• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decizia care zguduie zootehnia românească! Zoltan Haller, ACVBR: ”Directorul ANZ a acordat ilegal, sub semnătură proprie, acreditarea pentru o nouă societate de ameliorare”

    Roxana Dobre -

    Decizie a directorului Agenției pentru Zootehnie (ANZ), dr. ing. Bela Vaida, de a acredita o nouă asociație de taurine ca societate de ameliore pentru rasa Bălțată Românească aruncă în aer zootehnia din România! Din partea reprezentanților Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR) vin acuzații grave care, dacă se confirmă, atrag după ele chiar dosare care să ajungă în atenția autorităților pentru încălcarea legilor în vigoare sau conflict de interese. Cei mai afectați, dincolo de acest scandal, rămân chiar fermierii simpli care pot pierde subvențiile sau chiar ar ajunge să achite din buzunar serviciile de ameliorare de care acum beneficiază gratuit!

    CITIȚI ȘI:

    Zoltan Haller, fermierul care a înființat Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR), care deține Registrul Genealogic (RG) pentru rasele Bălțată Românească și Montbeliarde, spune că directorul general al ANZ, Bela Vaida, a aprobat exclusiv sub semnătură și asumare proprie o nouă asociație de creștere a taurinelor, ca societate de ameliorare pentru rasa Bălțată Românească, în ciuda faptului că a primit aviz negativ de la comisia din cadrul ANZ, special întrunită pentru astfel de acreditări.

    Vaida Bela (foto: Magazin Sălăjean)

    Decizia de acreditare a fost deja postată și pe site-ul ANZ la secțiunea Societăți de ameliorare care conduc registre genealogice pentru animale de reproducție de rasă pură:

    ”Este vorba despre ilegalitățile extraordinare pe care le face Bela Vaida în calitatea lui de director general al ANZ. Acesta a emis ieri, miercuri 4 noiembrie, decizia privind acreditarea Asociației Crescătorilor de Taurine (ACT) Mureș ca societatea de ameliorare pentru rasa Bălțată Românească. Această decizie e fost emisă și semnată exclusiv de către directorul general contrar tuturor părerilor și legislației în vigoare. La nivel de ANZ după ce se depune o cerere pentru acreditare (ca societate de ameliorare) se formează o comisie tehnică ce analizează documentația. În acest caz, comisia tehnică căreia i-a revenit această sarcină a dat aviz negativ, nefavorabil pentru ACT Mureș. Mai mult, am solicitat Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) să medieze conflictul și am informat ANZ-ul ieri dimineață că urmează să trimită și Academia opinia tehnică vis-a-vis de posibilitatea înființării a încă unei societăți de ameliorare. Cu toate acestea, domnul Bela Vaida a spus că nu îl interesează nimeni și nimic. Nu îl interesează nici legea și a emis acea decizie. Sigur că noi, în momentul acesta, suntem pregătiți să acționăm pe calea instanței, pentru că nu avem altă variantă, asta dacă vreun superior al domnului Vaida nu retrage acea decizie care în mod nelegal a fost acordată. Solicităm în mod public demararea unei achete penale la nivel de ANZ în ceea ce privește deciziile pe care directorul general le semnează fără să ia în considerare vreo lege sau vreo părere tehnică și științifică din România”, ne-a declarat telefonic Zoltan Haller.

    Acreditare pentru o societate cu doar 350 de animale. Pragul minim cerut este de 2.000 capete

    Asociația care a fost creditată de Vaida are înscrise 350 de capete, iar numărul minim ca să se facă un program de ameliorare este de 2.000 de vaci din secțiunea principală, respectiv rasă pură, mai completează Zoltan Haller.

    ”Nu poți să spui că 350 este egal cu 2.000. Trebuie să fi mai mult decât rău-voitor. Din punct de vedere legal, directorul ANZ a încălcat atât Regulamentul European 1012, articolul 8, care prevede modul în care se acreditează o societate de ameliorare. Și sigur că în condițiile în care există posibilitatea de a pune în pericol un program de ameliorare existent se refuză această acreditare. De altfel, în Regulament se precizează de normele ICAR (The International Committeee for Animal Recording) care spun foarte clar că pragul minim pentru acreditare este de 2.000 capete. Nu este menționat în mod expres în regulament un număr minim de capete, dar orice instituție care are habar știe că numărul minim de animale din rasă pură este 2.000. Iar legislația națională, Hotărârea de Guvern (HG) 1188 care a fost modificată în iulie 2020, și reglementează activitatea ANZ-ului, a introdus un articol nou 5* care spune clar că procedurile în baza cărora se vor recunoaște societățile de ameliorare sau se vor recunoaște și acredita programele de ameliorare, vor face obiectul unui ordin de ministru. Ceea ce nu există. Practic decizia directorului general este nulă, în afara legii în totalitate”, a  mai explicat Zoltan Haller.

    Se cere urgent ca referatul comisiei tehnice să fie făcut public

    Reprezentanții Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR SIM) cer în mod public conducerii ANZ să dea dovadă de transparență și să prezinte fermierilor referatul comisiei tehnice prin care, spune Zoltan Haller,  s-a primit aviz negativ pentru acreditarea noii societăți de ameliorare.

    ”Decizia pentru acreditarea noii societăți de amelioare este semnată iar noi cerem în mod publică să ne pună la dispoziție, pentru că nu dorește să transmită documentele, tuturor decizia pe care a semnat-o aseară înainte să stingă lumina. Și să pună la dispoziția tuturor referatul comisiei tehnice prin care a primit aviz negativ. Se pare că ambiția nebună a lui Vaida Bela de a face concurență s-a înfăptuit pentru o zi, două, trei rămâne de văzutcât va ține nebunia asta pentru că Instanța, dacă nu un șef ierarhic al acestuia, cu siguranță va desființa acea decizie care este dată în mod ilegal”, a mai punctat Zoltan Haller.

    Fermierii care se retrag din ACVBR și vor să se întoarcă, plătesc din buzunar serviciile de ameliorare

    Acesta a transmis și o avertizare către fermierii care nu sunt în temă, că un eventual transfer la o societate de ameliorare care are viitor incert, ar putea duce la achitarea serviciilor de ameliorare – acum gratuite, din propriul buzunar.

    ”Vreau să îi avertizez pe fermierii care aleg să meargă la această asociație care a devenit între timp societate de ameliorare, sigur că trebuie să cunoască faptul că trebuie să își rezilieze contractele existente cu ACVBR-ul. Orice reziliere o să ducă automat, dacă doresc să revină, la plata integrală a serviciilor de COP și RG. Aici a dus ambiția acestui director care a reușit să facă haos în 10 luni de când a preluat conducerea, cât nu au reușit alții în 30 de ani. Este pericol pentru întreg sectorul. Solicităm să își dea demisia imediat, de urgență! Este inadmisibil! A învrăjbit fermierii, a învrăjbit pe toată lumea. A făcut un haos la APIA Cluj-Napoca și OJZ Cluj-Napoca și a pus oamenii să semneze în fals adeverințe. 400 de adeverințe pentru oieri, o să rămână fără subvenții și acei fermieri. Haos a făcut”, a mai opinat Zoltan Haller.

    Ministerul Agriculturii, pus în temă privind acreditarea ilegală

    Zoltan Haller a mai spus că a trimis și către MADR o adresă prin care atrage atenția cu privire la situația acreditării frauduloase a noii societăți de ameliorare.

    ”Am trimis și în atenția MADR adrese, deci nu se poate spune că nu sunt în cunoștință de cauză. Am trimis ieri și la ANZ adrese în care le puneam în vedere că urmează să primească opinie tehnică din partea Academiei și până nu sosește acea opinie să nu emită vreo decizie. Cu toate acestea nu îi interesează pe directorii generali de la ANZ opinia nimănui. Doar să aibă ei ambițiile îndeplinite, atât. Din păcate întotdeauna fermierii pierd și ei sunt afectați. Noi sperăm să se revină în cel mai scurt timp, o zi-două, la normalitate și să se retragă această decizie emisă în mod fraudulos și nelegal”, a conchis Zoltan Haller.

    Adresa transmisă de către ACVBR la MADR:Adresa ANZ – MADR 28.10.2020


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!