Turmele de oi sunt în mare pericol! Avertismentul vânătorilor pentru fermieri!
agrointeligenta.ro -Turmele de oi din România sunt din ce în ce mai des supuse unui nou tip de atac din partea animalelor sălbatice. Vânătorii sunt în alertă, dar spun că forța lor este limitată, astfel că efectivele de ovine sunt în real pericol în fața șacalilor aurii care s-au înmulțit foarte mult și atacă în haite, mai ales pe timpul nopții.
Zeci de oi din turmele de pe Valea Prutului au fost omorâte anul acesta de șacalii aurii, de aceea vânătorii au nevoie de sprijinul populației, care să anunțe de fiecare dată când sesizează prezența șacalilor în zonă.
Vasile Negru, directorul Asociației Județene a Vânătorilor din Vaslui adresează oamenilor rugăminte ca, „în momentul în care depistează și au semnale, să informeze cel mai apropiat pădurar, sau pădurar de vânătoare, sau paznic de vânătoare, ca să luăm măsurile impuse de lege”.
La nivelul județului Vaslui sunt 27 de fonduri cinegetice, iar vânătorii susțin că șacalul auriu a fost observat în toate aceste zone, conform evz.ro.
Veniţi dinspre Bulgaria, şacalii sunt un real pericol pentru cei care merg în pădure, pentru că, flămânde şi înfometate, animalele pot ataca în orice moment. Din câte se ştie, multe dintre pădurile situate de-a lungul Dunării sunt pline de şacali.
Şacalii au pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani, şi se pare că le merge foarte bine. Numărul lor este în creştere în partea de sud-est a ţării. Specialiştii spun că este singura specie de mamifer despre care avem motive să credem că a apărut în fauna noastră ca rezultat direct al încălzirii climei.
Originar din India, a pătruns prin Iran şi Turcia în Europa, în special în Grecia, Bulgaria şi Albania, apoi în ţara noastră. Astăzi este numeros în sudul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei. Cei mai mulţi şacali din România trăiesc, în prezent, în judeţele Tulcea (unde au gonit aproape toate vulpile din Deltă), Constanţa, Călăraşi, Giurgiu şi în împrejurimile Bucureştiului. S-au înmulţit foarte repede, iar acum au devenit pericolul cel mai mare al localnicilor, mai ales al celor care deţin animale, în special oi.