• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • De ce i-a amăgit ministrul Oros pe fermieri în legătură cu avansul APIA?

  agrointeligenta.ro -

  La fiecare conferință sau apariție în presă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, le promitea fermierilor că avansul din subvențiile agricole pe acest an va fi plătit mai devreme. Se invoca mereu o corespondență intensă între Ministerul Agriculturii și Comisia Europeană. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a solicitat MADR informații despre adresele trimise la Bruxelles și răspunsurile primite. Trebuie să recunoaștem că nu ne-am mirat deloc când răspunsul a venit după aproape două luni, fără nicio referire la vreo comunicare cu cei de la Bruxelles pentru sprijinirea fermierilor români.

  Avansul APIA se va da începând cu 16 octombrie. La fel a fost și în 2019, și în 2018. La nivel european s-a anunțat clar că plățile nu vor putea începe mai devreme. Ministrul Adrian Oros a continuat însă să îi amăgească pe fermieri. Mereu erau invocate solicitări pe care România le-ar fi trimis în acest sens la Bruxelles și, ulterior, răspunsuri negative primite de la oficialii UE.

  În data de 20 august, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a cerut oficial, la MADR, detalii despre ce s-a cerut la Bruxelles și ce s-a răspuns de la Bruxelles. Răspunsul, unul care nu are nicio legătură cu întrebările transmise, a venit la aproape două luni distanță, adică luni, pe 6 octombrie, cu încălcarea legislației în vigoare privind termenul de răspuns din partea autorităților, termen stipulat în Legea 544/2001 care arată, la articolul 7, alin.1, că ”autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării În cazul în care durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile”.

  ”În urma solicitării dvs. înregistrată la Serviciul de Presă și Relații Publice cu nr. 111140/21.08.2020, regăsiți mai jos răspunsul:
  Vă comunicăm că pentru anul de cerere 2020, plățile se efectuează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 819/2020 privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 898/2.X.2020”, am primit răspuns din partea MADR, pe data de 6 octombrie.

  Plata avansului din subvențiile agricole va începe din 16 octombrie la nivel național, în aceeași zi în care aceste plăți sunt demarate și în celelalte state membre UE.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Șef APIA anunță procedura prin care se eliberează adeverința pentru subvențiile din acest an! Ministrul Adrian Oros: Nu sunt întârzieri la plata subvențiilor APIA! Sunt plătiți 99,3% dintre fermieri! Fermierii – chemați la Primărie cu actele de proprietate și adeverința de la medicul veterinar!

  Ultimele știri

  Oier lider de asociație: ”Probabil consilierii domnului ministru Oros nu-i fac onoare pentru a-i publica” Ministrul Mediului a semnat ordinul prin care fermierii pot fertiliza și în perioadele de interdicție! Tarife majorate pentru închirierea tarabelor dintr-o cunoscută piață din România!