• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ele sunt marile câștigătoare ale programului TalentA susținut de Corteva pentru femeile din agricultură!

    Angelica Lefter -

    Marile câștigătoare ale programului TalentA, lansat în premieră anul acesta în România de către compania Corteva Agriscience! Elena Carson din județul Vaslui, este cea care a primit Marele Premiu pentru proiectul cu care vrea să modernizeze ferma familiei – o brutărie și o patiserie care să integreze, prin procesare, producția agricolă a exploatației. Premiul de 5.000 de dolari a fost înmânat Elenei de către Maria Cîrjă, Director de Marketing Corteva România și Republica Moldova. Celelalte premii au fost câștigate de Violeta Corina Moraru (Premiul II), Elena Chesnoiu (Premiul III) și Veronica Chedea (Premiul Special).

    De Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural, astăzi, pe 15 octombrie, Corteva le-a premiat pe câștigătoarele din cadrul programului lansat la începutul lunii iulie 2020, TalentA – primul program național dedicat femeilor care lucrează în agricultură și locuiesc în mediul rural.

    Programul Corteva dedicat femeilor din agricultură a vizat instruirea gratuită în agribusiness și premii de 5.000, 4.000 și 3.000 de dolari, pentru cele care vor duce la capăt întregul proces și vor avea cele mai bune proiecte. În final, compania Corteva Agriscience a acordat și un premiu special, de 1.000 de euro pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte.

    În total, la programul de instruire au participat 60 de doamne din mediul rural, iar în concurs au intrat 40 de proiecte, dintre care doar 4 au fost câștigătoare.

    Participantele au luat parte la 17 cursuri online desfășurate în lunile august și septembrie, 10 în programe de business și 7 în programe de agrobusiness, care au inclus și seminarii online. De asemenea, au avut timp întrega lună octombrie să-și construiască proiectele, iar până la data de 9 octombrie 2020, acestea au fost depuse spre analiza juriului.

    Astăzi, joi – 15 octombrie 2020, cele 4 câștigătoare au fost nominalizate și au avut ocazia de a-și prezenta proiectele publicului larg, dar și de a primi cecul câștigător.

    Proiectele câștigătoare au fost:

    Foto: Câștigătoarea concursului TalentA – Elena Carson

    Elena Carson, din județul Vaslui, este participanta și absolventa programului național lansat de compania Corteva Agriscience, care a ocupat locul I și care s-a ales cu un cec în valoare de 5.000 de dolari. Deloc neinițiată în domeniul agricol, familia acesteia lucrează peste 200 de hectare de teren arabil, pe care cultivă cereale, oleaginoase și are și studii de specialitate.

    În fața juriului a prezentat un proiect care s-a axat pe produsul finit, gândindu-se la a deschide o brutărie cu o capacitate de 2000 de pâini pe zi, cu o amortizare a investiției în 5 ani, dar și o patiserie, toate bazându-se pe produse tradiționale, fără adaosuri și amelioratori.

    ”Am absolvit facultatea de Agricultură și Medicină Veterinară din Iași, momentan sunt inginer agronom la afacerea firmei, lucrăm 220 de hectare de teren arabil, cultivăm cereale, oleaginoase și ne-am gândit că având materia primă, am putea să ajungem și la produsul finit. Ne-am gândit să deschidem o brutărie în comuna Fălciu, județul Vaslui. Am luat-o de la zero și ne-am gândit că așa o brutărie nu mai avem în comună, singura fiind la 40 de kilometri distanță de zona noastră și de acolo se aprovizionează toate magazinele. Ne-am gândit să facem niște produse tradiționale, fără adaosuri, fără amelioratori care să fie pentru toate categoriile de vârstă. Planul de implementare era de la 12 luni de la semnarea contractului. În al treile an ne-am gândit să ne extindem, să deschidem o patiserie, am avea avantaje deoarece avem o poziție geografică foarte bună, în centrul comunei, mai exact lângă școală și copiii au nevoie de ceva sănătos nu de chimicalele care sunt astăzi. Planul este foarte simplu, ne-am gândit să începem cu o capacitate de 75% ca în anii următori să ajungem la o capacitate de 90%, o producție de 2000 de pâini pe zi plus alte derivate. Făina, materia primă ne-am gândit să o achiziționăm din ferma proprie, iar la final rata se va amortiza în 5 ani”, a spus inginerul Elena Carson despre proiectul său câștigător.

    Despre perioada de studiu, aceasta a spus că a fost una frumoasă, dar și grea, fiind mama a două fetițe. Situații similare au avut și alte concurente, care însă, cu ambiție au dus la final întregul program.

    Foto: Câștigătoarea Premiului II TalentA – Violeta Corina Moraru

    Premiul II a fost obținut de Violeta Corina Moraru, din județul Călărași, cu un proiect care a pus accent pe înființarea unui sistem de irigații în ferma proprie. Asta după ce a avut pierderi majore la culturile din acest an, afectate de secetă.

    ”Cursul pe care l-am urmat a dat dovadă de foarte multă calitate, multă informație care în spate denotă foarte multă muncă. Proiectul cu care am aplicat face referire la implementarea unui sistem de irigații în cadrul fermei proprii. Ne-au determinat mult să mergem cu acest proiect ultimii ani în care seceta a afectat foarte mult ferma. Am avut culturi pe care nu le-am putut recolta deloc. Randamentul producției a scăzut la 100%, iar alte culturi, cum ar fi grâu sau porumb, 85-95% pierdere. Implementarea unui sistem de irigații ne-ar aduce siguranța unui bun mers al afacerii asigurând o creștere a producției în medie cu 30-50%, ceea ce va avea un impact major asupra comunității, asigurând locuri de muncă”, a declarat tânăra fermier, care are acum la dispoziție 4.000 de dolari pentru a-și dezvolta afacerea.

    Foto: Câștigătoarea premiului III TalentA – Elena Chesnoiu

    Premiul III a revenit doamnei Elena Chesnoiu, din județul Olt, care a propus un proiect de înființare a unor culturi de căpșuni. Aceasta a obținut din partea Corteva Agriscience, 3.000 de dolari, cu care să-și dezvolte afacerea și să-și ducă mai departe planul.
    ”Am absolvit Facultatea de Ingineria și Protecția Mediului în Agricultură, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București și sunt masterandă la Craiova, tot în domeniul Agriculturii. (…) Noi avem un proiect european pe 6 hectare, dintre care 2 hectare legume proaspete și restul 4 hectare de cultură mare. Dintre acestea vrem ca 2 hectare să le folosim pentru implementarea proiectului pe căpșuni. (…) În zonă nu avem plantații de căpșuni, avem piața de desfacere foarte aproape și multe alte posibilități unde dorim să vindem”, a spus Elena Chesnoiu.

    Foto: Premiul Special TalentA – Veronica Chedea

    Câștigătoarea Premiului Special, de 1.000 de euro, Veronica Chedea, este concurenta care și-a axat proiectul pe producerea de vin, asta pentru că este reprezentanta Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj. Aceasta propune producerea unui vin rose din soiul autohton ”Amurg”, în podgoria Târnave.

    ”De ce ar fi acest proiect special? De ce am avut această idee? Pentru că podgoria Târnave este o zonă de producere a vinurilor albe seci și demiseci, nu producem foarte multe vinuri din strugurii produși la noi. Fiind o stațiune de cercetare căutăm idei noi, vrem să spargem niște limite, să venim cu ceva deosebit. Am luat acest soi Amurg, care a fost special pentru zona noastră de Târnave și în condițiile schimbărilor climatice încercăm să îl adaptăm zonei noastre pentru producerea unui vin rose care ar lărgi gama produselor Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj. Programul l-am făcut pe primii 6 ani. Ideea mea inițială a fost de un spumant rose dar am spus că e prea mult deocamdată, să mergem la vin”, a explicat câștigătoarea Premiului Special din partea Companiei Corteva Agriscience.

    Trebuie menționat că programul TalentA a fost 100% gratuit și s-a dovedit a avea succes în țara noastră, după ce a fost lansat în Europa, în octombrie 2019, pentru prima dată în Spania.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre întregul program, cu toate etapele sale și întreaga implicare a Companiei Corteva Agriscience

    CITIȚI ȘI: TalentA – programul Corteva dedicat femeilor din agricultură! Instruire gratuită în agribusiness și premii de 5.000, 4.000 și 3.000 de dolari!

    TalentA – continuat și completat și cu alte programe

    Jean Ionescu, Country Leader România și Moldova Corteva, a anunțat în cadrul evenimentului festiv de premiere a câștigătoarelor, că programul TalentA nu va fi singurul care se va ocupa de pregătirea fermierilor, ci urmează noi proiecte ambițioase și la fel de utile pentru fermieri și fermiere.

    ”TalentA nu moare astăzi, este un program care va dăinui, va fi din ce în ce mai bine pregătit în anii care urmează. Proiectele sunt multe, Corteva lucrează la ele, iar cu siguranță cei din domeniul Agriculturii vor auzi despre ele”, a conchis Jean Ionescu, Country Leader România și Moldova Corteva Agriscience


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”