• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât te costă să începi o afacere cu fructe și legume uscate: Uscătoarele nu-s ieftine, dar sunt obligatorii pentru producții mari

    agrointeligenta.ro -

    Cu o recoltă bogată așa cum a fost cea din acest an, pomicultorii și cultivatorii de plante medicinale au avut de furcă cu vânzarea rapidă a  produselor, mai ales în lipsa unor spații de depozitoare suficient de încăpătoare. O idee de afacere ce contribuie la valorificarea fructelor rămase pe stoc este uscarea lor și comercializarea sub formă deshidratată.

    Din discuțiile avute cu companiile care comercializează uscătoare de fructe și legume, fermierii români nu par încă interesați de această nișă din agribusiness, cei care achiziționează astfel de echipamente fiind mai ales intermediari. Aceștia cumpără fructele, le usucă și le ambalează, realizând un profit frumușel.

    ”Costul unui echipament de uscare a fructeleor și legumelor este de circa 15.000-25.000 de euro pentru un sistem mediu, format doar dintr-un uscator la care se adaugă o centrală termică și echipamentele pentru curățare și ambalare. Probabil că pentru o afacere la cheie este nevoie de 50.000 de euro. Această sumă ar fi suficientă”, ne-a declarat Marius Vasile Ingeaua din partea Blue Spark Systems. La acești bani este inclusă și instalarea și garanția de 2 ani pentru sistem.

    Potrivit reprezentanților companiei bucureștene, în România se asamblează în întregime uscătoarele, dar tabla, cablurile și microchip-urile sunt de import pentru care nu sunt furnizori naționali.

    uscatorÎn anul ce acum se încheie, comercianții de uscătoare nu au avut clienți prea mulți. Dar în 2012, câțiva au făcut investiții. ”Noi suntem cunoscuți pentru uscătoarele de cherestea, iar de doi ani am decis să facem și pentru legume și fructe. Până acum am avut doi clienți:  un fermier din Oradea și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare – INMA București – institut de cercetare cu care derulam un parteneriat”, ne-a mai declarat Marius Vasile Ingeaua.

    uscator_fructe_mareCând vine vorba de sfaturi utile, cei care au avut contact cu antreprenorii care produc fructe uscate, sfaturile pe care ei le dau clienților de uscătoare sunt:

    1.Înainte de a investi într-o astfel de afacere, asigurați-vă că veți avea desfacere pentru marfă. Din fericire, în prezent, apetitutul pentru fructe uscate este unul tot mai mare, mai ales în sezonul rece, așa că stabilirea unor contacte și chiar pre-contractarea recoltei deshidratate este o idee bună. Oricum, nu investiți până nu tatonați piața și nu aveți măcar un prim cumpărător.

    2.Investiți pentru a produce produsul finit, aici incluzând și ambalarea. Pentru a crește profitul, nu este îndeajuns să deshidratezi fructele, pentru că vânzarea lor la vrac vă scade veniturile. Nu vă zgârciți când vine vorba de design-ul ambalajului și apelați la un specialist.

    3.Stabiliți-vă o nișă pe care să deveniți cel mai puternic producător. Fie că este vorba de prune uscate și afumate sau de plante medicinale uscate și ambalate în pernițe aromate, este esențial ca produsul pe care îl veți pune pe piață să reprezinte un element de noutate.

    4.Analizați-vă costurile. Investiția într-un uscător profesional nu este una mică pentru o fermă de dimensiune medie. Înainte de a vă lansa în această producție, faceți-vă un calcul privind ce recolte aveți, de unde veți procura fructele, legumele sau plantele medicinale și, foarte important, la ce costuri vă veți aproviziona și dacă aceastea vor fi acoperite de vânzări.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!