Planul Național de Recuperare și Reziliență. Ce proiecte vor fi finanțate pentru fermieri
Ionel Văduva -Pe masa ministrului Agriculturii se află două proiecte importante, finanțate prin Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR). Unul dintre acestea este și cel prin intermediul căruia se urmărește construcția a opt facilități regionale de stocare, parte a unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești.
Conform precizărilor făcute de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, vineri, 16 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, suma disponibilă pentru demararea acestui proiect nu va fi una mică, ci de aproximativ 750 de milioane de euro pentru întreaga rețea.
„Prin Programul Național de Reziliență avem un proiect pe care o să-l demarăm la începutul lui 2021, pentru că așa începe Programul Național de Reziliență și de Relansare Economică 2021-2026 (n.r. – Planul Național de Recuperare și Reziliență – PNRR), prin care vom construi opt depozite regionale, strategice, în fiecare regiune a țării, depozite care vor fi legate ombilical cu toate depozitele și cu toți procesatorii români, pentru că dorim să creăm o rețea națională de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești. Și avem alocat aproape 750 de milioane de euro pentru această rețea. (…) Lucrăm la documentarea acestor programe. Până în 4 noiembrie vom trimite propunerile la Bruxelles, pentru că acei bani vin dacă știi să-i atragi, iar începând de la anul vom începe investițiile pentru cele două mari programe”, a spus Oros, referindu-se inclusiv la strategia privind proiectele de infrastructură pentru sisteme de irigare/umectare a solului pentru combaterea riscului de secetă, combaterea eroziunii solului, drenare și desecare, protecție antigrindină, împăduriri, precum și pentru alte proiecte de infrastructură. Inițiativele sunt prevăzute în Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență, necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență.
Prioritățile de investiții ale României din miliardele de euro alocate de UE prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR)
Planul Național de Relansare și Reziliență al României (PNRR) este documentul strategic al României, care fundamentează prioritățile de reformă și domeniile de investiții la nivel național pentru instituirea „Mecanismului de Redresare și Reziliență”.
Sursa de finanțare pentru acest Plan este reprezentată de fondurile alocate României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență” (MRR) și, în completare, din surse alocate de la bugetul de stat. Scopul final al PNRR este asigurarea ameliorării stării economiei naționale după criza generată de COVID-19, creșterea economică și crearea de locuri de muncă necesare pentru incluziunea forței de muncă, sprijinirea tranziției verzi și a celei digitale pentru promovarea creșterii durabile.
Pe lângă altele, zona de irigații reprezintă o prioritate de investiții a României din sumele importante alocate de Uniunea Europeană (UE27) prin MRR.
În ceea ce privește depozitare, la punctul „h” al Ordonanței de Urgență privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență, necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, sunt prevăzute proiecte de infrastructură pentru „constituirea unor depozite regionale și crearea stocurilor de materiale și tehnică – inclusiv medicală, în limita valorii de 8.500 mii lei pentru gestionarea unor situații cu impact mare și probabilitate scăzută generate de manifestarea riscurilor menționate în Anexa nr. 1 din cadrul H.G. nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, în limita a 3% din valoarea proiectelor”. Beneficiarii finali ai finanțării, conform documentului citat, urmează să fie Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate.
În data de 16 octombrie, într-o postare oficială pe pagina de Facebook a Executivului de la București, se menționează că propunerea pe care România o va face Comisiei Europene (CE) privind PNRR a fost principala temă de discuție în cadrul consultărilor de vineri, ale premierului Ludovic Orban, cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.
„Consultările au avut loc în perspectiva punerii în dezbatere publică, în cursul lunii noiembrie, a propunerii României privind Planul național de recuperare și reziliență, care va fi ulterior transmis Comisiei Europene. Planul național de recuperare și reziliență, document aflat în lucru la Ministerul Fondurilor Europene, se va baza pe trei piloni: susținerea proiectelor privind infrastructura de transport, a celor care au ca obiectiv reducerea efectelor schimbărilor climatice și stimularea mediului de afaceri”, se menționează în postare.