către mici comercianți care îl prepară, atunci rămâi pe zona de piață, dar cât poți să vinzi la tarabă? Este un apel către autorități, mai ales că în țară nu suntem așa mulți cultivatori de porumb zaharat”, și-a încheiat apelul fermierul din localitatea Tamaș, județul Bacău, Gabi Corodeanu.

    Amintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre modul cum fermierii pot beneficia de sprijin din fonduri europene prin Măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID-19.

    CITIȚI ȘI: MĂSURA 21 VEGETAL ȘI ANIMALE. Cererile se depun la APIA în perioada 25 septembrie – 23 octombrie

     


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare