• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ziua Porumbului 2020, organizată de PROMAT cu două platforme: Comercială și Tehnică – sub semnătura ing. Marian Coneac

    Daniel Befu -

    Ziua porumbului 2020, de la Vezendiu, județul Satu Mare, a intrat în parteneriat media cu grupul Agrointeligența-BT Video pentru informarea fermierilor în privința binecunoscutului eveniment din Nord-Vestul României, unde companii de top își prezintă portofoliul de produse și servicii pentru cultura de porumb. Evenimentul va fi prezentat într-un clip video extins, cu informații de la fiecare companie, dar și cu detalii de la organizatori, plus alte câteva clipuri și articole nișate, despre noutățile și elementele de interes prezentate în cadrul evenimentului.

    Agrointeligența a dialogat despre ediția 2020 a deja tradiționalei Zile a Porumbului, cu organizatorul evenimentului, ing. Marian Coneac. Acesta este directorul tehnic al companiei Promat, grup care lucrează circa 6.000 ha în cadrul mai multor ferme, gândite fiecare ca centru de profit independent.

    ”Este platforma de porumb comercială organizată de companiile Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei. Trio-ul de companii organizează anual trei evenimente majore pentru această parte a țării, «Ziua grâului», «Ziua rapiței» și «Ziua porumbului». «Ziua grâului» o organizează Agroind, «Ziua rapiței» o organizează Agrotex și nouă, echipa Promat, coordonată de domnul Cristian Moldovan, ne revine responsabilitatea pregătirii în una din fermele pe care o coordonez a acestei platforme comerciale dedicate porumbului. Pe platforma noastră sunt 12 companii producătoare de sămânță și care comercializează sămânță de porumb pe teritoriul României. De la fiecare companie avem o paletă de hibrizi diversificată pe toate grupele de maturitate specifice porumbului, de la hibrizi extra-timpurii până la hibrizii tardivi și extra-tardivi. În fiecare an, rezultatele testelor efectuate pe platforma Promat le facem publice sub forma unui eveniment agricol specific, care anual se bucură de participarea a peste 1000 de fermieri, care prin relații comerciale interacționează cu noi. Este un eveniment dedicat în primul și în primul rând fermierilor care interacționează cu noi, sub toate formele agro-businessului lor”, declară Marian Coneac.

    126 de hibrizi de porumb în platforma de la Vezendiu

    Companiile prezente pe platforma comercială de la Vezendiu sunt Marton Genetic, RAGT, Corteva, Limagrin, Bayer, Caussade Semences, Saaten Union, Euralis, Syngenta, Mays Sador, KWS și Biocrop, iar numărul de hibrizi testați în acest an este de 126.

    Directorul tehnic al Promat consideră că rezultatele de pe platforma de testare a porumbului de la Vezendiu au fost ajutate de contextul climatic favorabil acestei specii. ”Anul este un an apropriat de normalitate în zona noastră, normalitate regăsită și în producțiile medii pe care le realizăm în momentul de față. Din primăvară încoace, am avut peste 300 de litri de precipitații. Precipitații din care practic s-a construit toată această producție de porumb, bineînțeles cu o tehnologie specifică adaptată. Am recoltat peste 1.000 ha de porumb dintr-un total de 1.600 ha cultivate cu porumb și avem o medie a producției de peste 11 t/ha la neirigat. Acest aspect spune de la sine că anul este un an bun, favorabil culturilor de toamnă, respectiv culturii porumbului. Producția obținută nu este peste normal, în contextul în care în cei mai buni ani producțiile Promat ajung și la 12-13 t/ha. În 2020 cel mai mult am obținut în jur de 13.400 kg/ha la neirigat”, explică coordonatorul platformei.

    Un eveniment organizat altfel pentru a respecta restricțiile impuse de pandemie

    Acesta este întristat de limitările impuse de contextul atipic al anului 2020, însă speră ca surprizele pregătite pe platforma comercială de la Vezendiu, să stimuleze interesul fermierilor pentru vizionarea online a noutăților de la «Ziua porumbului- ediția 2020». ”Nu este ușor să ajungi la fermieri cu acest eveniment în condițiile de restricție generate de coronavirus, pe care nici unul din noi nu ni l-am fi putut imagina sau anticipa că poate să aibă o implicație atât de profundă și să ne schimbe practic întreaga viață. Vrem nu vrem, trebuie să ținem cont de anumite reguli legate de distanțare de protecție, care nu ne permit să avem fizic alături fermierii la acest eveniment, pentru ca el a fost creat special pentru fermierii care practic interacționează în mod activ cu noi. La edițiile anterioare ale «Zilei porumbului», fermierii care ne vizitau platforma cultivau cumulat o suprafață mai mare decât suprafața Insulei Mari a Brăilei. Vorbim despre producători din județele Satu Mare, Cluj, Sălaj, Maramureș, respectiv Bihor. Acesta este arealul de bază al fermierilor cu condiții climatice similare celor din platforma noastră. Marele meu of este că de această dată tocmai fermierii nu pot fi prezenți din cauza acestor reguli de restricție pe care pandemia ne obligă să le respectăm. Dar mizăm pe cei care vor filma și vor pune pe sticlă imagini de la eveniment, transmițând aceste informații către fermieriii care sunt interesați și care din motive absolut obiective nu pot fi prezenți”, își exprimă speranța Marian Coneac.

    Platformă tehnică ce poartă semnătura agronomului Marian Coneac

    La ediția 2020, fermierilor care vor urmări evenimentul li s-a pregătit o surpriză. ”Ca în fiecare an, încercăm în platforma comercială să implementăm sau să le arătăm acele tehnologii de producție pe care le pot duce și ei mai departe în fermele lor. Sunt niște tehnologii de producție absolut aplicabile, nu sunt avioane, fie-mi iertată exprimarea informală. Fermierii au ocazia să vadă toată paleta de hibrizi din portofoliul companiilor coparticipante și felul în care acești hibrizi reacționează la condițiile specifice zonei noastre. Mai mult însă, ca element de noutate, această platformă comercială are și o replică, de data aceasta tehnică, deci o platformă tehnică în care, noi, echipa Promat, am selectat cei mai performanți hibrizi de la companii, hibrizi pe care cel puțin de 2 ani încoace eu îi tot testez și îi cuantific. Astfel putem să tragem concluzii împreună, toți cei implicați, atât noi, cât și fermierii, vizavi de modul în care acești hibrizi se comportă și răspund condițiilor specifice din acest areal. E vorba de o platformă tehnică ce poartă semnătura mea de autor, pentru că de această platformă mă ocup doar eu în mod expres, în numele companiei Promat. E o platformă care practic asigură informații extraordinar de pertinente, necesare nouă, cu referire la ce tip de hibrid să cultivăm în zona aceasta. Răspunde la întrebări cheie, gen «Ce hibrid se potrivește cel mai bine?», «Cât de stabil este el în timp?» sau «Cu ce este mai bun?», ne-a dezvăluit artizanul platformei tehnice pentru cultura porumbului, cunoscutul agronom Marian Coneac.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!