Claudiu Frânc, FCBR, intervine în scandalul acreditării unei noi societăți de ameliorare: ”Fermierii nu riscă să piardă niciun sprijin. Programul pentru Bălțată, depus la ANZ!”
Roxana Dobre -Drept la replică! Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) intervine în cazul acuzațiilor privind acreditarea unei noi societăți de ameliorare care a fost aprobată ieri, joi 5 noiembrie, de către directorul general al Agenției pentru Zootehnie (ANZ), dr. ing. Bela Vaida. Fermierul a trimis redacției o poziție pe care o vom insera integral, și expune lucrurile din punctul de vedere al Asociației Crescătorilor de Taurine (ACT) Mureș (asociația proaspăt acreditată – n.r) despre care spune că este membră a FCBR.
”Am vrea să facem un drept la replică, la afirmațiile de astăzi de pe Agrointeligența, ale domnului Haller. Noi nu înțelegem un lucru, de ce domnul Haller este atât de îngrijorat pentru acreditarea a încă unei organizații pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa Bălțată, dacă, dânsul, așa cum afirmă acel comunicat, a făcut atât de multe pentru fermieri, dacă relația lui cu fermierii este chiar de bună pe cât afirmă dumnealui. Dacă modul de consiliere a fermierilor în acești 10 ani de când funcționează Registrul Genealogic la Brașov a fost atât de bine condus și relația lor cu fermierii a fost atât de bună, eu nu cred că dânsul ar trebui să-și facă chiar atâtea probleme că fermierii vor pleca de la registrul în care au funcționat până acum. Știți că o vorbă spune că nu pleacă câinile de la măcelărie”, ne-a declarat Claudiu Frânc, președintele FCBR.
ACT Mureș deține un efectiv numai de Bălțată în controlul oficial de 29.000 de capete
”Cifrele pe care dânsul le vehiculează, chiar de două ori subliniază, că a fost acreditată o asociație care deține 200 de animale, sau 350 de animale, este neadevărat datorită faptului că Asociația de la Mureș, care este membră a Federației Crescătorilor de Bovine din România, este cea mai veche organizație și cea mai mare organizație de Control Oficial al Performanțelor (COP) la specia bovină din România. Deține un efectiv numai de Bălțată în controlul oficial de 29.000 de capete, aproximativ 900 de exploatații. Pe lângă această organizație de COP, membră a Federației, mai există încă vreo 6-7 organizații de COP, care sunt membre în cadrul Federației și care poate, fiind colegi în cadrul Federației, să vrea și fermierii organizațiilor respective să vină pe acest Registru. Să nu uităm că Asociația de la Brașov (Asociația Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR) – n.r) a fost acreditată cu sub 4.000 de capete, iar la acea vreme, reglementările privind acreditarea erau ca minim 40% din efectiv să fie în secțiunea principală a Registrului Genealogic, ori acum după aproape 10 ani de funcționare s-a ajuns la aproape 200.000 de capete în Registrul Genealogic din care în jur de 7% sunt în secțiunea principală a Registrului. Este un semn de întrebare a modului cum s-a lucrat în Registru”.
Fermierii nu riscă nimic dacă se înscriu în noua societate de ameliorare
”Afirmația că fermierii trebuie să încheie contractele și să transmită contractele până în 15 noiembrie (la o verificare a articolului Agrointeligența a constatat că Zoltan Haller nu a făcut această afirmație. Detalii aici: Zoltan Haller, Bălțată Românească: ”Fermierii riscă să piardă SCZ la îndemnul mincinos al Cooperativei Genetica din Transilvania” n.r) este falsă, conform ordinului în vigoare privind încheierea contractelor și stabilirea numărului de exploatații și animale care vor beneficia de ajutor de stat pentru anul viitor este 15 decembrie. Ori o asociație acreditată de instituțiile statului în conformitate cu prevederile legale, îi asigură pe fermieri că nimeni nu riscă să piardă nicio formă de sprijin pentru că exact ceea ce au făcut până acum cu asociația de Brașov pentru rasa Bălțată Românească, o să o facă și entitatea nou acreditată.
Deci fermierii trebuie să aibă toată convingerea că nu riscă absolut nimic dacă ei optează să vină pe o nouă formă de organizare și de muncă în cadrul societății de ameliorare. Sunt lucruri care trebuie lămurite și a induce panică în fermieri cu informații neadevărate, false, nu este un lucru benefic pentru asociațiile care se pretind reprezentative pentru fermieri”, a spus Frânc.
Programul de ameliorare în baza care s-a acordat acreditarea, depus la ANZ
”Este depus programul de ameliorare în baza căruia a fost acreditată asociația de la Mureș, și cu regulament de funcționare și cu tot ce trebuie, pentru rasa Bălțată Românească. Acest lucru s-a făcut după multele întâlniri cu asociațiile de fermieri membre ale Federației care ne-au solicitat, conducerii Federației, în mod expres, și ultima a fost 8 septembrie la Alba Iulia, la care au participat în jur de 60 de persoane, președinți de asociații, care au cerut toți la unison, prin vot unanim, ca Federația să găsească soluția de a crea o alternativă, pentru că este o economie de piață, pentru Cartea de Rasă la Bălțata Românească. Să nu uităm că la Holstein, de exemplu, există 2 cărți de rasă.
Fermierii pot să opteze, în care asociație se simt bine și în care își găsesc locul și se pot manifesta cel mai bine în cadrul programelor de ameliorare care sunt aprobate de autoritatea competentă, respectiv ANZ-ul. Este o chestiune absolut de bun simț, și trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna, că nu o asociație dictează unde se duce fermierul și ce face și nici fermierii nu pot fi tranzacționați între asociații de Registre și COP, ca și cartofii la piață fără măcar ca ei să fie întrebați. Să nu uităm că fermierul este proprietarul și stăpânul animalului și orice sume pe care le încasează asociațiile sunt, de fapt, banii fermierilor, care statul le plătește serviciile, parte din servicii pe care le oferă acești prestatori de servicii care sunt societățile de ameliorare și asociațiile de COP.
Ei nu pot să vină cu pretenția că sunt stăpâni de animale sau de fermieri, pentru că ei sunt simpli prestatori de servicii care trebuie să respecte dorința fermierilor. Cam asta este ce vrem noi să spunem foarte clar, întărind faptul că fermierii să fie convinși că nu riscă absolut nimic dacă optează să treacă într-un alt program de ameliorare. Nu vor pierde nici bani, nici subvenții, absolut deloc pentru că până în 15 decembrie au timp să se decidă asupra – care este asociația în care se regăsește, cu interesul lui economic din ferma pe care o stăpânește și o are în proprietate, nu asociația are în proprietate ferma, ci fermierul”.
Programul de ameliorare nu îl afectează pe cel existent
”Legat de programul de ameliorare – Regulamentul spune în felul următor: un program de ameliorare se poate dezvolta pe un efectiv suficient de mare de animale, ori efectivele de Bălțată Românească, existente în România, care au fost până acum înscrise sunt destul de mari ca să permită nu două, ci chiar 3-4 programe de ameliorare dacă fermierii își doresc acest lucru. Nu se periclitează niciun program de ameliorare pentru că efectivele existente permit acest lucru. Este și neconstructiv să discutăm de un singur program de ameliorare când fermele crescătoare de Bălțată din România sunt pe un areal foarte mare, și să nu uităm că cuprind aproape tot teritoriul României, mai puțin sud-estul, ori condițiile de exprimare fenotipică a performanțelor în aceste zone, deci un areal de creștere, sunt total diferite, ori nu poți să le contabilizezi într-un singur program de ameliorare. Un animal de Bălțată crescut în câmpie are posibilitatea de exprimare a performanțelor mult mai mare decât un animal care este în zona de deal sau de munte. Atunci trebuie să existe această diferențiere și urmărire a exprimării performanțelor productive și a ameliorării efectivelor de animale respective.
Este o poveste: Regulamentul spune că într-adevăr, autoritatea competentă poate să nu valideze un program de ameliorare, dacă afectează un program deja funcțional, deci poate… și așa cum bine s-a văzut că există un număr suficient de mare de indivizi care intră în programele de ameliorare, nu se periclitează niciun program de ameliorare existent de către unul nou înființat!”, a încheiat Claudiu Frânc declarația amplă acordată Agrointeligența – AGROINTEL.RO.