• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANSVSA – anunț oficial privind redeschiderea târgurilor de animale!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care așteaptă redeschiderea târgurilor de animale primesc un prim semnal de la autorități! Președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru siguranța Alimentelor, Robert Chioveanu a afirmat că într-un scenariu optimist, târgurile de animale ar putea fi redeschise, dar numai pentru tranzacții cu bovine și ovine, nu și pentru porcine, și doar dacă până atunci nu vor mai apărea focare de boli majore. Deschiderea se va face pe județe, în funcție de situația epidemiologică din zona respectivă!

    ”Redeschiderea târgurilor de animale va fi posibilă, și noi deja am analizat acest lucru, doar dacă avem o hotărâre a Consiliului Național de Combatere a Bolilor și apoi, în funcție de situația epidemiologică a fiecărui județ sau pe regiunea respectivă, dacă nu sunt boli sau nu evoluează boli majore, aceste târguri vor fi redeschise doar pentru bovine și ovine. Nu am luat în calcul redeschiderea târgurilor pentru specia porcine, pentru că umblă acest virus (n.a. – virusul pestei porcine africane, PPA). Au mai rămas doar două județe la porcul domestic, doar Suceava și Bistrița-Năsăud fără a fi afectate de acest virus al PPA, care a făcut ravagii și va face ravagii în continuare, dacă nu suntem responsabili”, a explicat Chioveanu pentru www.ziarulunirea.ro.

    El a explicat că numai crescătorii de animale din cadrul unei asociații profesionale vor putea să cumpere bovine sau ovine când vor fi redeschise târgurile în zonele libere, „în care nu evoluează absolut nicio boală majoră, recunoscută de Oficiul Internațional de Epizootii”.

    Târgurile de animale, redeschise în 2021 doar pentru ovine și bovine

    Potrivit șefului ANSVSA,  târgurile pot fi deschise ”imediat cum există zone și teritorii libere de evoluția unor boli”.  ”Imediat vom deschide aceste târguri, într-o primă fază pentru specia ovină și bovină. (…) Sperăm ca în județele Bistrița-Năsăud, Mureș, Cluj și Suceava, județe în care dacă după un an de zile nu vor mai evolua focare de PPA la porcul domestic, dacă vom avea și acceptul Comisiei, după un an de zile să putem deschide controlat aceste târguri pentru specia bovină și ovină”, a mai explicat Chioveanu.

    Acesta a subliniat că pentru vânzarea porcilor nu este posibilă sub nicio formă redeschiderea vânzărilor având în vedere riscul de răspândire a PPA. ”Nu se mai pot face schimburi intracomunitare, nu se mai poate face export de carne de porc, nu se mai poate face absolut nimic și în aceste condiții noi suntem blocați. Dacă noi deschidem târgurile și circulația porcului va fi necontrolată (…) se va produce un dezastru, pentru că virusul se va mișca și nu o să-l mai putem stăpâni niciodată”, a declarat dr. Robert Chioveanu.

    Târg de animale, redeschis deja în Mehedinți

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO  a anunțat deja că târgurile de animale încep să fie redeschise la început de an, județul Mehedinți fiind printre primele zone care au făcut autorizat redeschiderea pentru Târgul din Cerneți, comuna Șimian.

    Despre acest subiect citiți aici: Se redeschid târgurile de animale! Act oficial pentru reluarea comerțului cu animale vii în oboare!

    Mai mult, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a preluat și semnalul de alarmă lansat de Călin Mătieș, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale și producătorul pitei de Sântimbru, ales la alegerile din toamna anului trecut senator PSD, în județul Alba. Acesta i-a cerut președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să redeschidă târgurile de animale cât mai repede cu putință, mai ales acolo unde incidența cazurilor de pestă porcină africană este foarte scăzută. Călin Mătieș consideră că de redeschiderea târgurilor de animale depinde soarta multor crescători.

    Despre acest subiect citiți aici: Călin Mătieș, apel către ANSVSA din Senatul României: Redeschideți de urgență târgurile de animale!


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”