• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultor: Am cerut MADR să aloce suma rămasă de la ajutorul de minimis tot în apicultură!

    Ionel Văduva -

    Crescătorii de albine propun ca sumele neutilizate de la ajutorul de minimis să fie atribuite tot apicultorilor. Miercuri, 14 octombrie, mai mulți apicultori și reprezentanți ai asociațiilor de profil au fost convocați la Sediul Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. dr. G.K. Constantinescu” (ANZ) pentru a fi consultați pe tema unui ordin de ministru care elaborează normele metodologice de aplicare a Legii 79/2020 care modifică și completează Legea apiculturii nr. 383/2013.

    La acest eveniment a participat și Cosmin Meseșan, crescător de mătci. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, acesta a confirmat că a participat la eveniment și a și propus câteva modificări în favoarea apicultorilor.

    Cea mai importantă este, în opinia experților, cea potrivit căreia sumele de bani neutilizate de la ajutorul de minimis trebuiau realocați tot crescătorilor de albine. De asemenea, crescătorul de albine le-a transmis reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prezenți la eveniment să găsească o soluție să-i sprijine pe apicultori pe partea de polenizare și, în acest context, să fie reglementată acordarea unei subvenții pe familia de albine.

    Iată și postarea crescătorului de mătci, Cosmin Meseșan:

    „În urma invitației făcute de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) către formele asociative din domeniul apicol, am participat la această întâlnire. Vreau să vă aduc la cunoștință scopul acestei întâlniri, și anume dezbaterea ordinului ministrului Agriculturii, privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii apiculturii nr. 383/2013, cu modificările și completările ulterioare. Acest ordin face referire la criteriile de acreditare a stupinelor de elită și de multiplicare.

    Vreau să vă spun că majoritatea celor care au participat, nu cred că au fost interesați în mod direct de partea de ameliorare. Se dorește autorizarea mai multor stupine de elită. Eu m-am impus la criteriile de acreditare a stupinei de elită, am cerut ca aceste stupine să facă într-adevăr mătci de elită, să aibă un număr de familii de albine cu care să poată, într-adevăr, să facă selecție și să fie într-un program de ameliorare; am susținut performanța în acest domeniu. Se va ameliora Apis Melifera Carpatica și se va utiliza un program informatic de analize morfometrice ale nervurilor aripilor. Eu cred că acest ordin mai trebuie dezbătut.

    Au mai fost și alte discuții legate de polenizare, unde am cerut celor de la minister să găsim o soluție să sprijinim apicultorii pe partea de polenizare și să fie o subvenție pe familia de albine.

    Am mai atins un punct sensibil. Pandemia și efectul asupra apicultorilor. Desfacerea produselor apicole și contactul direct cu consumatorul a fost afectată.

    Încă un lucru – am adus la cunoștință celor de la minister – banii rămași nefolosiți de la ajutorul de minimis trebuiau să se atribuie tot apicultorilor!

    Acestea au fost, în mare, unele puncte pe care le-am atins eu. Urmează alte întâlniri și sper ca asociațiile să meargă cu propuneri concrete în favoarea apicultorilor”.

    Suma totală alocată pentru această schemă de ajutor, la care a făcut referire crescătorul de mătci citat, este de 37.651.700 lei. Au depus cerere pentru a beneficia de sprijin un număr de 16.296 apicultori, pentru un total de 1.506.068 familii albine.

    La un calcul simplu, din cele circa 50 de milioane de lei alocate schemei de minimis, dacă este scăzută această sumă, apicultorii ar mai avea la dispoziție undeva la peste 12 milioane lei.

    Potrivit estimărilor făcute de Răzvan Coman, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), la întâlnirea de miercuri, 14 octombrie, ar fi participat mai mult de 30 de apicultori, reprezentanți de asociații, dar și stupari fără vreo apartenență la vreo formă asociativă.

    El susține că discuțiile care au durat mai bine de trei ore, au rămas fără vreo concluzie clară privind normele metodologice de aplicare a Legii apiculturii nr. 383/2013.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă