• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plantație de kale în România. Afacerea unei tinere care cultivă 5.000 mp cu varza-minune!

  Ionel Văduva -

  Plantația cu varză kale este una dintre afacerile profitabile care pot fi pornite pe o suprafață mică de teren. Tehnologia nu pune mari probleme, însă piața de desfacere, da. Varza kale este încă un produs de nișă, apreciat mai ales de gurmazi și de cei care acordă o atenție deosebită alimentației, fiind mereu în căutare de noi super-alimente. Iar varza kale este un astfel de super-aliment, o adevărată varză-minune preferată de chefi celebri și ridicată la rang de ”musai” de către vegani.

  Cu o plantație de 5.000 de metri pătrați înființată anul acesta cu kale, în Gârbova, Ialomița, tânăra Alina Stancu este un model pentru potențialul acestui produs pe piața românească. Totuși, antreprenoarea a descoperit că odată intrată în marile magazine, contractul asumat te obligă la constanță în livrări, chiar și în perioadele în care, din diferite motive, producția nu este cea care trebuie. În prezent, varza kale pe care o produce, dar și cele câteva produse finite care au la bază principiile sănătoase regăsite în aceste frunze-miracol, ajung în rețelele de retail modern, și anume în Carrefour și Metro. Stancu a recunoscut că a sistat colaborarea cu un alt gigant comercial (Auchan) pe motiv de vânzări slabe.

  „La începutul pandemiei am adus kale din import, deoarece cultura noastră nu era gata de recoltat. Am încercat să avem și noi cultură de iarnă, în solar, dar am observat că plantele nu dădeau randamentele așteptate. Kale se dezvoltă bine și iarna, dar trebuie întreținută constant, în mediu protejat, o temperatură de peste 25 de grade Celsius”, a declarat pentru Agrointeligența -AGROINTEL.RO, antreprenoarea româncă.

  Ea recunoaște că pandemia de coronavirus și-a pus amprenta și asupra afacerilor ei, atunci când restaurantele au fost închise. Se știe că rețelele de cash&carry sunt furnizoare constante pentru astfel de unități de alimentație publică.

  „În ceea ce privește efectele pandemiei de coronavirus asupra afacerilor mele, acestea s-au simțit când au fost închise restaurantele. Îmi aduc aminte că timp de o lună de zile nici măcar nu am livrat, la începutul perioadei de urgență. Tot atunci, Metro a sistat livrările, odată cu închiderea restaurantelor”, a adăugat Stancu.

  Varza kale la pungi de 100 de grame

  Tânăra antreprenoare spune că, în prezent, suprafața cultivată cu varză kale a rămas una de aproximativ 5.000 metri pătrați. Ea spune că nu a făcut foarte mari modificări în structura de cultură și a păstrat în producție cele trei soiuri de kale: Nero di Toscana, Scarlet și Curly.

  Antreprenoarea a investit inclusiv în spații protejate (sere), astfel încât să poată prelungi perioada de recoltat și să nu mai fie nevoie de importuri. Costurile sunt însă mari, astfel încât să mențină constantă o temperatură de peste 20 de grade Celsius.

  Într-un sezon de producție, de pe suprafața lucrată de familia Stancu se recoltează circa 20 de tone de materie-primă, iar livrările lunare se ridică la circa două tone de varză kale.

  „Plantele de kale cresc încontinuu. Nu sunt ca salata. Kale ajung la maturitate când ating înălțimea de 1,6-1,7 metri. Ele nu se taie, ci se rup frunzele de pe tulpină, una asemănătoare palmierului. (…) Am investit și în spații protejate, însă chiar și așa, n-am putut prelungi prea mult perioada de recoltat, ci cu maximum două-trei luni. (…) Kale se plantează în alveole în perioada ianuarie-februarie. Pe la jumătatea lui martie, acestea se plantează în pământ și la sfârșitul lui aprilie, frunzele de kale ar fi gata de recoltat. Această cultură din aprilie, ține până în decembrie. Ea rezistă până la minus cinci grade Celsius, însă la temperaturi mici nu mai crește. (…) Anul acesta și anul trecut am importat frunze de kale în lunile fără producție (ianuarie-martie)”, a mai precizat Alina Stancu.

  Marfa fresh care pleacă din ferma familiei Stancu este ambalată sub forma a unor pungi de 100 de grame de produs, loturi variind între 1.000 și 3.000 de astfel de pachete.

  Alina Stancu recunoaște că nu și-a permis o instalație de spălat și ambalat în vid sau gaz, ci doar într-un utilaj de porționare și ambalare la gramajul amintit mai sus.

  O astfel de pungă pleacă de la poarta fermei cu 3-4 lei, iar la raft se comercializează în medie cu 5-5,2 lei.

  Clienții Kale România caută produsul fresh mai mult, a mai spus antreprenoarea, chiar dacă domnia sa a mai adăugat că s-a extins prin externalizarea fabricației de produse procesate cu kale, și anume chipsuri, săpun și pudră.

  „În acest moment, cei mai mulți bani vin din comercializarea produselor fresh. Cel mai bine este însă să comercializezi produs finit, unul cu valoare și valabilitate mai mari”, a adăugat co-fondatoarea Kale România.

  Produse procesate pe bază de kale

  Relația Alinei Stancu cu retailerul Carrefour este una lăudată de însăși antreprenoarea citată. Deja, împreună cu buyerul retailerului citat, Stancu creionează ideile de pachet de Crăciun, care conțin pudră din kale și săpun cu kale.

  Și asta pentru că, Alina Stancu a vrut și produse finite care au în compoziție varza kale: pudra de kale, săpunul cu kale și nămol de Techirghiol, respectiv chipsurile. Și lista nu se oprește aici.

  „Pentru uscarea și mărunțirea frunzelor de kale am un parteneriat cu un procesator care transformă frunza în produs finit, gata ambalat. Nu am investit într-o astfel de linie de procesare pentru că nu știam exact cum va evolua piața asta. Săpunul îl fac în colaborare cu cei de la Techir. Este un săpun cu pudră din kale și nămol de la Techirghiol. De asemenea, mai am și chipsuri din kale cu usturoi, tomate, ierburi mediteraneene, sare. Eu am făcut rețetele și le-am oferit unui producător, alături de materia-primă fresh, iar acesta îmi livrează produsul finit. Vrem să ne extindem și pe alte produse. Împreună cu Oana Stan de la Techir vrem să facem masca pentru față din nămol de Techirghiol și kale. Kalele sunt foarte cunoscute. În SUA se găsesc peste tot măști cu kale, scrub facial”, a mai menționat tânăra antreprenoare.

  Alina Stancu recunoaște că a încercat să obțină și alte fonduri europene, în afară de cele accesate cu ani în urmă, însă nu a reușit din diverse motive care țin de procedură. Mai are o șansă la apelul de proiecte din decembrie 2020.

  Ea și-ar fi dorit o mână de ajutor din partea statului, similară cu sistemele de creditare existente în Germania.

  „Am mai depus proiecte de finanțare, dar nu s-au aprobat. Am avut un proiect pe Start-Up Nation și încă unul pentru care aștept răspuns în decembrie. Pe Start-Up Nation nu am reușit să accesez finanțare pentru că numărul de angajați era prea mic. Aș fi depus un proiect și pe fonduri FEADR, însă nu mai erau sume disponibile la momentul respectiv. (…) Statul român nu m-a ajutat cu nimic. (…) Ca exemplu, în Germania, ca ajutor dat pentru a depăși momentul dificil generat de pandemia de COVID-19, business-urile au primit 50.000 de euro sub formă de creditare fără costuri, bani returnabili. O astfel de creditare din partea statului ar fi fost o măsură bună și în cazul nostru. Chiar și contra a cedării către stat a unor acțiuni. Ar fi fost o formă benefică de parteneriat”, a conchis Stancu.

  Varza kale, „regina verdețurilor”

  Kale se plantează pe rânduri, la distanță de aproximativ 20 cm între plante și de 50 cm între rânduri. Experții susțin că este indicat ca această plantă să fie cultivată la începutul primăverii, atunci când temperaturile nu depășesc 23-24 de grade Celsius.

  Solul cel mai potrivit pentru cultura verzei kale este cel bogat, bine drenat, cu un pH între 5.5 și 6.8. Plantarea acesteia ar trebui efectuată într-o zonă umbroasă. Înainte de aceasta operațiune însă, ar fi bine să fie așternut și un strat de compost pe sol.

  Cultura de kale, chiar dacă nu are probleme cu bolile, este predispusa la mulți dăunători. Varza kale poate fi atacată de dăunătorii specifici ai verzei, cum sunt: afidele, omizile sau fluturele alb al verzei.

  „Regina verdețurilor” face parte din familia verzei și este cunoscuta încă din antichitate pentru proprietățile sale miraculoase, și anume conținutul mare de vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea ajută la vindecarea unor afecțiuni, precum: cancerul de colon, de prostată și nu numai. Principiile active ale kale protejează împotriva tumorilor, sclerozei și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului.

  Cercetările de specialitate au mai relevată că leguma kale creste imunitatea organismului, diminuează nivelul de colesterol și de zahar din sânge, tratează bolile cardiovasculare și ajută în curele de slăbire.

  Din frunzele de kale pot fi preparate salate și sucuri delicioase simple sau combinate cu alte ingrediente, până la paste, pizza sau chiar plăcintă.


  Te-ar mai putea interesa

  Germania, la un pas să introducă o taxă de 0,40 de euro pe kilogramul de carne vândut în magazine și piețe Bani pentru fermieri la rectificarea bugetară. Sumele pentru Ministerul Agriculturii Garda de Mediu le răspunde celor deranjați de mirosul provenit de la fertilizările cu gunoi de grajd

  Ultimele știri

  Un legumicultor din județul Olt, impresionat de biostimulatorii pe care îi folosește Îndemnul ministrului Daea pentru șefii DAJ: Mergeți în teren, sprijiniți fermieri! Medicii veterinari din Polonia pregătesc un protest pe tema salariilor