• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OUG AMÂNARE RATE. Bogdan Furfurică, fermier: ”Cerem MADR să elimine condiția privind existența restanțelor!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii trag un semnal de alarmă cu privire la imposibilitatea de aplicare a viitoarei Ordonanței de Urgență care ar amâna plata ratelor pentru împrumuturi cu până la 9 luni. Bogdan Furfurică, fermier din localitatea Silistraru, județul Brăila, care lucrează în jur de 1.000 de hectare de teren agricol, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că facilitatea, care ar putea salva sute de ferme de la faliment, nu poate fi pusă în aplicare în forma actuală pentru că fermierii au înregistrat deja restanțe la bănci. Astfel, fermierii cer să se scoată această condiție aberantă  care ar face ca nici măcar 1% să nu se încadreze, deci măsura ar fi fără niciun efect!

    Dacă nu se schimbă această condiție, OUG nu ajută pe nimeni!

    Condiția care prevede ca facilitatea să se aplice doar pentru creditele care nu înregistrează restanţe la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență face ca OUG să nu poată fi folosită de fermieri, ne-a declarat telefonic fermierul brăilean. ”OUG nu se ajută cu nimic dacă nu se schimbă această condiție! Toate fermele, toți fermierii au rate sezoniere începând din luna august și până în noiembrie. Oricum în Ordonanță se precizează că mai întârzie 30 de zile pentru normele de aplicare și dacă mai luăm în calcul și perioada în care stă în dezbatere publică, aprobarea în ședință de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial atunci sigur intră în vigoare de abia în luna decembrie”, a spus fermierul din Brăila

    Chiar și întârzierile de o zi îi pot exclude pe fermieri de la amânarea ratelor

    Până în luna decembrie când prevede fermierul că OUG ar fi aplicabilă producătorii agricoli vor încasa deja datorii la bănci. ”Până atunci mai toată lumea a avut rate scadente. Și o zi dacă întârzii te numești restant și clar nu beneficiezi de Ordonanță. Atunci pentru ce o dau dacă nu vor să ne ajute? Ideea în sine este excepțională și ar ajuta inclusiv băncile pentru că nu mai stau să facă o multitudine de acte ca să ne aprobe reeșalonarea datoriilor și ne evită să ne și treacă la credit neperformant. Dar dacă nu o dau cum trebuie nu rezolvă nimic. Noi dacă din iulie nu am recoltat nimic și nu am putut plăti ratele, automat că suntem restanți. Nu se poate face doar așa la heirup ca să justifice că au făcut ceva dar care nu este aplicabil”, a mai spus fermierul.

    APA Brăila va face și adresă oficială către MADR

    Acesta a mai subliniat că va face toate demersurile să trimită observațiile la proiect pe adresa postată de minister pentru sugestii, având în vedere că vorbim despre un document care se află în dezbatere publică timp de 10 zile așa cum legea prevede.

    ”Noi vom trimite și în numele APA Brăila o adresă la MADR pentru a cere schimbarea acestei prevederi având în vedere că OUG încă se află în dezbatere publică. Vom adăuga și adresa secrtarilor de stat și a domnului ministru. Dar cu siguranță vor citi apelul nostru lansat prin intermediul Agrointeligența având în vedere că în minister site-ul dvs este în permanență deschis”, a mai spus acesta.

    Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică ce prevede că obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, acordate fermierilor din sectorul agricol afectați de fenomenul meteorologic de secetă pedologică în anul 2020, de către creditori, până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, se suspendă la cererea fermierului cu până la 9 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare, cu obligația plății dobânzii și comisioanelor. O condiție obligatorie de eligibilitate este ca producătorul agricol să nu înregistreze întârzieri la plata ratelor pe care le amână.

    Despre acest subiect citiți aici: ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ: Fermierii își pot amâna plata ratelor cu până la 9 luni!


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an