Ziua Porumbului 2020 – la Vezendiu. Ce noutăți au fost anunțate despre cultura preferată a multor fermieri!
agrointeligenta.ro -Anul 2020 a afectat agricultura în toate modurile posibile. Clima a fost potrivnică, pandemia a sporit măsurile de siguranță și a anulat multe din evenimentele prevăzute să se desfășoare în câmp cu sute de participanți. Din fericire, ediția a 11-a a Zilei Porumbului de la Vezendiu, județul Satu Mare a avut loc, chiar și în condiții aparte.
La întâlnirea de lângă Carei au venit reprezentanții trimiși a 12 mari companii din agribusiness, care au putut vedea cum s-au comportat cei 126 de hibrizi din platforma organizată de cele 3 companii cu mare tradiție: Promat Tășnad, Agrotex Carei și Agroind Cauaceu. Aceste 3 firme au un rol esențial pentru fermierii din partea de Nord-Vest a țării. Aprovizionează agricultori care lucrează peste 200.000 de hectare de teren.
“De ce sunt importante aceste platforme? De ce facem recoltarea pe hibrizi? O facem pentru a prezenta fermierilor cei mai buni hibrizi pe care-i are fiecare companie, pe grupe de maturitate, pentru a-și putea alege hibridul pe care să-l cultive în ferma lor și pe grupe de maturitate, să-și poată alege în funcție de umiditatea la recoltare, dacă vor să pună, de exemplu, grâu sau sunt situații în care chiar s-a putut semăna rapiță după cultura porumbului”, a declarat Radu Jolța, reprezentantul tehnic de la Agrotex Carei.
”Capriciile” unui an agricol atipic s-au văzut și în câmp
Fermierii nu au putut însă să meargă la Ziua Porumbului. Au aflat cum s-au descurcat hibrizii care au avut parte de aceleași condiții de semănat și de climă. 2020 a adus însă multe provocări pentru această platformă. Primăvara a venit cu o secetă pedologică puternică, iar asta a dus la o răsărire neuniformă. Au urmat și temperaturi scăzute noaptea, acestea afectând dezvoltarea plantelor. Lipsa apei din sol a afectat dizolvarea îngrășămintelor granulate. Toate aceste provocări au dus la pierderi de producție. Chiar și așa, platforma îngrijită de Marian Coneac, tehnolog la Promat Tășnad, a avut și puncte-forte.
“Există hibrizi din genetică, care s-au dovedit a fi un pic peste, lucru care este de notat, pentru că nu te întâlnești în fiecare an cu astfel de aspecte, este foarte important să le cunoști și să le anticipezi măcar și să știi ce măsuri de protecție sau de siguranță poți să-și iei. Categoric, porumbul pentru anul 2020 este una din culturile care este mult peste așteptările noastre”, a declarat Marian Coneac.
“Anul acesta, fiind un an atipic, putem să zicem că arată foarte frumos cultura față de condițiile meteo și ce am avut noi anul acesta. Eu recomand hibrizii noștri pentru toți fermierii. Cine cultivă hibrizi, cine a încercat să continue să cultive, cine încă nu putem să zicem că dacă a încercat o dată, sigur că nu o să mai lase hibrizii de la Marton Genetics”, a spus Debreceni Attila, Marton Genetics.
“Avem 40 de programe de ameliorare, programe de cercetare, din care 7 efectiv pe porumb. Aici, la Vezendiu, suntem prezenți în platformă cu 15 hibrizi, de la grupa FAO 300 până la 600. Noi am fost protejați aici, adică a fost o oază de verdeață, la câte ploi am avut”, a completat și Cristian Ivan, RAGT Semințe.
“Participăm la Ziua Porumbului în fiecare an și suntem aici întotdeauna, atât încercând să aducem cele mai bune soluții și încercând să punem la dispoziția fermierilor în condiții reale, care pot fi reproduse la nivel de fermă cu ușurință, deoarece ne aflăm într-o platformă neirigată”, a spus și Adela Savin, Corteva.
“Este un an foarte bun pentru hibrizii de porumb, cel puțin pentru zona noastră și avem așteptări bune, mai ales din partea hibrizilor noi. Vorbim de hibrizi din grupa 400 până la 450, 31415 și 31445. Sperăm să ajungem la producții de la 11 până la 13 tone la stas”, a arătat Viorica Bochiș, Limagrain.
“Vedetele de anul acesta de la Ziua Porumbului, hibrizii semitardivi, tardivi au avut o perioadă destul de favorabilă începând de la polenizat până la umplerea boabelor, lucru care s-a translocat în producția finală și avem la acest moment producții înregistrate de peste 16 tone”, a punctat și Corneliu Costa, Bayer.
“Pentru noi este foarte importantă participarea la Ziua Porumbului, pentru că ne ajuta foarte mult în promovarea pe această zonă. Aici, suntem oarecum iubiți de Dumnezeu, pentru că an de an porumbul iese foarte bine aici. Este o zona specifică porumbului, prevăd producții între 10-14, poate chiar 15 tone”, a spus și Florin Turturea, Euralis.
“Anul acesta, venim cu alte două noutăți, cu alți 2 hibrizi noi, hibridul SC 3608, un hibrid din grupa de maturitate 300-350 FAO, și hibridul Minerva, grupa de maturitate 400-440 FAO. Un moment important pentru această grupă de maturitate de hibrizi de porumb la Syngenta. Rezultatele din loturile de testare ne arată că sunt hibrizi productivi”, a adăugat Natalia Silaghi, Syngenta.