• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bela Vaida mi-a răspuns: Dorel Secară și Claudiu Frânc m-au întrebat dacă e posibil să depună un nou program de ameliorare la bovine!

    Vlad Macovei -

    Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a răspuns astăzi celor cinci întrebări pe care i le-am adresat, ieri, în cadrul unui editorial „Forța Fermierilor”. În acest text atrăgeam atenția că un nou scandal în zona crescătorilor de bovine riscă se producă, cu impact major. Avertismentul meu la adresa fermierilor îl puteți citi AICI!

    În continuare, vă prezint răspunsurile oferite de șeful ANZ, fără niciun fel de alt comentariu, mulțumindu-i public lui Bela Vaida pentru promptitudine și deschidere.

    Bela Vaida, directorul ANZ

    1. Știți de existența documentului prezentat în facsimil prin care Genetica din Transilvania Cooperativă Agricolă obține semnături de la fermieri pentru participarea la un program de ameliorare neaprobat si care ar periclita un program de ameliorare care se desfășoară deja conform legii și reglementărilor europene?

    Bela Vaida (ANZ): ”La ANZ nu a fost înregistrată nicio solicitare din acest punct de vedere, nici nu știu cine este Genetica…sau cum îi spun ei acolo. Dreptul de a depune o solicitare pentru un program de ameliorare îl are orice asociație sau organism. Deci, conform legislației în vigoare nu poți limita dreptul de a solicita. De aceea sunt specialiștii de la ANZ care dacă apare o solicitare de program de ameliorare se analizează și dacă se consideră necesară și utilă rasei respective sau populației de animale la care face trimitere poate primi sau nu acreditarea”.

    2. Este legal ca două entități distincte să deruleze același program de ameliorare, în același timp?

    Bela Vaida (ANZ): ”Nu. Deci dacă este același program de ameliorare și în același timp, nu pot să existe două Registre Genealogice. În schimb regulamentul permite ca în cadrul aceleiași rase autoritatea competentă să acrediteze mai multe societăți de ameliorare dacă un program de ameliorare nu îl afectează pe celălalt. Și la Bălțată Românească poate să vină o asociație care spune că vrea să facă un program de ameliorare pentru a crește rezistența Bălțatei românești la condițiile de pășunat în zona de munte. Deci nu afectează dacă am un alt program tot pentru Bălțată Românească pentru a crește producția de lapte în zona de câmpie. Și mai ales că la Bălțata Românească, că mă gândesc că despre asta este vorba, este o populație suficient de mare în România ca să putem admite mai multe programe de ameliorare. Zic eu. De exemplu cum este la Țurcană. La Țurcană avem pe aceeași rasă și la Arad (Asociația de crescători ”Păstorul Crișana” acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al rasei Țurcana n.r.) și la Deva (Asociația crescătorilor de ovine ”Dacia” n.r.) dar cu alte obiective de ameliorare. Deci pur și simplu nu poți exclude o solicitare pe aceeași rasă până nu vezi programul”.

    3. Confirmați existența unor discuții purtate de dumneavoastră, pe această temă, cu Dorel Secară, actualmente (încă) consilier al ministrului Agriculturii și cu Claudiu Frânc, președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România?

    Bela Vaida (ANZ): ”M-am întâlnit și cu domnul Secară și cu domnul Frânc și cu alți crescători de bovine la Târgu-Mureș săptămâna trecută. S-au abordat extrem de multe subiecte printre care și chestiunea aceasta: dacă este posibil să depună un program de ameliorare. Și le-am spus: da, este posibil cu condiția să nu afecteze un program de ameliorare acreditat”.

    4. Au fost demarate demersurile pentru acreditarea oficială a Cooperativei Agricole Genetica din Transilvania ca și societate de ameliorare?

    Bela Vaida (ANZ): ”Repet, în momentul de față nu există nicio solicitare de acreditare pe Băltață Românească. Avem cereri depuse pe Blonde d’Aquitane care este în lucru dar pe Băltață Românească nu avem în momentul de față. Până când nu văd obiectivele și ce conține programul de ameliorare nu pot să mă pronunț după cum are omul ochii, tu ai dreptul și tu nu ai dreptul”.

    5. Aveți vreun interes în susținerea Cooperativei Agricole Genetica din Transilvania?

    Bela Vaida (ANZ): ”Este pentru prima dată când aud despre o cooperativă Genetica din Transilvania. Eu nu am auzit de această cooperativă.”


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului