• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANZ: Comisia a respins acreditarea unei noi societăți de ameliorare! Ultima decizie – a directorului general, concurența e benefică!

    Roxana Dobre -

    Acreditarea unei noi asociații de crescători, Asociația Crescătorilor de Taurine (ACT) Mureș, ca societate de ameliorare a adus neliniște în rândul reprezentanților Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR) care arată cu degetul spre directorul Agenției pentru Zootehnie (ANZ), dr. ing. Bela Vaida, pe care îl acuză că a acordat ilegal această nouă aprobare. De cealaltă partea șeful ANZ se apără și, deși recunoaște că o comisie de specialitate din cadrul agenției nu a fost de acord cu acreditarea, ultimul cuvânt în are directorul ANZ, în persoana sa, care își asumă sub semnătură hotărârea. În plus, Bela Vaida subliniază încă o dată că o concurență pe piața societăților de ameliorare este benefică și aduce doar câștiguri fermierilor.

    CITIȚI ȘI: 

    Inserăm integral precizările făcute de directorul ANZ, dr. ing. Bela Vaida:

    Societatea de ameliorare nu are deocamdată aprobat și un program de ameliorare

    ”Trebuie să facem diferența între acreditarea unei societăți de ameliorare, ceea ce noi am făcut, și aprobarea unui program de ameliorare. Deci nu este aprobat un program de ameliorare. Dânșii (reprezentanții Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR) n.r) fac o confuzie intenționată cred. Noi am acreditat o nouă asociație care din punct de vedere al regulamentului și a legislației naționale respectă cerințele pentru a acreditarea ca societate de ameliorare. Repet, noi am primit o solicitare care respectă în totalitate cerințele legislației naționale și europene de acreditare a unei asociații privind registrelor genealogice.

    Deci eu nu am acreditate această asociație pe Bălțata Românească. Ei dacă vin cu un program de ameliorare sustenabil pe Bălțata Românească îl putem aproba. Tot ei dacă vin cu un program de ameliorare pe Pizgau, să zicem, se poate aproba să țină Registrele Genealogice. Deci dânșii fac o mare confuzie. Noi le-am dat și lor dreptul (Asociației Crescătorilor de Taurine (ACT) Mureș n.r) să țină un Registrul Genealogic (RG). Acesta este lucrul pe care trebuie să îl înțeleagă domnul Haller că noi în faza actuală am acreditat această asociație să conducă un RG.

    Comisia din ANZ a specifica că propune neacreditarea Asociației Crescătorilor de Taurine (ACT) Mureș 

    ”Legat de comisie, nu vorbim despre un aviz negativ. Ei trebuie să întocmească un referat în care propun acreditare sau neacreditare. Și în avizul lor au propus directorului general neacreditarea. Dar părerea mea este aceasta: ultima decizie aparține directorului general! Vreau să subliniez clar că eu apreciez mult munca celor de la Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR), v-am declarat și dvs de multe ori că dânșii lucrează foarte bine dar asta nu înseamnă că nu poate exista și o altă asociație care să lucreze și mai bine. Trebuie să dăm șansa fermierului, conform regulamentului 1012, de a fi el suveran, independent în a lua o decizie ce face cu animalele lui, în ce program de ameliorare și le înscrie. Nu să îi obligi să meargă la o singură variantă, ei să nu aibă de ales. Cu atât mai mult aș întreba retoric: când s-au acreditat societățile de ameliorare nu era mai bine dacă erau mai multe solicitări? Și să dăm acreditare la primii doi, cei mai buni! Și încă un aspect: la Băltață cu negru românească avem două societăți de ameliorare. Sigur că e ușor când ești singur dacă nu ai concurență tot timpul ești câștigător. Eu m-aș bucura ca să fie la fel de câștigător domnul Haller și când vor fi 5 societăți de ameliorare. Atunci aș zice eu că lucrurile merg foarte bine la societatea de ameliorare de la Brașov. Eu nu cred că o concurență corectă creează necazuri sau pierderi fermierilor ci din contră aduce doar beneficii și în niciun caz pierderi. Asta zic eu! Alt lucru ce trebuie precizat este că sunt state membre, și dacă vă uitați pe site-uri, care pentru aceeași rasă de animale au, nu două societăți de ameliorare ci 3-4 chiar 10. Pentru că aici este succesul ameliorării câte societăți de ameliorare ai, ci ce animale creează acel program de ameliorare.

    Vă dau din nou exemplul privind asociațiile de crescători de ovine acreditate pe un RG și țin registre genealogice în baza programelor de ameliorare la mai multe rase. La rasa Țurcană avem două asociații acreditate pentru a conduce RG: Păstorul Crișana de la Arad și Dacia Hunedoara”.

    Societatea de ameliorare proaspăt acreditată are termen 6 luni să propună un program de ameliorare

    ”Ei (Asociația Crescătorilor de Taurine (ACT) Mureș n.r) au la dispoziție conform regulamentelor 6 luni, perioadă în care trebuie să supună aprobării un program de ameliorare. Și în funcție de cum se va aproba acel program de ameliorare poate să desfășoare și să conducă Registrul Genealogic. Deci situația nu este așa de neagră pe cum se spune domnul Haller ci dimpotrivă cred că cu această acreditare, și de aceea se și agită unii acum, am creat concurența și asta este spre binele fermierului pentru că în fond important este ca fermierul să fie cel care beneficiază de ajutoarele sau eficiența unui program de ameliorare.

    Referitor la acuzația că asociația respectivă ar avea 350 de capete iar pragul ar fi de 2.500. Avem rase cu efective mici unde trebuie să facem eforturi pentru a le conserva, spre exemplu Sura de stepă. Și atunci l-aș întreba pe domnul Haller: noi nu acredităm pe nimeni să facă program de ameliorare prin conservare pentru că nu are 2.000 de capete? Și ca o paranteză pentru liniștea domnului Haller, nu am în față numărul exact dar vă pot spune că asociația de la Mureș are cereri de solicitare din partea crescătorilor de 2 mii și ceva de capete pentru Bălțata Românească. Adică nu trebuie să fim așa de răi cu colegii și prietenii noștri, pentru că fermierii sunt prieteni între ei și nu trebuie să vină Vaida să îi învrăjbească cum zice domnul Haller dar nici asociațiile nu trebuie să inducă o stare de nervozitate în rândul fermierul. Crescătorii trebuie să facă ce cred ei că este cel mai bine pentru exploatația lor”.

    Mesajul șefului ANZ către fermieri

    ”Regulamentul dă suveranitate fermierului. Eu legat de această acreditare doar atât le pot transmite fermierilor: există încă o societate de ameliorare acreditată de către ANZ. Eu nu le pot recomanda fermierilor să se înscrie sau nu în această societatea de ameliorare. Este treaba societăților de ameliorare cum procedează și cum lucrează în teritoriu.

    Conform regulamentului, orice fermier este proprietarul exploatației și nu se poate impune nimic, niciun program de ameliorare. Dacă un crescător consideră că nu mai vrea să facă parte dintr-un program de ameliorare el are obligația să depună o solicitare la cel care ține RG-ul prin care spune că începând cu data de astăzi nu mai vreau să fiu parte în acest program de ameliorare. Informează pe cel care ține RG-ul iar cel din urmă este obligat conform regulamentului să îi elibereze certificat zootehnic pe fiecare animal al acelui crescător care a fost înscris în programul de ameliorare. Mai departe ce face fermierul cu certificatul lui zootehnic este treaba lui. Certificatul zootehnic nu este proprietatea societăților de ameliorare ci a fermierului, este valoarea animalului lui.

    Fermierul cu acest certificat poate merge în târguri să se mândrească cu animalele valoroase pe care le deține, poate să îl pună în ramă acasă sau poate să se înscrie la altă societate de ameliorare. Performanțele din certificatul zootehnic se pot folosi în baza de date în cazul în care în programul de ameliorare în care se înscrie are aceleași obiective. Spre exemplu dacă eu fac parte dintr-un program de ameliorare în care spunem că vrem să creștem producția de lapte la Bălțata Românească. Ies din această societate de ameliorare pentru că nu mai vreau să ameliorez efectivul pe producția de lapte. Primesc certificatul zootehnic și mă duc la societatea acreditată pentru producția de carne să zicem. Societatea nouă ia în considerare toată ascendența acelui animal din certificatul zootehnic, nu îl interesează performanța privind producția de lapte sau valoarea de ameliorare privind producția de lapte și pornește stabilirea performanțelor pe producția de carne. Și domnul Haller știe foarte bine toate aceste lucruri de aceea îmi pare rău că a ieșit pe media să spună public că vai de mine va fi sfârșitul lumii și că Vaida este cel care a învrăjbit fermierii. Nu am învrăjbit nimic nici la Cluj, așa cum a spus dânsul, puteți să întrebați”.

    Bela Vaida, ANZ: ”Nu îmi reproșez nimic. Atacul în Instanță nu retrage această acreditare”

    ”Dacă atacă în Instanță nu afectează cu nimic acreditarea, este opțiunea dânsului. Faptul că dânsul vrea să facă plângere penală în ceea ce mă privește nu retrage această acreditare. Eu nu am nimic să îmi reproșez ca director al acestei instituții”.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor